joi, iunie 20, 2024

Inceput de stagiune la Filarmonica ”George Enescu”

Stagiunea 2018-2019 a Filarmonicii „George Enescu” va fi deschisă de maestrul Christian Zacharias care va conduce Orchestra simfonică a Filarmonicii cu un program de Beethoven, primele concerte urmând să aibă loc pe 4 şi 5 octombrie, în Sala Mare a Ateneului Român, a declarat luni Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu”, la o conferinţă de presă desfăşurată la Ateneul Român.

La conferinţa de presă a fost prezent pentru câteva momente a fost prezent şi maestrul Christian Zacharias, care a afirmat că este în pregătiri cu orchestra şi are foarte mult de lucru cu simfonia a II-a, existând „unele probleme tehnice”. El a spus că este mulţumit de felul în care reacţionează muzicienii din orchestră şi de faptul că realizează multe lucruri bune împreună.

Directorul Filarmonicii a spus că în actuala stagiune vor fi oaspeţi ai Filarmonicii bucureştene dirijori precum Christian Badea, Paul Nadler, Gerd Schaller, Horia Andreescu, Alexander Walker, Camil Marinescu, dar şi solişti ca Misha Maisky, Lukasz Krupinski, Valeriy Sokolov, David Grimal, Daniel Ciobanu, Khatia Buniatishvili, Elisabeth Sombart sau Andrei Licăreţ.

Andrei Dimitriu a amintit că în actuala stagiune, desfăşurată în Anul Centenar al României, Filarmonica celebrează 150 de ani de existenţă, iar Ateneul Român 130 de ani de la inaugurare.

Dintre programele care vor putea fi urmărite în actual stagiune se numără seria „Concertele Centenarului la Ateneu”, care propun publicului bucureştean o dramaturgie muzicală construită pe cronologia evenimentelor istorice şi culturale centenare, cu artişti invitaţi români şi străini de renume internaţional, „Stagiunea de marţi seara”, care şi-a propus să revigoreze concertul/recitalul cameral, o nouă stagiune „Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica”, care îşi va schimba ziua de concert din duminică în sâmbătă, sau „Conferinţa de Crăciun” susţinută de academicianul Nicolae Zamfir, directorul proiectului Laserului de la Măgurele, cu tema ştiinţifică „Infrastructura luminii externe şi fizica nucleară”.

Andrei Dimitriu a amintit şi de una dintre problemele Filarmonicii – achiziţionarea unui pian de concert utilizabil.

„Pe parcursul actualei stagiuni vor avea loc şi mai multe lansări de carte, una dintre acestea fiind cartea lui Stelian Tănase – „Interviuri cu Regele Mihai”, cu un text văzut de rege şi pentru care a pus o singură condiţie, să apară după moartea lui”, a spus Andrei Dimitriu.

„Menţionez că acest lucru nu înseamnă posturi luate din Filarmonică, este un statut special care există în mai multe locuri din lume, inclusiv la Filarmonica din New York, păstrând proporţiile”, a precizat Iosif Prunner.

Dirijorul corului a mărturisit că în prezent filarmonica se află la nivelul „unei orchestre de provincie”, referindu-se la numărul de posturi.

„La orchestră ar trebui să avem măcar atâţi angajaţi câţi au fost la momentul când a plecat Cristian Mandeal, asta înseamnă 96, iar la cor 80 de persoane pentru a avea o omogenitate pe tot parcursul stagiunii. Atât am avut la momentul plecării maestrului Cristian Mandeal. Acum sunt 68 la cor şi cam tot atâţia la orchestră. Deci ne aflăm la nivelul unei orchestre de provincie”, a declarat Iosif Prunner.


 

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.