sâmbătă, aprilie 9, 2022

Femeile protestează în Istanbul. Erdogan:„Numărul de ucideri în Turcia este mai mic”

Platforma femeilor de 8 martie, din Istanbul a organizat, în weekend, o demonstrație în Kadıköy cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, conform bianet.org

Femeile au aplaudat, au cântat și au scandat sloganuri în timp ce au ținut pancarte pe care scria: „Ne intensificăm lupta împotriva sărăciei, violenței și exploatării; avem puterea de a schimba”.

Femeile și-au fluturat batistele albe pentru a-și trimite salutările politicianului kurd și prizonierului bolnav Aysel Tuğluk și tuturor celorlalte femei deținute bolnave din Turcia care nu sunt eliberate din cauza rapoartelor Instituției de Medicină Legală care concluzionează că „pot rămâne în închisoare”.

În timp ce în timpul demonstrației au fost citite și numele femeilor care și-au pierdut viața ca urmare a violenței domestice, femeile au strigat „Nu vrem dreptate masculină, vrem dreptate adevărată”.

Grupul de femei au atras atenția și asupra  dificultățile economice din Turcia.

„Ratele inflației au crescut odată cu criza economică; în timp ce prețurile tuturor produselor, în special nevoile de bază, au crescut, chiar și cele mai de bază necesități precum locuința, încălzirea și alimentele. Odată cu creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale. , există dorința de a limita femeile în case întunecate și reci, la familie și la ciclul violenței. Nu vom plăti prețul crizei; lăsați-vă statul- tată să plătească.”, au spus femeile, în declarațiile de presă.

Erdogan vrea noi măsuri

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat un set de noi măsuri pentru a reduce violența împotriva femeilor într-un eveniment organizat de Asociația Femei și Democrație (KADEM), conform Duvar English.

Erdogan a spus că reducerea pedepsei infractorilor va fi mult mai limitată, iar autorii nu vor beneficia de reducere dacă nu regretă cu adevărat acțiunile lor.

„Orice comportament al făptuitorilor care nu conține o expresie concretă de regret nu va mai fi acceptat ca motiv de reducere. Imaginile de teatru expuse doar purtând costum și cravată nu vor constitui motive de reducere”, a declarat Erdoğan.

Președintele a adăugat că partidul va aduce proiectul de lege în cauză pe ordinea de zi a parlamentului cât mai curând posibil.

„Am crescut participarea femeilor în forța de muncă de la 27 la sută la 34 la sută. Am adus angajarea femeilor de la șase milioane la 10 milioane. Rata femeilor în cadrele didactice din universitățile noastre s-a apropiat de 51 la sută”, a spus Erdoğan.

Erdogan susține că rata de femicid e mică

Erdogan a susținut, de asemenea, că Turcia are o rată de feminicid mai mică decât majoritatea țărilor europene.

„Numărul de ucideri în Turcia este mai mică în comparație cu majoritatea țărilor europene, dar nu ne putem considera că ne-am făcut datoria până nu vom reduce numărul acestor incidente la zero”, a afirmat președintele.

KADEM, al cărui vicepreședinte este fiica lui Erdogan, Sümeyye Erdoğan Bayraktar, și-a exprimat anterior sprijinul față de Convenția de la Istanbul, care are ca scop combaterea violenței împotriva femeilor și din care guvernul turc s-a retras anul trecut.

Turcia a fost primul stat semnatar și primul stat care și-a prezentat ratificarea Convenției de la Istanbul, după votul unanim al parlamentului în 2011.

În mod ironic, Turcia a devenit și primul stat care și-a anunțat retragerea din Convenția de la Istanbul cu ocazia celei de-a 10-a aniversări.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca