miercuri, februarie 8, 2023

De neratat pentru turiștii în Istanbul! Cisterna Basilică, de lângă Hagia Sofia a fost redeschisă


Cisterna Basilică a fost redeschisă după o renovare de cinci ani care a transformat locul într-un paradis răcoritor, conform Turkish Minutes.

Situl a fost închis pentru restaurare în 2017 din cauza temerilor că bazilica s-ar putea prăbuși la cel mai mic cutremur.

Acesta a fost complet închis în pandemie, permițând lucrătorilor să consolideze și să curețe basilica. Tije de oțel au fost întinse peste cornișele celor 336 de coloane care susțin tavanul subteran, dispuse în 12 rânduri de 28.

Pereții de cărămidă roz au fost, de asemenea, curățați de urme ale unor eforturi de renovare mai puțin elegante din trecut.

„Prin răzuirea straturilor adăugate de ciment, am adus cărămizile la zi. Două țevi a fost introduse: una care aducea apă la Hagia Sofia și alta către un palat în care stăteau sultanii înainte să construiască haremul Topkapi. 

„Cisterna putea stoca aproape 80.000 de litri de apă, care a coborât în ​​cascadă pe apeducte din munți la 19 kilometri spre nord.”, susține Aysen Kaya, șef adjunct al departamentului de patrimoniu al municipalității.

Medusa cu susul în jos

Renovarea include și o pasarelă inferioară deasupra apei, aducând turiștii la o jumătate de metru de suprafață.

Dincolo de schimbările structurale, bazilica a fost infuzată cu o senzație mistică, aproape spirituală, cu lumini colorate care schimbă perspectivele oamenilor și dezvăluie noi detalii.Cu iluminare îmbunătățită, podeaua este acum vizibilă pentru prima dată.

Un celebru cap de Medusa care împodobește doi dintre stâlpii de colț,  sculptat, conform legendei, cu susul în jos, pentru a nu transforma în piatră oamenii care văd sculptura.

Construită în anul 542 d.Hr. lângă Hagia Sofia, bazilica a făcut odată parte dintr-o rețea de peste 100 de cisterne începute de romani și finalizate de bizantini și otomani pentru a alimenta orașul și palatele sale cu apă curentă.

Cunoscut în Turcia sub numele de Yerebatan Sarnıcı („cisterna îngropată în subteran”), șirurile sale de coloane îmbibate de apă au câștigat faima când au apărut într-o scenă din filmul James Bond, din 1963 „Din Rusia cu dragoste”.

VIDEO! Dezastru în Turcia! Cutremur de 7,4 magnitudine. 284 de morți și 2.323 de răniți

Un cutremur cu magnitudinea de 7,4 pe scara Richter s-a produs în cartierul Pazarcık, din provincia sudică, Kahramanmaraş, conform presei turcești.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

Cutremur Turcia! Un faimos fotbalist cere ajutor în lacrimi:„Nu putem face mare lucru singuri.”

Fostul portar al echipei națională și actualul directorul tehnic Hatayspor, Volkan Demirel, a ajuns viral după ce a început să plângă într-un live de pe contul său de Twitter.

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

Cutremur din Turcia! Elon Mask vrea să trimită sateliți Starlink 

Omul de afaceri miliardar Elon Musk, proprietarul Twitter și Tesla, anunțat pe contul său de Twitter că a existat o mare problemă de comunicare în Turcia după cutremur și că, dacă guvernul turc ar aproba ar putea trimite sateliții Starlink pentru ajutor.

Clădire veche de 1 an vândută ca „rezistentă la cutremur” s-a prăbușit

În anunțul privind imobilul se precizează că apartamentele vândute cu 2 850 000 de lire respectă reglementările cutremurelor.