luni, decembrie 11, 2023

Erdogan vorbește din nou. Dolarul se apropie de 14 lire

Cursul de schimb al lirei turcești față de dolarul american a scăzut, aseară, după interviul în direct al președintelui Recep Tayyip Erdogan,pe postul de stat TRT, conform Bianet.org

Șeful de stat a explicat strategia sa în fața „războiului economic de independență”

„Vom sprijini producția și exporturile cu dobânzi mai mici. În prezent reducem dobânda și sperăm că vom vedea și scăderea ratei inflației.Rata dobânzii este cauza, rata inflației este rezultatul”, susține Erdogan.

Când interviul pe TRT a început la ora 22:00, cursul de schimb al dolarului american era în jur de 13,30 față de liră. În timpul programului, acesta a crescut până la 13,96.

Erdogan va vorbi astăzi la reuniunea grupului său parlamentar al Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP). Lira a pierdut peste 45% din valoare de la începutul anului și 29% din valoare doar în noiembrie.

Banca Centrală a Turciei a redus dobânda timp de trei luni la rând și sunt așteptate noi reduceri ale dobânzii pentru decembrie.

Vezi live evoluția lirei: AICI

Turcia: Aproape 2.000 de muncitori au murit în accidente de muncă în 2023

Turcia a înregistrat cel puțin 1.772 de decese în accidente de muncă în primele 11 luni ale anului 2023, relatează Stockholm Center...

Erdogan vizitează Atena în încercarea de a deschide „o nouă pagină” în relații cu Grecia

În întâlnirile cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis și președintele, Katerina Sakellaropoulou, liderul turc este așteptat să discute despre comerț, probleme regionale și problema a migrației.

Scandal în Turcia. Faimoși fotbaliști au pierdut milioane de dolari într-o schemă de investiții: „Terim Fund”

Ancheta asupra acuzațiilor, care a fost lansată de Procuratura Generală din Istanbul în aprilie în urma unei plângeri din partea victimelor, inițial nu a atras atenția mass-media pe care o merita, iar informațiile referitoare la acestea au fost deosebit de limitate și controlate.

Turcia. O faimoasă jurnalistă, în vârstă de 79 de ani, închisă pentru un articol scris în urmă cu 7 ani

Ilıcak, în vârstă de 79 de ani, a fost pusă într-o închisoare din provincia nord-vest Sakarya, după ce o instanță de apel i-a confirmat pedeapsa de doi ani și jumătate.

Turcia: Autoritățile cer ștergerea postărilor care dezvăluie comerțul fiului fostului premier cu Israelul

FreeWeb Turkey a raportat, joi, că un tribunal din Ankara i-a ordonat lui Metin Cihan să-și ștergă toate Tweet-urile despre Yildirim și fiul său, Erkam. 

Regizoarea de film, cenzurată de guvernul lui Erdogan, premiată pentru documentarul despre victimele puciului eșuat

Regizoarea de film, cenzurată de guvernul lui Erdogan, premiată pentru documentarul despre victimele puciului eșuat