vineri, decembrie 1, 2023

Turcia: Atacuri asupra lăcașurilor de cult ale aleviților, în timpul lunii sfinte

Ministrul de Interne din Turcia a făcut dezvăluiri despre atacurile asupra lăcașurilor de cult, descriindu-le drept „provocări planificate”, conform Bianet.org

Süleyman Soylu a comentat pe contul oficial de Twitter despre atacurile de sâmbătă, asupra lăcașurilor de cult ale comunității aleviților.

„Toate informațiile obținute cu privire la provocarea ticăloasă care vizează trei cemevi în prima zi a lunii Muharram vor fi transmise justiției și această provocare planificată, care a vizat unitatea noastră va fi pedepsită în cel mai greu mod.”, scrie Soyly, pe 1 august, pe pagina de Twitter.

Ce s-a întâmplat?

Mai multe lăcașuri de cult și asociații ale Aleviților, din capitala Ankara au fost vizate în atacuri consecutive în prima zi a lunii sfinte Muharram.

O femeie a fost internată în spital după ce a fost înjunghiată în atacul asupra Fundației Turkmen Alevi Bektashi, care se află în cartierul Kızılay.

Atacul asupra Șah-ı Merdan Cemevi, din districtul Mamak a fost efectuat în timpul cem, un ritual religios alevi. O persoană a fost rănită în urma atacului.

Poliția a prins un suspect identificat cu inițialele A.O.K., care a comis și atacurile asupra altor doi cemevi din districtele Mamak și Çankaya.

Alevi sunt o minoritate religioasă nerecunoscută în mod oficial din Turcia, care au fost supuse atrocităților în istoria recentă, în special Masacrul de la Maraș din 1978, Masacrul de la Çorum din 1980, Masacrul de la Sivas din 1993 și Masacrul de la Gazi din 1996.

Estimările ponderii aleviților în populația Turciei variază între 10 și 20 la sută.

Lăcașurile de cult și casele alevi sunt încă atacate sporadic în diverse părți ale țării, mai ales prin marcarea clădirilor cu „X”. Un deputat al Partidului Democrat Popular (HDP) a remarcat că 38 de incidente similare au avut loc în Turcia, în ultimi 10 ani.

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.