Un organ de supraveghere internațional a plasat, joi, Turcia în listă gri pentru că nu a reușit să prevină spălarea banilor și finanțarea terorismului, o decizie care a avut efecte asupra economiei țării în mai puțin de 24 de ore, conform Reuters.
Grupul de acțiune financiară (FATF), înființat de grupul G7 al economiilor avansate pentru a proteja sistemul financiar global, a plasat Turcia, alături de Mali și Iordania pe lista sa de monitorizare crescută, cunoscută sub numele de „lista gri”.
Președintele FATF, Marcus Pleyer, într-o conferință de presă a făcut declarații despre problema Turciei.
„Turcia trebuie să demonstreze că abordează în mod eficient cazurile complexe de spălare a banilor și să demonstreze că urmărește urmăriri penale pentru finanțarea terorismului și acordă prioritate cazurilor organizațiilor teroriste desemnate de ONU, cum ar fi ISIL și Al Qaeda”, a subliniat președintele.
Cercetările arată că o retrogradare a listei gri pune sub tensiune legăturile țărilor cu băncile și investitorii străini care urmează clasamentele FATF, sugerând că această mișcare ar putea afecta și mai mult lira Turciei, care a atins un nivel record vineri dimineață. Dolarul ajungând la 9,65 de lire turcești.
În 2019, FATF a avertizat Turcia cu privire la „deficiențele grave”, inclusiv necesitatea de a îmbunătăți măsurile de înghețare a activelor legate de terorism și proliferarea armelor de distrugere în masă.
Comisia Europeană a îndemnat Turcia săptămâna aceasta să adopte recomandările FATF, dar a mai spus că legea, bazată tot pe recomandările FATF, pune în pericol organizațiile societății civile, care se confruntă acum cu sancțiuni și monitorizare nejustificată a strângerii de fonduri.