luni, august 1, 2022

De neratat pentru turiștii în Istanbul! Cisterna Basilică, de lângă Hagia Sofia a fost redeschisă


Cisterna Basilică a fost redeschisă după o renovare de cinci ani care a transformat locul într-un paradis răcoritor, conform Turkish Minutes.

Situl a fost închis pentru restaurare în 2017 din cauza temerilor că bazilica s-ar putea prăbuși la cel mai mic cutremur.

Acesta a fost complet închis în pandemie, permițând lucrătorilor să consolideze și să curețe basilica. Tije de oțel au fost întinse peste cornișele celor 336 de coloane care susțin tavanul subteran, dispuse în 12 rânduri de 28.

Pereții de cărămidă roz au fost, de asemenea, curățați de urme ale unor eforturi de renovare mai puțin elegante din trecut.

„Prin răzuirea straturilor adăugate de ciment, am adus cărămizile la zi. Două țevi a fost introduse: una care aducea apă la Hagia Sofia și alta către un palat în care stăteau sultanii înainte să construiască haremul Topkapi. 

„Cisterna putea stoca aproape 80.000 de litri de apă, care a coborât în ​​cascadă pe apeducte din munți la 19 kilometri spre nord.”, susține Aysen Kaya, șef adjunct al departamentului de patrimoniu al municipalității.

Medusa cu susul în jos

Renovarea include și o pasarelă inferioară deasupra apei, aducând turiștii la o jumătate de metru de suprafață.

Dincolo de schimbările structurale, bazilica a fost infuzată cu o senzație mistică, aproape spirituală, cu lumini colorate care schimbă perspectivele oamenilor și dezvăluie noi detalii.Cu iluminare îmbunătățită, podeaua este acum vizibilă pentru prima dată.

Un celebru cap de Medusa care împodobește doi dintre stâlpii de colț,  sculptat, conform legendei, cu susul în jos, pentru a nu transforma în piatră oamenii care văd sculptura.

Construită în anul 542 d.Hr. lângă Hagia Sofia, bazilica a făcut odată parte dintr-o rețea de peste 100 de cisterne începute de romani și finalizate de bizantini și otomani pentru a alimenta orașul și palatele sale cu apă curentă.

Cunoscut în Turcia sub numele de Yerebatan Sarnıcı („cisterna îngropată în subteran”), șirurile sale de coloane îmbibate de apă au câștigat faima când au apărut într-o scenă din filmul James Bond, din 1963 „Din Rusia cu dragoste”.

Turcia: Rugăciunea de înmormântare refuzată din cauza numelui de familie pe care îl purta

Imamii din trei moschei nu au condus rugăciunea funerară a lui Mükafat Gülen din cauza instrucțiunii muftiului Edremit, din provincia de la Marea Egee, Balikesir.

Prima navă de cereale părăsește Ucraina, în baza unui acord cu Rusia

Nava de marfă Razoni, sub pavilion Sierra Leone, a pornit spre Liban, conform site-ului de urmărire a transporturilor maritime MarineTraffic.com

Mezzo-soprana româncă a făcut spectacol pe scena din Istanbul 

Ramona Zaharia a făcut declarații înainte de spectacolul ei din cadrul celui de-al 13-lea Festival Internațional de Operă de la Istanbul, în care a interpretat-o pe Carmen.

Ankara: Proprietarul unui restaurant somalez se confruntă cu deportarea, după atacuri rasiste

Ömer Faruk Gergerlioğlu, deputat al Partidului Democrat al Poporului (HDP) pro-kurd, a anunțat pe Twitter că autoritățile turce au decis să-l deporteze pe proprietarul restaurantului, Mohamed Abdullahı.

3 victime ale guvernului turc au fost arestate, după ce au încercat să treacă granița

Yaşar, care a fost arestat împreună cu cuplul Anur, fusese şi el condamnat la închisoare pentru aceeaşi acuzaţie.

Hagia Sofia: 6,5 milioane de vizitatori de la convertirea în moschee

În timp ce moscheea a primit peste 6,5 milioane de vizitatori de la reconversie, aproximativ 120.000 de oameni au vizitat moscheea în timpul Bayramurilor de anul acesta.

Turcia va relua exploatarea gazelor din Marea Mediterană la începutul lunii august

Dönmez a adăugat că președintele Recep Tayyip Erdoğan va anunța detalii despre exact locul unde va explora nava pentru căutarea de gaze în cadrul unei ceremonii desfășurate în portul Tașucu, din Mersin.

Scenă scandaloasă! Fanii Fenerbahce au scandat numele lui Vladimir Putin, la meciul cu Dinamo Kiev

Un val de critici a pornit pe rețelele de socializare, după ce aseară, numele lui Vladimir Putin a fost scandat la meciului...