marți, august 2, 2022

Turcia: Atacuri asupra lăcașurilor de cult ale aleviților, în timpul lunii sfinte

Ministrul de Interne din Turcia a făcut dezvăluiri despre atacurile asupra lăcașurilor de cult, descriindu-le drept „provocări planificate”, conform Bianet.org

Süleyman Soylu a comentat pe contul oficial de Twitter despre atacurile de sâmbătă, asupra lăcașurilor de cult ale comunității aleviților.

„Toate informațiile obținute cu privire la provocarea ticăloasă care vizează trei cemevi în prima zi a lunii Muharram vor fi transmise justiției și această provocare planificată, care a vizat unitatea noastră va fi pedepsită în cel mai greu mod.”, scrie Soyly, pe 1 august, pe pagina de Twitter.

Ce s-a întâmplat?

Mai multe lăcașuri de cult și asociații ale Aleviților, din capitala Ankara au fost vizate în atacuri consecutive în prima zi a lunii sfinte Muharram.

O femeie a fost internată în spital după ce a fost înjunghiată în atacul asupra Fundației Turkmen Alevi Bektashi, care se află în cartierul Kızılay.

Atacul asupra Șah-ı Merdan Cemevi, din districtul Mamak a fost efectuat în timpul cem, un ritual religios alevi. O persoană a fost rănită în urma atacului.

Poliția a prins un suspect identificat cu inițialele A.O.K., care a comis și atacurile asupra altor doi cemevi din districtele Mamak și Çankaya.

Alevi sunt o minoritate religioasă nerecunoscută în mod oficial din Turcia, care au fost supuse atrocităților în istoria recentă, în special Masacrul de la Maraș din 1978, Masacrul de la Çorum din 1980, Masacrul de la Sivas din 1993 și Masacrul de la Gazi din 1996.

Estimările ponderii aleviților în populația Turciei variază între 10 și 20 la sută.

Lăcașurile de cult și casele alevi sunt încă atacate sporadic în diverse părți ale țării, mai ales prin marcarea clădirilor cu „X”. Un deputat al Partidului Democrat Popular (HDP) a remarcat că 38 de incidente similare au avut loc în Turcia, în ultimi 10 ani.

Prima navă de cereale părăsește Ucraina, în baza unui acord cu Rusia

Nava de marfă Razoni, sub pavilion Sierra Leone, a pornit spre Liban, conform site-ului de urmărire a transporturilor maritime MarineTraffic.com

3 victime ale guvernului turc au fost arestate, după ce au încercat să treacă granița

Yaşar, care a fost arestat împreună cu cuplul Anur, fusese şi el condamnat la închisoare pentru aceeaşi acuzaţie.

De neratat pentru turiștii în Istanbul! Cisterna Basilică, de lângă Hagia Sofia a fost redeschisă

Acesta a fost complet închis în pandemie, permițând lucrătorilor să consolideze și să curețe basilica. Tije de oțel au fost întinse peste cornișele celor 336 de coloane care susțin tavanul subteran, dispuse în 12 rânduri de 28.

Istanbul: Inflația anuală a atins cel mai înalt nivel din ultimii 24 de ani

Inflația anuală din cel mai mare oraș și centru comercial al Turciei, Istanbul, a atins un nou nivel...

Mezzo-soprana româncă a făcut spectacol pe scena din Istanbul 

Ramona Zaharia a făcut declarații înainte de spectacolul ei din cadrul celui de-al 13-lea Festival Internațional de Operă de la Istanbul, în care a interpretat-o pe Carmen.

Ankara: Proprietarul unui restaurant somalez se confruntă cu deportarea, după atacuri rasiste

Ömer Faruk Gergerlioğlu, deputat al Partidului Democrat al Poporului (HDP) pro-kurd, a anunțat pe Twitter că autoritățile turce au decis să-l deporteze pe proprietarul restaurantului, Mohamed Abdullahı.

Turcia va relua exploatarea gazelor din Marea Mediterană la începutul lunii august

Dönmez a adăugat că președintele Recep Tayyip Erdoğan va anunța detalii despre exact locul unde va explora nava pentru căutarea de gaze în cadrul unei ceremonii desfășurate în portul Tașucu, din Mersin.

Istanbul. Ultimul muzeu înființat în timpul Imperiului Otoman! „Cea mai bogată colecție de artă islamică din lume” 

Muzeul este situat în Palatul Ibrahim Pașa, din cartierul Sultanahmet, din Istanbul. Înființat în 1914, scopul muzeul a fost de a preveni pierderea și furtul obiectelor de valoare istorică și religioasă din moschei, școli religioase, zawia și sanctuare din tot Imperiul Otoman.