marți, iulie 16, 2024

Turcia: Atacuri asupra lăcașurilor de cult ale aleviților, în timpul lunii sfinte

Ministrul de Interne din Turcia a făcut dezvăluiri despre atacurile asupra lăcașurilor de cult, descriindu-le drept „provocări planificate”, conform Bianet.org

Süleyman Soylu a comentat pe contul oficial de Twitter despre atacurile de sâmbătă, asupra lăcașurilor de cult ale comunității aleviților.

„Toate informațiile obținute cu privire la provocarea ticăloasă care vizează trei cemevi în prima zi a lunii Muharram vor fi transmise justiției și această provocare planificată, care a vizat unitatea noastră va fi pedepsită în cel mai greu mod.”, scrie Soyly, pe 1 august, pe pagina de Twitter.

Ce s-a întâmplat?

Mai multe lăcașuri de cult și asociații ale Aleviților, din capitala Ankara au fost vizate în atacuri consecutive în prima zi a lunii sfinte Muharram.

O femeie a fost internată în spital după ce a fost înjunghiată în atacul asupra Fundației Turkmen Alevi Bektashi, care se află în cartierul Kızılay.

Atacul asupra Șah-ı Merdan Cemevi, din districtul Mamak a fost efectuat în timpul cem, un ritual religios alevi. O persoană a fost rănită în urma atacului.

Poliția a prins un suspect identificat cu inițialele A.O.K., care a comis și atacurile asupra altor doi cemevi din districtele Mamak și Çankaya.

Alevi sunt o minoritate religioasă nerecunoscută în mod oficial din Turcia, care au fost supuse atrocităților în istoria recentă, în special Masacrul de la Maraș din 1978, Masacrul de la Çorum din 1980, Masacrul de la Sivas din 1993 și Masacrul de la Gazi din 1996.

Estimările ponderii aleviților în populația Turciei variază între 10 și 20 la sută.

Lăcașurile de cult și casele alevi sunt încă atacate sporadic în diverse părți ale țării, mai ales prin marcarea clădirilor cu „X”. Un deputat al Partidului Democrat Popular (HDP) a remarcat că 38 de incidente similare au avut loc în Turcia, în ultimi 10 ani.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.