vineri, iunie 21, 2024

De neratat pentru turiștii în Istanbul! Cisterna Basilică, de lângă Hagia Sofia a fost redeschisă


Cisterna Basilică a fost redeschisă după o renovare de cinci ani care a transformat locul într-un paradis răcoritor, conform Turkish Minutes.

Situl a fost închis pentru restaurare în 2017 din cauza temerilor că bazilica s-ar putea prăbuși la cel mai mic cutremur.

Acesta a fost complet închis în pandemie, permițând lucrătorilor să consolideze și să curețe basilica. Tije de oțel au fost întinse peste cornișele celor 336 de coloane care susțin tavanul subteran, dispuse în 12 rânduri de 28.

Pereții de cărămidă roz au fost, de asemenea, curățați de urme ale unor eforturi de renovare mai puțin elegante din trecut.

„Prin răzuirea straturilor adăugate de ciment, am adus cărămizile la zi. Două țevi a fost introduse: una care aducea apă la Hagia Sofia și alta către un palat în care stăteau sultanii înainte să construiască haremul Topkapi. 

„Cisterna putea stoca aproape 80.000 de litri de apă, care a coborât în ​​cascadă pe apeducte din munți la 19 kilometri spre nord.”, susține Aysen Kaya, șef adjunct al departamentului de patrimoniu al municipalității.

Medusa cu susul în jos

Renovarea include și o pasarelă inferioară deasupra apei, aducând turiștii la o jumătate de metru de suprafață.

Dincolo de schimbările structurale, bazilica a fost infuzată cu o senzație mistică, aproape spirituală, cu lumini colorate care schimbă perspectivele oamenilor și dezvăluie noi detalii.Cu iluminare îmbunătățită, podeaua este acum vizibilă pentru prima dată.

Un celebru cap de Medusa care împodobește doi dintre stâlpii de colț,  sculptat, conform legendei, cu susul în jos, pentru a nu transforma în piatră oamenii care văd sculptura.

Construită în anul 542 d.Hr. lângă Hagia Sofia, bazilica a făcut odată parte dintr-o rețea de peste 100 de cisterne începute de romani și finalizate de bizantini și otomani pentru a alimenta orașul și palatele sale cu apă curentă.

Cunoscut în Turcia sub numele de Yerebatan Sarnıcı („cisterna îngropată în subteran”), șirurile sale de coloane îmbibate de apă au câștigat faima când au apărut într-o scenă din filmul James Bond, din 1963 „Din Rusia cu dragoste”.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.