miercuri, iulie 24, 2024

Femeile protestează în Istanbul. Erdogan:„Numărul de ucideri în Turcia este mai mic”

Platforma femeilor de 8 martie, din Istanbul a organizat, în weekend, o demonstrație în Kadıköy cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, conform bianet.org

Femeile au aplaudat, au cântat și au scandat sloganuri în timp ce au ținut pancarte pe care scria: „Ne intensificăm lupta împotriva sărăciei, violenței și exploatării; avem puterea de a schimba”.

Femeile și-au fluturat batistele albe pentru a-și trimite salutările politicianului kurd și prizonierului bolnav Aysel Tuğluk și tuturor celorlalte femei deținute bolnave din Turcia care nu sunt eliberate din cauza rapoartelor Instituției de Medicină Legală care concluzionează că „pot rămâne în închisoare”.

În timp ce în timpul demonstrației au fost citite și numele femeilor care și-au pierdut viața ca urmare a violenței domestice, femeile au strigat „Nu vrem dreptate masculină, vrem dreptate adevărată”.

Grupul de femei au atras atenția și asupra  dificultățile economice din Turcia.

„Ratele inflației au crescut odată cu criza economică; în timp ce prețurile tuturor produselor, în special nevoile de bază, au crescut, chiar și cele mai de bază necesități precum locuința, încălzirea și alimentele. Odată cu creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale. , există dorința de a limita femeile în case întunecate și reci, la familie și la ciclul violenței. Nu vom plăti prețul crizei; lăsați-vă statul- tată să plătească.”, au spus femeile, în declarațiile de presă.

Erdogan vrea noi măsuri

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat un set de noi măsuri pentru a reduce violența împotriva femeilor într-un eveniment organizat de Asociația Femei și Democrație (KADEM), conform Duvar English.

Erdogan a spus că reducerea pedepsei infractorilor va fi mult mai limitată, iar autorii nu vor beneficia de reducere dacă nu regretă cu adevărat acțiunile lor.

„Orice comportament al făptuitorilor care nu conține o expresie concretă de regret nu va mai fi acceptat ca motiv de reducere. Imaginile de teatru expuse doar purtând costum și cravată nu vor constitui motive de reducere”, a declarat Erdoğan.

Președintele a adăugat că partidul va aduce proiectul de lege în cauză pe ordinea de zi a parlamentului cât mai curând posibil.

„Am crescut participarea femeilor în forța de muncă de la 27 la sută la 34 la sută. Am adus angajarea femeilor de la șase milioane la 10 milioane. Rata femeilor în cadrele didactice din universitățile noastre s-a apropiat de 51 la sută”, a spus Erdoğan.

Erdogan susține că rata de femicid e mică

Erdogan a susținut, de asemenea, că Turcia are o rată de feminicid mai mică decât majoritatea țărilor europene.

„Numărul de ucideri în Turcia este mai mică în comparație cu majoritatea țărilor europene, dar nu ne putem considera că ne-am făcut datoria până nu vom reduce numărul acestor incidente la zero”, a afirmat președintele.

KADEM, al cărui vicepreședinte este fiica lui Erdogan, Sümeyye Erdoğan Bayraktar, și-a exprimat anterior sprijinul față de Convenția de la Istanbul, care are ca scop combaterea violenței împotriva femeilor și din care guvernul turc s-a retras anul trecut.

Turcia a fost primul stat semnatar și primul stat care și-a prezentat ratificarea Convenției de la Istanbul, după votul unanim al parlamentului în 2011.

În mod ironic, Turcia a devenit și primul stat care și-a anunțat retragerea din Convenția de la Istanbul cu ocazia celei de-a 10-a aniversări.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,