„Infrastructura Luminii Extreme” la Măgurele, inovaţie la superlativ

Comisarul european pentru Cercetare, Știință și Inovare, Carlos Moedas, a declarat că proiectul ELI dezvoltat la Măgurele este unul dintre cele mai inovatoare de acest gen la nivel european, adăugând că, în viitor, rezultatele cercetărilor derulate pot fi generatoare de premii Nobel.

„Am avut oportunitatea să vizitez și proiectul ELI – ‘Infrastructura Luminii Extreme’, unul dintre cele mai inovatoare proiecte de acest gen din Europa, care deschide România către întreaga lume. Acolo am văzut cercetători din peste 20 de țări. Este un proiect care trece dincolo de știință, construiește un laser care într-o singură rază concentrează 10% din puterea Soarelui. De aceea, vreau să devin un ambasador al României și un ambasador al acestui proiect la nivel european”, a afirmat Carlos Moedas într-o conferință de presă, la Palatul Parlamentului.

 „Am avut oportunitatea să vizitez și proiectul ELI – ‘Infrastructura Luminii Extreme’, unul dintre cele mai inovatoare proiecte de acest gen din Europa, care deschide România către întreaga lume.

eli-npComisarul european a precizat că, în cadrul vizitei pe care a efectuat-o la Măgurele, a fost interesat de cercetările privind „materia întunecată”, domeniu pe care-l vede ca pe „o revoluție a viitorului, având în vedere că în prezent se cunoaște doar 5% din materia Universului”.

Moedas a susținut că proiectele dezvoltate în cadrul ELI pot fi generatoare, în viitor, de „premii Nobel”.(Agerpres,Journal Sciences au sud )