marți, august 30, 2022

Turcia: Încă 2 copii lăsați fără mamă, în urma epurarilor guvernului lui Erdogan

Alți doi copii au fost lăsați în grija rudelor lor după ce mama lor a fost arestată pentru presupuse legături cu mișcarea Gülen, conform Stockholm Center for Freedome.

Fosta profesoară, Nazife Karakoç a fost arestat și trimis la o închisoare din vestul provinciei Izmir. Cei doi copii ai ei, în vârstă de patru și șase ani, au fost trimiși să locuiască cu bunica lor cu dizabilități în provincia nord-vestică, Tekirdağ, la aproape 400 de kilometri distanță.

Tatăl copiilor se află în închisoare pentru legături cu mișcarea din 2018 și se află în prezent într-o închisoare din provincia Bursa. Cuplul lucra la același centru de învățământ privat înainte ca acesta să fie închis printr-un decret prezidențial, după puciul eșuat din 15 iulie 2016.

Mătușa copiilor a spus că sunt supărați de arestarea mamei lor și că copilul mai mare a refuzat să vorbească sau să mănânce. Potrivit mătușii, copilul de 6 ani este conștient de faptul că ambii părinți sunt arestați.

Rețineri în masă

Nouă lucrători din domeniul sănătății și profesori au fost reținuți, la începutul lunii martie, în provincia sudică Adana din cauza presupuselor lor legături cu mișcarea Gülen, conform Stockholm Center for Freedome.

Poliția a desfășurat operațiuni în provincie pentru reținerea suspecților în baza mandatelor emise de Procuratura Generală Adana.

Mișcarea Gülen este acuzată de guvern și de președintele Recep Tayyip Erdoğan că a organizat o lovitură de stat eșuată în 2016 și este etichetată drept „organizație teroristă”, deși mișcarea neagă implicarea în tentativa de lovitură de stat sau orice activitate teroristă.

Un total de 319.587 de persoane au fost reținute și 99.962 arestate în cadrul operațiunilor împotriva susținătorilor mișcării Gülen din 2916, a anunțat ministrul de Interne al Turciei, Süleyman Soylu.

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Libertatea presei din Turcia: Autoritățile interzic reclamele pentru ziarul Evrensel

Fatih Polat, redactor-șef la Evrensel, a spus că decizia lui BİK a fost „o operațiune politică menită să-i reducă la tăcere”.

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...

Turcii cheltuiesc 100 de milioane de euro anulat pentru viza Schengen

Experții din Turcia susțin că s-a înregistrat o creștere a cererilor, ale căror programări durează până la trei luni, perturbând planurile de călătorie și provocând dificultăți pentru mii de studenți și oameni de afaceri.

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.