duminică, iunie 23, 2024

Erdogan vorbește din nou. Dolarul se apropie de 14 lire

Cursul de schimb al lirei turcești față de dolarul american a scăzut, aseară, după interviul în direct al președintelui Recep Tayyip Erdogan,pe postul de stat TRT, conform Bianet.org

Șeful de stat a explicat strategia sa în fața „războiului economic de independență”

„Vom sprijini producția și exporturile cu dobânzi mai mici. În prezent reducem dobânda și sperăm că vom vedea și scăderea ratei inflației.Rata dobânzii este cauza, rata inflației este rezultatul”, susține Erdogan.

Când interviul pe TRT a început la ora 22:00, cursul de schimb al dolarului american era în jur de 13,30 față de liră. În timpul programului, acesta a crescut până la 13,96.

Erdogan va vorbi astăzi la reuniunea grupului său parlamentar al Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP). Lira a pierdut peste 45% din valoare de la începutul anului și 29% din valoare doar în noiembrie.

Banca Centrală a Turciei a redus dobânda timp de trei luni la rând și sunt așteptate noi reduceri ale dobânzii pentru decembrie.

Vezi live evoluția lirei: AICI

Incendii de vegetație în Turcia. 11 morți și 78 de persoane rănite

Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 78 de persoane au fost rănite din cauza incendiu de vegetaţie din mai multe localităţi din sud-estul Turciei.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Turcia – Portugalia, la Euro2024. „Messi al Turciei” joacă împotriva lui Cristiano Ronaldo

Noua senzație a fotbalului turc, Arda Guler, supranumit „Messi al Turciei", se va confrunta cu Cristiano Ronaldo.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.