vineri, aprilie 19, 2024

FMI nu contribuie la redresarea financiară a Greciei

Fondul Monetar Internațional nu va participa la programul de redresare financiară a Greciei, ci va accepta probabil un statut de consilier special cu puteri limitate, pentru a rămâne totuși conectat la proces, au declarat sâmbătă pentru Reuters două surse despre care agenția afirmă că au acces direct la propunerile făcute.

FMI insistă de mai bine de un an asupra condițiilor în care ar putea participa la orice program nou, argumentând că obiectivele financiare stabilite în planul european de salvare a Greciei sunt nerealiste dacă nu se șterg o mare parte din datoriile țării.

Cu toate acestea, Fondul a acceptat treptat reticența Uniunii Europene de a scuti Grecia de plata datoriilor, arată Reuters. În prezent, FMI își negociază un statut nou creat, care i-ar putea permite să joace un rol cu formalități limitate, spun sursele confidențiale ale agenției.

„Va fi mai mult decât un consilier, dar rolul nu va avea condiții stricte, cum ar fi conformarea și verificarea trimestrială a sănătății economice”, a declarat una din surse.

Dialogul Greciei cu creditorii săi europeni și cu FMI este într-un impas de când ministrul german de finanțe Wolfgang Schaeuble a insistat ca Fondul să participe, dar a respins apelurile directoarei Fondului, Christine Lagarde, de a șterge o parte însemnată din datorii.

 Sursa agenției Reuters explică: „Astfel, Lagarde poate merge în consiliul (director al FMI — n. red.) și spune, ‘hei! nu încalc regulile noastre’, iar Schaeuble, al cărui guvern se confruntă cu alegeri toamna viitoare, poate spune ‘vedeți, am FMI alături’ „.

Potrivit celei de-a doua surse, Fondul „nu va contribui cu bani la program, dar nu va fi doar asistență tehnică; vor avea probabil un rol special de consiliere, care va fi creat special pentru salvarea Greciei”.

Fondul „nu va contribui cu bani la program, dar nu va fi doar asistență tehnică; vor avea probabil un rol special de consiliere, care va fi creat special pentru salvarea Greciei”.

 

 FMI a refuzat să comenteze aceste detalii sâmbătă, transmite Reuters. Vineri, directorul FMI pentru Europa, Poul Thomsen, afirmase că Fondul este încă „angajat pe deplin” în ceea ce privește Grecia, insistă asupra ștergerii datoriilor țării și va continua discuțiile pe această temă în următoarele luni.

 (exclusivitate Reuters, AGERPRES,blog-imfdirect.imf.org)

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.