joi, martie 30, 2023

Erdogan vorbește din nou. Dolarul se apropie de 14 lire

Cursul de schimb al lirei turcești față de dolarul american a scăzut, aseară, după interviul în direct al președintelui Recep Tayyip Erdogan,pe postul de stat TRT, conform Bianet.org

Șeful de stat a explicat strategia sa în fața „războiului economic de independență”

„Vom sprijini producția și exporturile cu dobânzi mai mici. În prezent reducem dobânda și sperăm că vom vedea și scăderea ratei inflației.Rata dobânzii este cauza, rata inflației este rezultatul”, susține Erdogan.

Când interviul pe TRT a început la ora 22:00, cursul de schimb al dolarului american era în jur de 13,30 față de liră. În timpul programului, acesta a crescut până la 13,96.

Erdogan va vorbi astăzi la reuniunea grupului său parlamentar al Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP). Lira a pierdut peste 45% din valoare de la începutul anului și 29% din valoare doar în noiembrie.

Banca Centrală a Turciei a redus dobânda timp de trei luni la rând și sunt așteptate noi reduceri ale dobânzii pentru decembrie.

Vezi live evoluția lirei: AICI

Prima zi de Ramadan: Erdogan a luat masa cu victimele cutremurelor 

Vorbind cu supraviețuitorii cutremurului care locuiesc în complexul de containere din districtul Karacasu, Erdoğan a spus că nu există nicio odihnă sau pauză până când provinciile afectate de cutremur sunt reconstruite .

Faimosul fotbalist, Mesut Özil se retrage din sport. Presa speculează că va fi parlament în partidul lui Erdogan

Fotbalistul turco-german, Mesut Özil și-a anunțat, miercuri, retragerea la vârsta de 34 de ani, iar presa turcă speculează cu privire la posibila sa numire în parlament din partea partidului lui Erdogan.

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

Eurostat: 145% mai mulți turci au solicitat azil în UE în 2022

Potrivit Eurostat, în 49.720 de turci au căutat adăpost în țările europene în 2022, comparativ cu anul 2021, când 20.315 cetățeni turci au solicitat azil.

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.

Kılıçdaroğlu și-a lansează campania electorală. Mărțișorul folosit ca simbol:„Îți promit că primăvara va veni din nou”

În videoclip, Kılıçdaroğlu a spus „Vă promit, o Turcie care îi iubește și îi respectă pe cei care sunt diferiți așa cum sunt. O Turcie căreia îi place să trăiască.”, susține politicianul.

Scenariile AI cu Erdogan au ajuns virale. Iată imaginile în cazul în care câștigă sau pierde alegerile

Platforma de documentare turcă, 140journos, a creat cu ajutorul programele de inteligență artificială, viața post-electorală a președintelui Recep Tayyip Erdogan