marți, august 2, 2022

Istanbul: Inflația anuală a atins cel mai înalt nivel din ultimii 24 de ani


Inflația anuală din cel mai mare oraș și centru comercial al Turciei, Istanbul, a atins un nou nivel din ultimii ultimii 24 de ani, relatează Turkish Minutes.

Prețurile au crescut cu 4,09% față de luna iulie, cu o rată anuală de 99,11%, fiind cea mai mare inflație din oraș, din februarie 1998, conform Camera de Comerț din Istanbul.

S-a observat o diferență dintre inflația din Istanbul și rata oficială a inflației din Turcia, care a crescut la aproape 80% luna trecută.

În ultimele trei luni din mai, iunie și iulie, diferența dintre cele două cifre a fost de 9,9 puncte, 13,8 puncte și, respectiv, 15,6 puncte.

ITO a spus că inflația din Istanbul a atins o rată anuală de 94,2% în iunie, în timp ce datele Institutului de Statistică din Turcia (TurkStat) arată că rata inflației din Turcia este de 78,6%, prețurile anuale crescând de la 73,5% în mai.

Potrivit datelor oficiale, creșterea inflației în iunie a fost determinată de o creștere de 123,4% a costului de transport și de o creștere de 94% a băuturilor nealcoolice.

Inflația este dublă în realitate

Cu toate acestea, partidele de opoziție și economiștii au spus că creșterile recente ale prețurilor petrolului și gazelor au însemnat că rata reală a inflației este aproape dublă față de cifra oficială.

Un raport lunar publicat de grupul de economiști independenți ENAG din Turcia a arătat că prețurile de consum au crescut cu 175 la sută în iunie, comparativ cu un an anterior. ENAG a declarat că prețurile au crescut cu 71,4% doar de la începutul anului.

Un sondaj publicat de Metropoll luna trecută a arătat că 69% dintre ei cred în cifra neoficială a ENAG și doar 24% în cea raportată de guvern.

Istanbul. Ultimul muzeu înființat în timpul Imperiului Otoman! „Cea mai bogată colecție de artă islamică din lume” 

Muzeul este situat în Palatul Ibrahim Pașa, din cartierul Sultanahmet, din Istanbul. Înființat în 1914, scopul muzeul a fost de a preveni pierderea și furtul obiectelor de valoare istorică și religioasă din moschei, școli religioase, zawia și sanctuare din tot Imperiul Otoman.

Istanbul: Inflația anuală a atins cel mai înalt nivel din ultimii 24 de ani

Inflația anuală din cel mai mare oraș și centru comercial al Turciei, Istanbul, a atins un nou nivel...

Turcia va relua exploatarea gazelor din Marea Mediterană la începutul lunii august

Dönmez a adăugat că președintele Recep Tayyip Erdoğan va anunța detalii despre exact locul unde va explora nava pentru căutarea de gaze în cadrul unei ceremonii desfășurate în portul Tașucu, din Mersin.

Prima navă de cereale părăsește Ucraina, în baza unui acord cu Rusia

Nava de marfă Razoni, sub pavilion Sierra Leone, a pornit spre Liban, conform site-ului de urmărire a transporturilor maritime MarineTraffic.com

Ankara: Proprietarul unui restaurant somalez se confruntă cu deportarea, după atacuri rasiste

Ömer Faruk Gergerlioğlu, deputat al Partidului Democrat al Poporului (HDP) pro-kurd, a anunțat pe Twitter că autoritățile turce au decis să-l deporteze pe proprietarul restaurantului, Mohamed Abdullahı.

De neratat pentru turiștii în Istanbul! Cisterna Basilică, de lângă Hagia Sofia a fost redeschisă

Acesta a fost complet închis în pandemie, permițând lucrătorilor să consolideze și să curețe basilica. Tije de oțel au fost întinse peste cornișele celor 336 de coloane care susțin tavanul subteran, dispuse în 12 rânduri de 28.

Scenă scandaloasă! Fanii Fenerbahce au scandat numele lui Vladimir Putin, la meciul cu Dinamo Kiev

Un val de critici a pornit pe rețelele de socializare, după ce aseară, numele lui Vladimir Putin a fost scandat la meciului...

Liber în Turcia fără pașaport: Bulgarii au năvălit în Edirne să facă cumpărături

După decizia publicată, ieri, în Monitorul Oficial, cetățenii bulgari s-au înghesuit la Edirne cu autobuzele și cu propriile lor vehicule pentru a face cumpărături.