sâmbătă, decembrie 3, 2022

Turcia: Atacuri asupra lăcașurilor de cult ale aleviților, în timpul lunii sfinte

Ministrul de Interne din Turcia a făcut dezvăluiri despre atacurile asupra lăcașurilor de cult, descriindu-le drept „provocări planificate”, conform Bianet.org

Süleyman Soylu a comentat pe contul oficial de Twitter despre atacurile de sâmbătă, asupra lăcașurilor de cult ale comunității aleviților.

„Toate informațiile obținute cu privire la provocarea ticăloasă care vizează trei cemevi în prima zi a lunii Muharram vor fi transmise justiției și această provocare planificată, care a vizat unitatea noastră va fi pedepsită în cel mai greu mod.”, scrie Soyly, pe 1 august, pe pagina de Twitter.

Ce s-a întâmplat?

Mai multe lăcașuri de cult și asociații ale Aleviților, din capitala Ankara au fost vizate în atacuri consecutive în prima zi a lunii sfinte Muharram.

O femeie a fost internată în spital după ce a fost înjunghiată în atacul asupra Fundației Turkmen Alevi Bektashi, care se află în cartierul Kızılay.

Atacul asupra Șah-ı Merdan Cemevi, din districtul Mamak a fost efectuat în timpul cem, un ritual religios alevi. O persoană a fost rănită în urma atacului.

Poliția a prins un suspect identificat cu inițialele A.O.K., care a comis și atacurile asupra altor doi cemevi din districtele Mamak și Çankaya.

Alevi sunt o minoritate religioasă nerecunoscută în mod oficial din Turcia, care au fost supuse atrocităților în istoria recentă, în special Masacrul de la Maraș din 1978, Masacrul de la Çorum din 1980, Masacrul de la Sivas din 1993 și Masacrul de la Gazi din 1996.

Estimările ponderii aleviților în populația Turciei variază între 10 și 20 la sută.

Lăcașurile de cult și casele alevi sunt încă atacate sporadic în diverse părți ale țării, mai ales prin marcarea clădirilor cu „X”. Un deputat al Partidului Democrat Popular (HDP) a remarcat că 38 de incidente similare au avut loc în Turcia, în ultimi 10 ani.

Erdogan semnalează un posibil război în Siria. Moscova:„ Facem apel la toate părțile să se abțină.”

Pe fondul crizei economice și a alegerilor care urmează în vara anul 2023, Erdogan se concertează pe un posibil război în Siria.

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...

Una dintre cele mai bune călătorii din lume pentru 2023: Istanbul-Sofia Express

Trenul de noapte din Turcia către Bulgaria a început să funcționeze din nou în acest an și a fost votat de Lonely...

O turcoaică, primul academician, care predă istoria Imperiul Otoman la Vatican

Aksoy, care a lucrat mult timp în arhivele Vaticanului, a fost ales să predea un curs despre relațiile dintre papalitate și Imperiul Otoman în istoria Orientului apropiat la Institutul Pontifical Oriental.

Turcia: Numărul turiștilor a ajuns la 45 de milioane în 10 luni. Nemții pe primul loc

În aceeași perioadă a anului 2021, 2,75 milioane de turişti germani au venit în Turcia. În 2020, această cifră a fost de puțin peste 1 milion.

Istanbul: Cum se menține cultura străveche a cafelei în lumea modernă

Există locuri mai proaste pentru o cafea de dimineață decât la unchiul Mustafa Jean. Stând pe unul dintre scaunele din curtea liniştită de lângă bulevardul Istiklal, îmi dau seama că nu sunt singurul care crede asta: o pisică de stradă şi-a găsit şi ea un loc propriu, ghemuită pe o pernă lângă mine raze. Un zgomot liniștit de cești vine din bucătăria mică din colț.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.