joi, aprilie 25, 2024

3 victime ale epurările guvernului turc au murit într-un weekend:„Nu sunt un trădător”


3 decese ale victimilor epurarilor guvernului turc după puciul eșuat din 15 iulie 2016 au fost înregistrate în weekend-ul trecut, conform presei turcești.

Ahmet Olgun, un fost ofițer de poliție care a fost concediat de la locul său de muncă printr-un decret de urgență ca parte a epurării masive a instituțiilor de stat după lovitură de stat a Turciei, a murit după ce și-a dat foc în provincia Ordu, din nordul Turciei, conform Stockholm Center For Freedome.

„Nu sunt un trădător”, a spus fostul ofițer în vârstă de 45 de ani în notă de sinucidere.

Sinuciderea a dus la un val de critici asupra guvernului din partea politicienilor și activiștilor pentru drepturile omului.

Ömer Faruk Gergerlioğlu, din principal partid de opoziție a dat vina pe guvernul actual.

 „Este o sinucidere oribilă! Dumnezeu să-i odihnească sufletul. … Nu ne putem plânge suficient de această persecuție a fucționarilor publici. Acest păcat este prea mare!”, a scrie Gergerlioğlu, pe contul său de Twitter.

Al doilea caz de sinucidere


Emrah Hızarcı, un subofițer concediat prin decret, s-a sinucis în Ankara, fiind tot o victimă a epurăririi guvernului turc, prin decrete de lege date după 15 iulie 2016.

”Subofițerul din Ankara nu a suportat ilegalitatea, marginalizarea și procesul dificil și s-a sinucis. Ne exprimăm condoleanțe familiei și rudelor sale”, a declarat Purtătorul de cuvânt al platformei KHK, (decret de lege), Münir Korkmaz.

Declarat „terorist” peste noapte

Cafer Bayram, în vârstă de 36 de ani, fostul profesor, dat afară prin decret prezidenția a fost adus în grădina școlii în care preda, după a murit de cancer, conform portalului de știri, Kronos.

Mulți oameni din provincia nord-estică Ordu au asistat la rugăciunea de înmormântare.

Potrivit jurnalistului Berna Kavaklı, care a participat la înmormântarea, Cafer Bayram și-a pierdut tatăl cu trei luni înainte de a se naște, în timp ce era încă în pântecele mamei sale. Bayram și fratele său, care au crescut fără tată, au fost crescuți și educați de mama lor, luptându-se cu tot felul de necazuri. 

Bayram, care este îndrăgostit de profesia sa și un profesor iubit la școala în care lucrează, s-a îndrăgostit de o fată. Chiar în ajunul căsătoriei, a avut loc tentativa de lovitură de stat din 15 iulie și Bayram a fost declarat „terorist” peste noapte.

Potrivit unui sondaj al Platformei Justiție pentru Victime, cea mai mare problemă cu care s-au confruntat victimele ale epurărilor în masă este partea financiară (97,9 la sută), urmate de problemele psihologice (88,6 la sută), pierderea prestigiului social și excluziunea socială (83,7 la sută), dezintegrarea a cercurilor sociale (83,1 la sută), șomaj/lipsa locului de muncă (80,4 la sută) și lipsa asigurărilor sociale (73,2 la sută).

Conform ultimelor rapoarte, în 2021 au existat cel puțin 46 de cazuri de sinucidere cunoscute. Alte surse spun că există până la 100 de cazuri de sinucidere în rândul funcționarilor publici concediati prin decret guvernamental.

În urma loviturii de stat eșuate, guvernul turc a declarat stare de urgență și a efectuat o epurare masivă a instituțiilor statului, sub pretextul unei lupte împotriva loviturii de stat. Peste 130.000 de funcționari publici, inclusiv 4.156 de judecători și procurori, precum și 29.444 de membri ai forțelor armate au fost înlăturați de la  locurile de muncă pentru presupusa apartenență sau relații cu „organizații teroriste” prin decrete prezidențiașe. 

Foștii funcționari publici nu au fost doar concediați de la locul de muncă, li sa interzis, de asemenea, să lucreze din nou în sectorul public și să obțină un pașaport

De asemenea, guvernul le-a îngreunat să lucreze oficial în sectorul privat. În baza de date a asigurărilor sociale au fost introduse note despre funcționarii publici concediați pentru a descuraja potențialii angajatori.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.