marți, iunie 18, 2024

Istanbul: Inflația anuală a atins cel mai înalt nivel din ultimii 24 de ani


Inflația anuală din cel mai mare oraș și centru comercial al Turciei, Istanbul, a atins un nou nivel din ultimii ultimii 24 de ani, relatează Turkish Minutes.

Prețurile au crescut cu 4,09% față de luna iulie, cu o rată anuală de 99,11%, fiind cea mai mare inflație din oraș, din februarie 1998, conform Camera de Comerț din Istanbul.

S-a observat o diferență dintre inflația din Istanbul și rata oficială a inflației din Turcia, care a crescut la aproape 80% luna trecută.

În ultimele trei luni din mai, iunie și iulie, diferența dintre cele două cifre a fost de 9,9 puncte, 13,8 puncte și, respectiv, 15,6 puncte.

ITO a spus că inflația din Istanbul a atins o rată anuală de 94,2% în iunie, în timp ce datele Institutului de Statistică din Turcia (TurkStat) arată că rata inflației din Turcia este de 78,6%, prețurile anuale crescând de la 73,5% în mai.

Potrivit datelor oficiale, creșterea inflației în iunie a fost determinată de o creștere de 123,4% a costului de transport și de o creștere de 94% a băuturilor nealcoolice.

Inflația este dublă în realitate

Cu toate acestea, partidele de opoziție și economiștii au spus că creșterile recente ale prețurilor petrolului și gazelor au însemnat că rata reală a inflației este aproape dublă față de cifra oficială.

Un raport lunar publicat de grupul de economiști independenți ENAG din Turcia a arătat că prețurile de consum au crescut cu 175 la sută în iunie, comparativ cu un an anterior. ENAG a declarat că prețurile au crescut cu 71,4% doar de la începutul anului.

Un sondaj publicat de Metropoll luna trecută a arătat că 69% dintre ei cred în cifra neoficială a ENAG și doar 24% în cea raportată de guvern.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Vizită specială la Moscova. Putin critică politica lui Erdogan: „Economia Turciei va pierde”

Evenimentul marcheză prima întâlnire a lui Putin cu Fidan de la numirea sa și a avut loc la doar o săptămână după ce Putin a criticat Turcia pentru adâncirea legăturilor sale economice cu instituțiile financiare occidentale.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.

Turcia oprește programul de ajutor pentru supraviețuitorii cutremurului din februarie 2023

Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD) au trimis un mesaj text supraviețuitorilor care au primit ajutor pentru chirie, pentru a-i informa că programul se va încheia.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).