duminică, decembrie 8, 2024

Inceput de stagiune la Filarmonica ”George Enescu”

Stagiunea 2018-2019 a Filarmonicii „George Enescu” va fi deschisă de maestrul Christian Zacharias care va conduce Orchestra simfonică a Filarmonicii cu un program de Beethoven, primele concerte urmând să aibă loc pe 4 şi 5 octombrie, în Sala Mare a Ateneului Român, a declarat luni Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu”, la o conferinţă de presă desfăşurată la Ateneul Român.

La conferinţa de presă a fost prezent pentru câteva momente a fost prezent şi maestrul Christian Zacharias, care a afirmat că este în pregătiri cu orchestra şi are foarte mult de lucru cu simfonia a II-a, existând „unele probleme tehnice”. El a spus că este mulţumit de felul în care reacţionează muzicienii din orchestră şi de faptul că realizează multe lucruri bune împreună.

Directorul Filarmonicii a spus că în actuala stagiune vor fi oaspeţi ai Filarmonicii bucureştene dirijori precum Christian Badea, Paul Nadler, Gerd Schaller, Horia Andreescu, Alexander Walker, Camil Marinescu, dar şi solişti ca Misha Maisky, Lukasz Krupinski, Valeriy Sokolov, David Grimal, Daniel Ciobanu, Khatia Buniatishvili, Elisabeth Sombart sau Andrei Licăreţ.

Andrei Dimitriu a amintit că în actuala stagiune, desfăşurată în Anul Centenar al României, Filarmonica celebrează 150 de ani de existenţă, iar Ateneul Român 130 de ani de la inaugurare.

Dintre programele care vor putea fi urmărite în actual stagiune se numără seria „Concertele Centenarului la Ateneu”, care propun publicului bucureştean o dramaturgie muzicală construită pe cronologia evenimentelor istorice şi culturale centenare, cu artişti invitaţi români şi străini de renume internaţional, „Stagiunea de marţi seara”, care şi-a propus să revigoreze concertul/recitalul cameral, o nouă stagiune „Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica”, care îşi va schimba ziua de concert din duminică în sâmbătă, sau „Conferinţa de Crăciun” susţinută de academicianul Nicolae Zamfir, directorul proiectului Laserului de la Măgurele, cu tema ştiinţifică „Infrastructura luminii externe şi fizica nucleară”.

Andrei Dimitriu a amintit şi de una dintre problemele Filarmonicii – achiziţionarea unui pian de concert utilizabil.

„Pe parcursul actualei stagiuni vor avea loc şi mai multe lansări de carte, una dintre acestea fiind cartea lui Stelian Tănase – „Interviuri cu Regele Mihai”, cu un text văzut de rege şi pentru care a pus o singură condiţie, să apară după moartea lui”, a spus Andrei Dimitriu.

„Menţionez că acest lucru nu înseamnă posturi luate din Filarmonică, este un statut special care există în mai multe locuri din lume, inclusiv la Filarmonica din New York, păstrând proporţiile”, a precizat Iosif Prunner.

Dirijorul corului a mărturisit că în prezent filarmonica se află la nivelul „unei orchestre de provincie”, referindu-se la numărul de posturi.

„La orchestră ar trebui să avem măcar atâţi angajaţi câţi au fost la momentul când a plecat Cristian Mandeal, asta înseamnă 96, iar la cor 80 de persoane pentru a avea o omogenitate pe tot parcursul stagiunii. Atât am avut la momentul plecării maestrului Cristian Mandeal. Acum sunt 68 la cor şi cam tot atâţia la orchestră. Deci ne aflăm la nivelul unei orchestre de provincie”, a declarat Iosif Prunner.


 

Aderarea Turciei la UE: „Un nivel atât de scăzut al democrației, încât este imposibil să se înrăutățească”

Raportorul Parlamentului European pentru Turcia, a criticat aspru guvernul turc pentru că a urmărit penal fete de 14 ani sub acuzații de...

9 protestatari arestați după ce au întrerupt discursul lui Erdogan: „Nu mai alimentați genocidul”

Incidentul a avut loc vineri, în timpul discursului televizat al lui Erdogan la Forumul Mondial TRT de la Istanbul. În timp ce președintele s-a adresat audienței, protestatarii au acuzat administrația sa de ipocrizie, strigând sloganuri precum „Navele poartă bombe în Gaza” și „Sioniștii își continuă operațiunile în mările și porturile noastre”.