duminică, noiembrie 22, 2020

Inceput de stagiune la Filarmonica ”George Enescu”

Stagiunea 2018-2019 a Filarmonicii „George Enescu” va fi deschisă de maestrul Christian Zacharias care va conduce Orchestra simfonică a Filarmonicii cu un program de Beethoven, primele concerte urmând să aibă loc pe 4 şi 5 octombrie, în Sala Mare a Ateneului Român, a declarat luni Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu”, la o conferinţă de presă desfăşurată la Ateneul Român.

La conferinţa de presă a fost prezent pentru câteva momente a fost prezent şi maestrul Christian Zacharias, care a afirmat că este în pregătiri cu orchestra şi are foarte mult de lucru cu simfonia a II-a, existând „unele probleme tehnice”. El a spus că este mulţumit de felul în care reacţionează muzicienii din orchestră şi de faptul că realizează multe lucruri bune împreună.

Directorul Filarmonicii a spus că în actuala stagiune vor fi oaspeţi ai Filarmonicii bucureştene dirijori precum Christian Badea, Paul Nadler, Gerd Schaller, Horia Andreescu, Alexander Walker, Camil Marinescu, dar şi solişti ca Misha Maisky, Lukasz Krupinski, Valeriy Sokolov, David Grimal, Daniel Ciobanu, Khatia Buniatishvili, Elisabeth Sombart sau Andrei Licăreţ.

Andrei Dimitriu a amintit că în actuala stagiune, desfăşurată în Anul Centenar al României, Filarmonica celebrează 150 de ani de existenţă, iar Ateneul Român 130 de ani de la inaugurare.

Dintre programele care vor putea fi urmărite în actual stagiune se numără seria „Concertele Centenarului la Ateneu”, care propun publicului bucureştean o dramaturgie muzicală construită pe cronologia evenimentelor istorice şi culturale centenare, cu artişti invitaţi români şi străini de renume internaţional, „Stagiunea de marţi seara”, care şi-a propus să revigoreze concertul/recitalul cameral, o nouă stagiune „Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica”, care îşi va schimba ziua de concert din duminică în sâmbătă, sau „Conferinţa de Crăciun” susţinută de academicianul Nicolae Zamfir, directorul proiectului Laserului de la Măgurele, cu tema ştiinţifică „Infrastructura luminii externe şi fizica nucleară”.

Andrei Dimitriu a amintit şi de una dintre problemele Filarmonicii – achiziţionarea unui pian de concert utilizabil.

„Pe parcursul actualei stagiuni vor avea loc şi mai multe lansări de carte, una dintre acestea fiind cartea lui Stelian Tănase – „Interviuri cu Regele Mihai”, cu un text văzut de rege şi pentru care a pus o singură condiţie, să apară după moartea lui”, a spus Andrei Dimitriu.

„Menţionez că acest lucru nu înseamnă posturi luate din Filarmonică, este un statut special care există în mai multe locuri din lume, inclusiv la Filarmonica din New York, păstrând proporţiile”, a precizat Iosif Prunner.

Dirijorul corului a mărturisit că în prezent filarmonica se află la nivelul „unei orchestre de provincie”, referindu-se la numărul de posturi.

„La orchestră ar trebui să avem măcar atâţi angajaţi câţi au fost la momentul când a plecat Cristian Mandeal, asta înseamnă 96, iar la cor 80 de persoane pentru a avea o omogenitate pe tot parcursul stagiunii. Atât am avut la momentul plecării maestrului Cristian Mandeal. Acum sunt 68 la cor şi cam tot atâţia la orchestră. Deci ne aflăm la nivelul unei orchestre de provincie”, a declarat Iosif Prunner.


 

Constănțean dispărut de 8 luni. Soția turcoaică din Istanbul face un apel disperat

O turcoaică din Istanbul face un apel disperat pentru a-și găsi soțul român, despre care nu a mai auzit nimic de 8 luni, după ce s-a întors în România, relatează Romanya Haber.

Pacienți străini COVID-19 care călătoresc în Turcia în ambulanțe aeriene private pentru tratament

Turcia a acceptat pacienții COVID-19 din străinătate care călătoresc în ambulanțe aeriene private la un cost de aproximativ 20.000 de dolari

COVID-19: Turcia închide școlile și introduce carantina de seară la nivel național

Turcia a închis școlile și a introdus carantină la nivel național de la ora 20:00 până la 10 dimineața, conform declarațiilor președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Musulmanii dezbat despre Islamul european: “Agresorii au venit din mijlocul nostru ”

După atacurile teroriste consecutive în Franța și Austria, islamul și musulmanii au devenit din nou un punct de dezbatere. În timp ce opinia dominantă în țările islamice este adesea că atacurile sunt o reacție la ceea ce au făcut țările occidentale în Orientul Mijlociu, unii musulmani au exprimat opinii diferite care au început să obțină sprijin, în special în Europa.

Povestea unui profesor turc care a trebuit să se mute în 4 țări ca să evite extrădarea

Un profesor turc care predă în Libia a povestit despre experiențele sale după puciul eșuat din 15 iulie 2016, de când s-a mutat în patru țări diferite pentru a evita extrădarea în Turcia.

Bolnava de cancer a murit după ce Turcia a refuzat să-i fie eliberat un pașaport

Bolnava de cancer a murit după ce Turcia a refuzat să-i fie eliberat un pașaport

Turcia: Un taximetrist a folosit un manechin pentru distanțare socială

Un șofer de taxi din provincia de nord-vest Düzce și-a pus un manechin pe scaunul din dreapta, pentru a impune distanțarea socială cu clienții,

63.000 de persoane urmărite penal pentru că l-ar fi insultat pe Erdoğan

63.041 de persoane au fost acuzate de insultarea președintelui începând cu 2014, de când Recep Tayyip Erdoğan a fost ales, potrivit unui raport al unui deputat de opoziție, citat de Turkish Minutes.