joi, martie 30, 2023

Istanbul: Marșul anual de Ziua Femeii a fost interzis.„Am mers de 19 ani și vom merge și în al 20-lea an”

Autoritățile a anunțat că nu vor fi permise demonstrații sau marșuri pentru a marca Ziua Internațională a Femeii în cartierul Taksim ,din Istanbul, pe 8 martie, conform Turkish Minutes.

Biroul Guvernatorului a citat interdicția ca fiind în conformitate cu Legea nr. 2911 privind întâlniri și demonstrații și a spus că include și orice declarații către presă.

Poliția din Istanbul a reținut anul trecut pentru scurt timp peste 15 persoane. Grupul a fost cercetat sub acuzația de „insultare a președintelui” în legătură cu sloganurile pe care le-au scandat la protest.

Organizatorii marșului au anunțat că vor continua cu demonstrația, în ciuda interdicției.

„Am mers de 19 ani și vom merge și în al 20-lea an”, se arată într-o postare a organizatorilor.

Mii de protestatari au mărșăluit de-a lungul străzii Istiklal din Taksim în noaptea de 8 martie din 2003 pentru a atrage atenția asupra violenței împotriva femeilor în Turcia.

Organizațiile pentru drepturile femeilor încearcă de ani de zile să crească gradul de conștientizare cu privire la creșterea violenței împotriva femeilor care a avut loc în ultimii 20 de ani. Cazurile de femicid și violența împotriva femeilor sunt probleme serioase în Turcia, unde femeile sunt ucise, violate sau bătute în fiecare zi. 

Turcia ocupă locul 69 din 162 de țări în Indicele Inegalității de Gen al Națiunilor Unite și pe locul 130 în Indicele Global Gap Gender.

Prima zi de Ramadan: Erdogan a luat masa cu victimele cutremurelor 

Vorbind cu supraviețuitorii cutremurului care locuiesc în complexul de containere din districtul Karacasu, Erdoğan a spus că nu există nicio odihnă sau pauză până când provinciile afectate de cutremur sunt reconstruite .

Eurostat: 145% mai mulți turci au solicitat azil în UE în 2022

Potrivit Eurostat, în 49.720 de turci au căutat adăpost în țările europene în 2022, comparativ cu anul 2021, când 20.315 cetățeni turci au solicitat azil.

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...

Scenariile AI cu Erdogan au ajuns virale. Iată imaginile în cazul în care câștigă sau pierde alegerile

Platforma de documentare turcă, 140journos, a creat cu ajutorul programele de inteligență artificială, viața post-electorală a președintelui Recep Tayyip Erdogan

Turcii nu l-au ascultat pe Erdogan! Rata fertilității a scăzut cel mai mult din Europa

În ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o creștere cu 7% a ratei totale de fertilitate în Europa, țara cu cea mai mare rată totală de fertilitate din Europa în 2021 a fost Franța cu 1,84.

Turcia: 140.000 de dolari amendă pentru WhatsApp și Meta pentru că nu a numit o persoană de contact locală

Autoritatea Turcia pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (KVKK) a impus o amendă de 2.650.000 de lire (aproximativ 140.000 dolari) pe WhatsApp și Meta pentru că nu s-a înregistrat la Sistemul de Informații al Registrului Operatorilor de Date (VERBIS), conform presei turce.