sâmbătă, decembrie 2, 2023

Femeile protestează în Istanbul. Erdogan:„Numărul de ucideri în Turcia este mai mic”

Platforma femeilor de 8 martie, din Istanbul a organizat, în weekend, o demonstrație în Kadıköy cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, conform bianet.org

Femeile au aplaudat, au cântat și au scandat sloganuri în timp ce au ținut pancarte pe care scria: „Ne intensificăm lupta împotriva sărăciei, violenței și exploatării; avem puterea de a schimba”.

Femeile și-au fluturat batistele albe pentru a-și trimite salutările politicianului kurd și prizonierului bolnav Aysel Tuğluk și tuturor celorlalte femei deținute bolnave din Turcia care nu sunt eliberate din cauza rapoartelor Instituției de Medicină Legală care concluzionează că „pot rămâne în închisoare”.

În timp ce în timpul demonstrației au fost citite și numele femeilor care și-au pierdut viața ca urmare a violenței domestice, femeile au strigat „Nu vrem dreptate masculină, vrem dreptate adevărată”.

Grupul de femei au atras atenția și asupra  dificultățile economice din Turcia.

„Ratele inflației au crescut odată cu criza economică; în timp ce prețurile tuturor produselor, în special nevoile de bază, au crescut, chiar și cele mai de bază necesități precum locuința, încălzirea și alimentele. Odată cu creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale. , există dorința de a limita femeile în case întunecate și reci, la familie și la ciclul violenței. Nu vom plăti prețul crizei; lăsați-vă statul- tată să plătească.”, au spus femeile, în declarațiile de presă.

Erdogan vrea noi măsuri

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat un set de noi măsuri pentru a reduce violența împotriva femeilor într-un eveniment organizat de Asociația Femei și Democrație (KADEM), conform Duvar English.

Erdogan a spus că reducerea pedepsei infractorilor va fi mult mai limitată, iar autorii nu vor beneficia de reducere dacă nu regretă cu adevărat acțiunile lor.

„Orice comportament al făptuitorilor care nu conține o expresie concretă de regret nu va mai fi acceptat ca motiv de reducere. Imaginile de teatru expuse doar purtând costum și cravată nu vor constitui motive de reducere”, a declarat Erdoğan.

Președintele a adăugat că partidul va aduce proiectul de lege în cauză pe ordinea de zi a parlamentului cât mai curând posibil.

„Am crescut participarea femeilor în forța de muncă de la 27 la sută la 34 la sută. Am adus angajarea femeilor de la șase milioane la 10 milioane. Rata femeilor în cadrele didactice din universitățile noastre s-a apropiat de 51 la sută”, a spus Erdoğan.

Erdogan susține că rata de femicid e mică

Erdogan a susținut, de asemenea, că Turcia are o rată de feminicid mai mică decât majoritatea țărilor europene.

„Numărul de ucideri în Turcia este mai mică în comparație cu majoritatea țărilor europene, dar nu ne putem considera că ne-am făcut datoria până nu vom reduce numărul acestor incidente la zero”, a afirmat președintele.

KADEM, al cărui vicepreședinte este fiica lui Erdogan, Sümeyye Erdoğan Bayraktar, și-a exprimat anterior sprijinul față de Convenția de la Istanbul, care are ca scop combaterea violenței împotriva femeilor și din care guvernul turc s-a retras anul trecut.

Turcia a fost primul stat semnatar și primul stat care și-a prezentat ratificarea Convenției de la Istanbul, după votul unanim al parlamentului în 2011.

În mod ironic, Turcia a devenit și primul stat care și-a anunțat retragerea din Convenția de la Istanbul cu ocazia celei de-a 10-a aniversări.

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Portret de campion: Andrei-Darius Dragomir, medaliat cu aur la Astronomie și Fizică

Încă de după probe știam că există o posibilitate să iau locul 1, deoarece simțeam că m-am descurcat și știam că nu sunt așa mulți participanți ca la alte olimpiade

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.