vineri, mai 12, 2023

Exodul creierelor. Erdogan cheamă intelectualii înapoi în Turcia


Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan le-a cerut academicienilor și oamenilor de știință plecați în străinătate pentru condiții de muncă mai bune, să se întoarcă în Turcia, conform Turkish Minutes.

Într-un nou anunț de serviciu public, Erdoğan le spune oamenilor de știință turci de peste mări că guvernul său va oferi toate facilitățile necesare cercetării lor dacă se întorc în țara lor natală în cadrul „Programului Internațional de Burse pentru Cercetători Remarcabili”, care a fost lansat în 2018.

În videoclip este specificat faptul că Turcia și-a pierdut mulți dintre oamenii de știință talentați din cauza „circumstanțelor nepotrivite”, dar a recâștigat 6.000 dintre ei din 2018.

Anunțul, care vine cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile din 14 mai, a arătat din nou tonul schimbat al lui Erdogan în abordarea sa față de oamenii de știință care părăsiseră țara pentru condiții de muncă mai bune.

Erdogan în 2022: „Dacă pleacă, să plece”

În martie 2022, declarațiile președintelui de condamnare a numărului tot mai mare de medici turci care au ales să se mute în sectorul privat sau să plece în străinătate pentru oportunități mai bune de angajare au provocat resentimente și indignare în rândul comunității medicale a țării.

„Dacă pleacă, să plece. Vom angaja doctorii noștri proaspăt absolvenți aici și vom merge mai departe cu ei. Nu vă faceți griji, posturile de aici nu vor fi vacante pentru mult timp”, afirmă Erdogan, în timpul unui discurs la acea vreme.

După ce s-a confruntat cu o reacție furioasă din partea comunității medicale, Erdoğan a lăudat o săptămână mai târziu eforturile medicilor, în special în timpul pandemiei, și a spus: „Turcia are întotdeauna nevoie de medicii săi și le este îndatorată”.

Turcia se confruntă cu exodul creierelor

Un raport recent publicat de Fundația Turcă de Informatică (TBV) intitulat „Raportul diasporei academice din Turcia: de la exodul creierelor la puterea creierelor” a dezvăluit că probabilitatea ca academicienii turci să se mute peste ocean a crescut din 2015.

Potrivit raportului, numărul de cercetători pe cap de locuitor în Turcia a fost în constantă creștere începând cu anii 1970 până în 2015. După 2015, numărul a scăzut considerabil.

Raportul a arătat că Turcia se confruntă cu o exod de creiere, cei mai productivi cercetători pleacă în străinătate.

Guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) al lui Erdogan, care conduce Turcia ca guvern cu un singur partid din 2002, este acuzat de criticii săi că a eliminat libertatea academică din țară și că nu a oferit oamenilor de știință mijloacele necesare.

Turcia: O aplicație de stat poate identifica pe oricine după fotografie

Süleyman Soylu a fost, pe 7 mai, invitat pe celebrul canal de youtube de tehnologie Shiftdelete. Fondatorul platformei a făcut un tur al Istanbulului cu „automobilul național” TOGG folosit de Soylu și a examinat telefonul lui Soylu ca parte a programului.

Turcia: 21 de femei victime ale femicidului în aprilie

Majoritatea femeilor au fost ucise de o rudă apropiată masculină, cum ar fi soț, tată, fiu sau rudă. Potrivit platformei, nouă femei au fost ucise de soți, una de un fost soț, una de un fost partener, două de rude, una de un tată, trei de fii și trei de cunoscuți.

DIASPORA: Buletine de vot nedeschise ștampilate în favoarea partidului lui Erdogan

„Un oficial al urnei a scris din Australia și a trimis fotografia. În 720 de buletine de vot deschise, sigiliul a fost ștampilat pentru un partid. Un funcționar a văzut asta și a înregistrat (incidentul). Verificați-vă buletinele de vot înainte de a intra în cabina (electorală).”, scrie jurnalistul.

Kılıçdaroğlu avertisment către turci! „Când câștigăm, în noaptea alegerilor, nimeni să nu iasă în stradă”

„Când vom câștiga în noaptea alegerilor, toți cetățenii noștri ar trebui să stea în casă în loc să se bucure pe străzi. Unii oameni ar putea stârni necazuri, unii oameni pot fi provocați, elemente armate pot ieși în stradă.”, susține politicianul.

Dezvăluiri: Cum a făcut Erdogan 1 miliard de dolari cu o licitație pentru aeroportul din Antalya?

Ali Yeşildağ, un membru al familiei Yeşildağ, cunoscută drept cea mai apropiată familie de Tayyip Erdoğan, a început să facă dezvăluirile și a anunțat că va publica o serie de videoclipuri.

Erdoğan îi avertizează pe turci:„Imperialiștii numără zilele pentru a ne face ceea ce au făcut Siriei”

Președintele turc și liderul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), Recep Tayyip Erdogan, care candidează pentru a treia oară pentru această funcție, a organizat un miting electoral în provincia de sud-est Mardin, pe 10 mai.

Băiat de 16 ani a atacat autobuzul lui Kılıçdaroğlu:„Acest copil este fiul Turciei. Alegerile sunt temporare.”

Atacul a avut loc în timp ce Kılıçdaroğlu părăsea zona de miting. Polițiștii l-au reținut pe copilul care a aruncat cu piatra care a spart geamul autobuzului.

Dezvăluirile șocante continuă! Erdogan suferă de epilpsie

Ali Yeşildağ din influenta familie Yeşildağ și un fost asociat al președintelui turc, Recep Tayyip Erdoğan a confirmat că președintele suferă de epilepsie, susținând că cei care cunosc acest secret bine păzit au profitat personal de generozitatea lui Erdogan.