duminică, martie 26, 2023

Femeile protestează în Istanbul. Erdogan:„Numărul de ucideri în Turcia este mai mic”

Platforma femeilor de 8 martie, din Istanbul a organizat, în weekend, o demonstrație în Kadıköy cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, conform bianet.org

Femeile au aplaudat, au cântat și au scandat sloganuri în timp ce au ținut pancarte pe care scria: „Ne intensificăm lupta împotriva sărăciei, violenței și exploatării; avem puterea de a schimba”.

Femeile și-au fluturat batistele albe pentru a-și trimite salutările politicianului kurd și prizonierului bolnav Aysel Tuğluk și tuturor celorlalte femei deținute bolnave din Turcia care nu sunt eliberate din cauza rapoartelor Instituției de Medicină Legală care concluzionează că „pot rămâne în închisoare”.

În timp ce în timpul demonstrației au fost citite și numele femeilor care și-au pierdut viața ca urmare a violenței domestice, femeile au strigat „Nu vrem dreptate masculină, vrem dreptate adevărată”.

Grupul de femei au atras atenția și asupra  dificultățile economice din Turcia.

„Ratele inflației au crescut odată cu criza economică; în timp ce prețurile tuturor produselor, în special nevoile de bază, au crescut, chiar și cele mai de bază necesități precum locuința, încălzirea și alimentele. Odată cu creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale. , există dorința de a limita femeile în case întunecate și reci, la familie și la ciclul violenței. Nu vom plăti prețul crizei; lăsați-vă statul- tată să plătească.”, au spus femeile, în declarațiile de presă.

Erdogan vrea noi măsuri

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat un set de noi măsuri pentru a reduce violența împotriva femeilor într-un eveniment organizat de Asociația Femei și Democrație (KADEM), conform Duvar English.

Erdogan a spus că reducerea pedepsei infractorilor va fi mult mai limitată, iar autorii nu vor beneficia de reducere dacă nu regretă cu adevărat acțiunile lor.

„Orice comportament al făptuitorilor care nu conține o expresie concretă de regret nu va mai fi acceptat ca motiv de reducere. Imaginile de teatru expuse doar purtând costum și cravată nu vor constitui motive de reducere”, a declarat Erdoğan.

Președintele a adăugat că partidul va aduce proiectul de lege în cauză pe ordinea de zi a parlamentului cât mai curând posibil.

„Am crescut participarea femeilor în forța de muncă de la 27 la sută la 34 la sută. Am adus angajarea femeilor de la șase milioane la 10 milioane. Rata femeilor în cadrele didactice din universitățile noastre s-a apropiat de 51 la sută”, a spus Erdoğan.

Erdogan susține că rata de femicid e mică

Erdogan a susținut, de asemenea, că Turcia are o rată de feminicid mai mică decât majoritatea țărilor europene.

„Numărul de ucideri în Turcia este mai mică în comparație cu majoritatea țărilor europene, dar nu ne putem considera că ne-am făcut datoria până nu vom reduce numărul acestor incidente la zero”, a afirmat președintele.

KADEM, al cărui vicepreședinte este fiica lui Erdogan, Sümeyye Erdoğan Bayraktar, și-a exprimat anterior sprijinul față de Convenția de la Istanbul, care are ca scop combaterea violenței împotriva femeilor și din care guvernul turc s-a retras anul trecut.

Turcia a fost primul stat semnatar și primul stat care și-a prezentat ratificarea Convenției de la Istanbul, după votul unanim al parlamentului în 2011.

În mod ironic, Turcia a devenit și primul stat care și-a anunțat retragerea din Convenția de la Istanbul cu ocazia celei de-a 10-a aniversări.

Turcia: 140.000 de dolari amendă pentru WhatsApp și Meta pentru că nu a numit o persoană de contact locală

Autoritatea Turcia pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (KVKK) a impus o amendă de 2.650.000 de lire (aproximativ 140.000 dolari) pe WhatsApp și Meta pentru că nu s-a înregistrat la Sistemul de Informații al Registrului Operatorilor de Date (VERBIS), conform presei turce.

Jurnaliștii din Grecia dau în judecată Turcia! Echipamentul le-a fost distrus în timp ce raportau despre cutremure

Jurnaliștii vor lua măsuri legale nu numai pentru a solicita despăgubiri pentru echipamentul lor distrus, ci și pentru că au fost împiedicați să-și facă treaba.

Kılıçdaroğlu, discurs către popor din bucătăria lui, cu Mărțisor legat la mână: „ Învingerea lui Erdoğan este cea mai ușoară parte”

Candidatul la președinție al Alianței Națiunilor și liderul Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, a spus, pe 20 martie, că opoziția este unită nu numai pentru a-l învinge pe președintele Erdogan, ci mai ales pentru a reconstrui țara.

47 de persoane au reținute după ce au oferit ajutor victimelor represiunii guvernului turc

În cadrul unei anchete declanșate de Procuratura Generală din İzmir, poliția a percheziționat casele a 57 de suspecți și a reținut 47 dintre aceștia, confiscându-le economiile, bijuterii, telefoane mobile și computere.

Faimosul fotbalist, Mesut Özil se retrage din sport. Presa speculează că va fi parlament în partidul lui Erdogan

Fotbalistul turco-german, Mesut Özil și-a anunțat, miercuri, retragerea la vârsta de 34 de ani, iar presa turcă speculează cu privire la posibila sa numire în parlament din partea partidului lui Erdogan.

Prima zi de Ramadan: Erdogan a luat masa cu victimele cutremurelor 

Vorbind cu supraviețuitorii cutremurului care locuiesc în complexul de containere din districtul Karacasu, Erdoğan a spus că nu există nicio odihnă sau pauză până când provinciile afectate de cutremur sunt reconstruite .

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.