luni, decembrie 11, 2023

Istanbul: Rata inflației a trecut de 60 la sută. Scumpiri la articolele vestimentare

Camera de Comerț din Istanbul (ITO) a raportat rată anuală a inflației din Istanbul, înaintea ca Institutul de Statistică din Turcia (TÜİK) să anunțe datele privind inflația la nivel național pe 3 mai, conform Gazete Duvar.

Conform calculelor Camerei de Comerț din Istanbul (ITO), prețurile de vânzare cu amănuntul au crescut cu 4,57% în luna aprilie, ajungând la o creștere anuală de 62,46%.

Prețurile agro au crescut cu 3,14% față de martie, ajungând la creștere anuală de 70,58%.

Hainele s-au scumpit

Cea mai mare creștere a prețului cu amănuntul a fost la articolele vestimentare cu 29,04 la sută, urmat de sectorul cultural, cu 11,97 la sută.

Cea mai mare creștere lunară a prețurilor agro a fost la materiile prime cu 16,25 la sută, în timp ce prețurile la produsele textile și la articolele de construcții au crescut cu 3,35 la sută, respectiv 2,96 la sută.

Deși Institutul de Statistică din Turcia (TURKSTAT) a anunțat o rată anuală a inflației de 50,51% în martie, ENAG Inflation Research Group, o instituție independentă înființată în 2020 pentru a urmări inflația din țară, a raportat că rata inflației este de 112,51%.

TURKSTAT și ENAG vor publica datele despre inflație pentru aprilie pe 3 mai.

Caz incredibil în Turcia: O femeie kurdă cu dizabilități în vârstă de 81 de ani aptă pentru închisoare

Dizabilitățile ei au fost documentate într-un raport medical emis de un spital local. Condamnat pentru sprijinirea unei organizații teroriste, Özer a fost arestat în provincia de est Van, în mai 2022 și condamnat la doi ani și o lună de închisoare.

Scandal în Turcia. Faimoși fotbaliști au pierdut milioane de dolari într-o schemă de investiții: „Terim Fund”

Ancheta asupra acuzațiilor, care a fost lansată de Procuratura Generală din Istanbul în aprilie în urma unei plângeri din partea victimelor, inițial nu a atras atenția mass-media pe care o merita, iar informațiile referitoare la acestea au fost deosebit de limitate și controlate.

Turcia: Aproape 2.000 de muncitori au murit în accidente de muncă în 2023

Turcia a înregistrat cel puțin 1.772 de decese în accidente de muncă în primele 11 luni ale anului 2023, relatează Stockholm Center...

Erdogan vizitează Atena în încercarea de a deschide „o nouă pagină” în relații cu Grecia

În întâlnirile cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis și președintele, Katerina Sakellaropoulou, liderul turc este așteptat să discute despre comerț, probleme regionale și problema a migrației.

Turcia. O faimoasă jurnalistă, în vârstă de 79 de ani, închisă pentru un articol scris în urmă cu 7 ani

Ilıcak, în vârstă de 79 de ani, a fost pusă într-o închisoare din provincia nord-vest Sakarya, după ce o instanță de apel i-a confirmat pedeapsa de doi ani și jumătate.