joi, aprilie 7, 2022

3 victime ale epurările guvernului turc au murit într-un weekend:„Nu sunt un trădător”


3 decese ale victimilor epurarilor guvernului turc după puciul eșuat din 15 iulie 2016 au fost înregistrate în weekend-ul trecut, conform presei turcești.

Ahmet Olgun, un fost ofițer de poliție care a fost concediat de la locul său de muncă printr-un decret de urgență ca parte a epurării masive a instituțiilor de stat după lovitură de stat a Turciei, a murit după ce și-a dat foc în provincia Ordu, din nordul Turciei, conform Stockholm Center For Freedome.

„Nu sunt un trădător”, a spus fostul ofițer în vârstă de 45 de ani în notă de sinucidere.

Sinuciderea a dus la un val de critici asupra guvernului din partea politicienilor și activiștilor pentru drepturile omului.

Ömer Faruk Gergerlioğlu, din principal partid de opoziție a dat vina pe guvernul actual.

 „Este o sinucidere oribilă! Dumnezeu să-i odihnească sufletul. … Nu ne putem plânge suficient de această persecuție a fucționarilor publici. Acest păcat este prea mare!”, a scrie Gergerlioğlu, pe contul său de Twitter.

Al doilea caz de sinucidere


Emrah Hızarcı, un subofițer concediat prin decret, s-a sinucis în Ankara, fiind tot o victimă a epurăririi guvernului turc, prin decrete de lege date după 15 iulie 2016.

”Subofițerul din Ankara nu a suportat ilegalitatea, marginalizarea și procesul dificil și s-a sinucis. Ne exprimăm condoleanțe familiei și rudelor sale”, a declarat Purtătorul de cuvânt al platformei KHK, (decret de lege), Münir Korkmaz.

Declarat „terorist” peste noapte

Cafer Bayram, în vârstă de 36 de ani, fostul profesor, dat afară prin decret prezidenția a fost adus în grădina școlii în care preda, după a murit de cancer, conform portalului de știri, Kronos.

Mulți oameni din provincia nord-estică Ordu au asistat la rugăciunea de înmormântare.

Potrivit jurnalistului Berna Kavaklı, care a participat la înmormântarea, Cafer Bayram și-a pierdut tatăl cu trei luni înainte de a se naște, în timp ce era încă în pântecele mamei sale. Bayram și fratele său, care au crescut fără tată, au fost crescuți și educați de mama lor, luptându-se cu tot felul de necazuri. 

Bayram, care este îndrăgostit de profesia sa și un profesor iubit la școala în care lucrează, s-a îndrăgostit de o fată. Chiar în ajunul căsătoriei, a avut loc tentativa de lovitură de stat din 15 iulie și Bayram a fost declarat „terorist” peste noapte.

Potrivit unui sondaj al Platformei Justiție pentru Victime, cea mai mare problemă cu care s-au confruntat victimele ale epurărilor în masă este partea financiară (97,9 la sută), urmate de problemele psihologice (88,6 la sută), pierderea prestigiului social și excluziunea socială (83,7 la sută), dezintegrarea a cercurilor sociale (83,1 la sută), șomaj/lipsa locului de muncă (80,4 la sută) și lipsa asigurărilor sociale (73,2 la sută).

Conform ultimelor rapoarte, în 2021 au existat cel puțin 46 de cazuri de sinucidere cunoscute. Alte surse spun că există până la 100 de cazuri de sinucidere în rândul funcționarilor publici concediati prin decret guvernamental.

În urma loviturii de stat eșuate, guvernul turc a declarat stare de urgență și a efectuat o epurare masivă a instituțiilor statului, sub pretextul unei lupte împotriva loviturii de stat. Peste 130.000 de funcționari publici, inclusiv 4.156 de judecători și procurori, precum și 29.444 de membri ai forțelor armate au fost înlăturați de la  locurile de muncă pentru presupusa apartenență sau relații cu „organizații teroriste” prin decrete prezidențiașe. 

Foștii funcționari publici nu au fost doar concediați de la locul de muncă, li sa interzis, de asemenea, să lucreze din nou în sectorul public și să obțină un pașaport

De asemenea, guvernul le-a îngreunat să lucreze oficial în sectorul privat. În baza de date a asigurărilor sociale au fost introduse note despre funcționarii publici concediați pentru a descuraja potențialii angajatori.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Turcii nu văd o reducere a prețurilor la alimente după reducerile de taxe

Peste 82 la sută dintre participanții la un studiu realizat de sondajul turc MetroPOLL au susținut că noua măsură nu a avut efect, în timp ce 10,5% au spus că au văzut reducerea prețurilor, restul de 7,4% au spus că nu au auzit de nicio reducere.

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.