sâmbătă, aprilie 1, 2023

Istanbul: Inflația anuală a atins cel mai înalt nivel din ultimii 24 de ani


Inflația anuală din cel mai mare oraș și centru comercial al Turciei, Istanbul, a atins un nou nivel din ultimii ultimii 24 de ani, relatează Turkish Minutes.

Prețurile au crescut cu 4,09% față de luna iulie, cu o rată anuală de 99,11%, fiind cea mai mare inflație din oraș, din februarie 1998, conform Camera de Comerț din Istanbul.

S-a observat o diferență dintre inflația din Istanbul și rata oficială a inflației din Turcia, care a crescut la aproape 80% luna trecută.

În ultimele trei luni din mai, iunie și iulie, diferența dintre cele două cifre a fost de 9,9 puncte, 13,8 puncte și, respectiv, 15,6 puncte.

ITO a spus că inflația din Istanbul a atins o rată anuală de 94,2% în iunie, în timp ce datele Institutului de Statistică din Turcia (TurkStat) arată că rata inflației din Turcia este de 78,6%, prețurile anuale crescând de la 73,5% în mai.

Potrivit datelor oficiale, creșterea inflației în iunie a fost determinată de o creștere de 123,4% a costului de transport și de o creștere de 94% a băuturilor nealcoolice.

Inflația este dublă în realitate

Cu toate acestea, partidele de opoziție și economiștii au spus că creșterile recente ale prețurilor petrolului și gazelor au însemnat că rata reală a inflației este aproape dublă față de cifra oficială.

Un raport lunar publicat de grupul de economiști independenți ENAG din Turcia a arătat că prețurile de consum au crescut cu 175 la sută în iunie, comparativ cu un an anterior. ENAG a declarat că prețurile au crescut cu 71,4% doar de la începutul anului.

Un sondaj publicat de Metropoll luna trecută a arătat că 69% dintre ei cred în cifra neoficială a ENAG și doar 24% în cea raportată de guvern.

190 de miliarde de vânzări către străini: Cumpărarea unei case în Turcia a devenit un vis pentru cetățeni

Deputatul CHP İzmir, Özcan Purçu a înaintat o întrebare către Ministeru Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice cu privire la vânzarea de locuințe către străini.

Alegerile din Turcia sunt mai vulnerabile decât cele din Zimbabwe și Pakistan

Potrivit noului index al Freedom House, care își propune să investigheze relația dintre platformele digitale și integritatea alegerilor, Turcia este una dintre mai vulnerabile țările din lume.

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

Erdogan a promis creștere a salariului minim în iulie. Prețurile la gaz și curent vor scădea

Turcia a majorat salariul minim cu aproximativ 54,66% la 8.506 lire (444 dolari) în prima lună a anului 2023. În iulie 2022, salariul minim a crescut cu 30% pentru a doua oară în 2022, în fața inflației ridicate.

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.

Eurostat: 145% mai mulți turci au solicitat azil în UE în 2022

Potrivit Eurostat, în 49.720 de turci au căutat adăpost în țările europene în 2022, comparativ cu anul 2021, când 20.315 cetățeni turci au solicitat azil.

Turcii nu l-au ascultat pe Erdogan! Rata fertilității a scăzut cel mai mult din Europa

În ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o creștere cu 7% a ratei totale de fertilitate în Europa, țara cu cea mai mare rată totală de fertilitate din Europa în 2021 a fost Franța cu 1,84.

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...