duminică, aprilie 21, 2024

Turcia: Atacuri asupra lăcașurilor de cult ale aleviților, în timpul lunii sfinte

Ministrul de Interne din Turcia a făcut dezvăluiri despre atacurile asupra lăcașurilor de cult, descriindu-le drept „provocări planificate”, conform Bianet.org

Süleyman Soylu a comentat pe contul oficial de Twitter despre atacurile de sâmbătă, asupra lăcașurilor de cult ale comunității aleviților.

„Toate informațiile obținute cu privire la provocarea ticăloasă care vizează trei cemevi în prima zi a lunii Muharram vor fi transmise justiției și această provocare planificată, care a vizat unitatea noastră va fi pedepsită în cel mai greu mod.”, scrie Soyly, pe 1 august, pe pagina de Twitter.

Ce s-a întâmplat?

Mai multe lăcașuri de cult și asociații ale Aleviților, din capitala Ankara au fost vizate în atacuri consecutive în prima zi a lunii sfinte Muharram.

O femeie a fost internată în spital după ce a fost înjunghiată în atacul asupra Fundației Turkmen Alevi Bektashi, care se află în cartierul Kızılay.

Atacul asupra Șah-ı Merdan Cemevi, din districtul Mamak a fost efectuat în timpul cem, un ritual religios alevi. O persoană a fost rănită în urma atacului.

Poliția a prins un suspect identificat cu inițialele A.O.K., care a comis și atacurile asupra altor doi cemevi din districtele Mamak și Çankaya.

Alevi sunt o minoritate religioasă nerecunoscută în mod oficial din Turcia, care au fost supuse atrocităților în istoria recentă, în special Masacrul de la Maraș din 1978, Masacrul de la Çorum din 1980, Masacrul de la Sivas din 1993 și Masacrul de la Gazi din 1996.

Estimările ponderii aleviților în populația Turciei variază între 10 și 20 la sută.

Lăcașurile de cult și casele alevi sunt încă atacate sporadic în diverse părți ale țării, mai ales prin marcarea clădirilor cu „X”. Un deputat al Partidului Democrat Popular (HDP) a remarcat că 38 de incidente similare au avut loc în Turcia, în ultimi 10 ani.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.