joi, aprilie 7, 2022

Turcia: Încă 2 copii lăsați fără mamă, în urma epurarilor guvernului lui Erdogan

Alți doi copii au fost lăsați în grija rudelor lor după ce mama lor a fost arestată pentru presupuse legături cu mișcarea Gülen, conform Stockholm Center for Freedome.

Fosta profesoară, Nazife Karakoç a fost arestat și trimis la o închisoare din vestul provinciei Izmir. Cei doi copii ai ei, în vârstă de patru și șase ani, au fost trimiși să locuiască cu bunica lor cu dizabilități în provincia nord-vestică, Tekirdağ, la aproape 400 de kilometri distanță.

Tatăl copiilor se află în închisoare pentru legături cu mișcarea din 2018 și se află în prezent într-o închisoare din provincia Bursa. Cuplul lucra la același centru de învățământ privat înainte ca acesta să fie închis printr-un decret prezidențial, după puciul eșuat din 15 iulie 2016.

Mătușa copiilor a spus că sunt supărați de arestarea mamei lor și că copilul mai mare a refuzat să vorbească sau să mănânce. Potrivit mătușii, copilul de 6 ani este conștient de faptul că ambii părinți sunt arestați.

Rețineri în masă

Nouă lucrători din domeniul sănătății și profesori au fost reținuți, la începutul lunii martie, în provincia sudică Adana din cauza presupuselor lor legături cu mișcarea Gülen, conform Stockholm Center for Freedome.

Poliția a desfășurat operațiuni în provincie pentru reținerea suspecților în baza mandatelor emise de Procuratura Generală Adana.

Mișcarea Gülen este acuzată de guvern și de președintele Recep Tayyip Erdoğan că a organizat o lovitură de stat eșuată în 2016 și este etichetată drept „organizație teroristă”, deși mișcarea neagă implicarea în tentativa de lovitură de stat sau orice activitate teroristă.

Un total de 319.587 de persoane au fost reținute și 99.962 arestate în cadrul operațiunilor împotriva susținătorilor mișcării Gülen din 2916, a anunțat ministrul de Interne al Turciei, Süleyman Soylu.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Turcii nu văd o reducere a prețurilor la alimente după reducerile de taxe

Peste 82 la sută dintre participanții la un studiu realizat de sondajul turc MetroPOLL au susținut că noua măsură nu a avut efect, în timp ce 10,5% au spus că au văzut reducerea prețurilor, restul de 7,4% au spus că nu au auzit de nicio reducere.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.