luni, aprilie 18, 2022

Inceput de stagiune la Filarmonica ”George Enescu”

Stagiunea 2018-2019 a Filarmonicii „George Enescu” va fi deschisă de maestrul Christian Zacharias care va conduce Orchestra simfonică a Filarmonicii cu un program de Beethoven, primele concerte urmând să aibă loc pe 4 şi 5 octombrie, în Sala Mare a Ateneului Român, a declarat luni Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu”, la o conferinţă de presă desfăşurată la Ateneul Român.

La conferinţa de presă a fost prezent pentru câteva momente a fost prezent şi maestrul Christian Zacharias, care a afirmat că este în pregătiri cu orchestra şi are foarte mult de lucru cu simfonia a II-a, existând „unele probleme tehnice”. El a spus că este mulţumit de felul în care reacţionează muzicienii din orchestră şi de faptul că realizează multe lucruri bune împreună.

Directorul Filarmonicii a spus că în actuala stagiune vor fi oaspeţi ai Filarmonicii bucureştene dirijori precum Christian Badea, Paul Nadler, Gerd Schaller, Horia Andreescu, Alexander Walker, Camil Marinescu, dar şi solişti ca Misha Maisky, Lukasz Krupinski, Valeriy Sokolov, David Grimal, Daniel Ciobanu, Khatia Buniatishvili, Elisabeth Sombart sau Andrei Licăreţ.

Andrei Dimitriu a amintit că în actuala stagiune, desfăşurată în Anul Centenar al României, Filarmonica celebrează 150 de ani de existenţă, iar Ateneul Român 130 de ani de la inaugurare.

Dintre programele care vor putea fi urmărite în actual stagiune se numără seria „Concertele Centenarului la Ateneu”, care propun publicului bucureştean o dramaturgie muzicală construită pe cronologia evenimentelor istorice şi culturale centenare, cu artişti invitaţi români şi străini de renume internaţional, „Stagiunea de marţi seara”, care şi-a propus să revigoreze concertul/recitalul cameral, o nouă stagiune „Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica”, care îşi va schimba ziua de concert din duminică în sâmbătă, sau „Conferinţa de Crăciun” susţinută de academicianul Nicolae Zamfir, directorul proiectului Laserului de la Măgurele, cu tema ştiinţifică „Infrastructura luminii externe şi fizica nucleară”.

Andrei Dimitriu a amintit şi de una dintre problemele Filarmonicii – achiziţionarea unui pian de concert utilizabil.

„Pe parcursul actualei stagiuni vor avea loc şi mai multe lansări de carte, una dintre acestea fiind cartea lui Stelian Tănase – „Interviuri cu Regele Mihai”, cu un text văzut de rege şi pentru care a pus o singură condiţie, să apară după moartea lui”, a spus Andrei Dimitriu.

„Menţionez că acest lucru nu înseamnă posturi luate din Filarmonică, este un statut special care există în mai multe locuri din lume, inclusiv la Filarmonica din New York, păstrând proporţiile”, a precizat Iosif Prunner.

Dirijorul corului a mărturisit că în prezent filarmonica se află la nivelul „unei orchestre de provincie”, referindu-se la numărul de posturi.

„La orchestră ar trebui să avem măcar atâţi angajaţi câţi au fost la momentul când a plecat Cristian Mandeal, asta înseamnă 96, iar la cor 80 de persoane pentru a avea o omogenitate pe tot parcursul stagiunii. Atât am avut la momentul plecării maestrului Cristian Mandeal. Acum sunt 68 la cor şi cam tot atâţia la orchestră. Deci ne aflăm la nivelul unei orchestre de provincie”, a declarat Iosif Prunner.


 

Aeroportul din Istanbul s-a clasat pe locul 2 la nivel internațional

Aeroportul din Istanbul s-a clasat pe locul 2 la nivel internațional

Turcia: Presa a primit amenzi în valoare de 55,8 milioane de lire

Consiliul Suprem de Radio și Televiziune (RTÜK) a câștigat anul trecut venituri de 17 milioane TL (1,1 milioane USD) din 1.661 de amenzi impuse organizațiilor media anul trecut

Cheltuielile pacienților celiaci s-au dublat: Pastele costă 40 lire, ajutorul de la stat 160 de lire

Cheltuielile  pacienților celiaci care trebuie să consume produse fără gluten s-au dublat odată cu inflația din Turcia

Turcia: Anchetă după ce o duzină de cărți au fost lăsate la o moschee

Poliția de la departamentul Combaterea Terorismului caută persoana care a lăsat la intrarea moscheii, șase Coranuri și alte cărți religioase scrise de Fethullah Gulen, care se dădeau ca promoție la ziarului Zaman, în urmă cu 20 de ani.

Turcia: Aproape 75% dintre tinerii vor în Uniunea Europeană

71 la sută din comentarii au spus că ar vota „da” dacă ar exista un referendum cu privire la aderarea Turciei la UE, în timp ce rata a fost de 75 la sută în rândul tinerilor, o creștere față de 69 la sută anul trecut.

Turcia: Numărul deținuților a atins un nou record

Numărul deținuților din închisorile turcești a atins un record de 314.512 până la sfârșitul lunii martie, conform Turkish Minutes.

Noi măsuri: Turcia cere cel puțin 400.000 de dolari pentru cetățenie

Străinii trebuie să investească cel puțin 400.000 dolari pentru o imobil, în loc de 250.000 de dolari, pentru a fi eligibili pentru cetățenie cu condiția deținerii proprietății timp de trei ani.

Statistici: Cum fac față turcii la creșterea prețurilor. 31 sută susțin că uneori rămân flămânzi

MetroPoll Research Company, în cadrul unei cercetări, i-a întrebat pe cetățeni ce fac pentru a „se descurca” în fața deteriorării condițiilor economice.