miercuri, august 31, 2022

Ministrul Finanțelor a demisionat, după prăbușirea monedei. Pe cine a numit Erdogan noul ministru?


Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a numit un nou ministru al Trezoreriei și Finanțelor, joi dimineața, după ce Lutfi Elvan a demisionat din funcție, în timp ce moneda a coborât la minime record, conform Associated Press.

Erdogan l-a numit în funcție pe Nureddin Nebati, care era viceministru, potrivit unui anunț publicat în Monitorul Oficial.

Nabati, în vârstă de 57 de ani, are un doctorat în științe politice și administrație publică.

„Fie ca Dumnezeu să ne ajute! Doamne, ajută-ne ca lucrurile să se concluzioneze în mod bun. Dă-ne adevărul în munca noastră, fă-ne succes”, a scris Nebati, pe contul său de Twitter, după numirea sa.

Demisia lui Lütfi Elvan a venit  în timp ce lira turcească a scăzut la minimele istorice succesive din cauza preocupărilor legate de politica economică a guvernului, în urma unei serii de reduceri ale costurilor îndatorării, în ciuda inflației în creștere. 

Moneda turcească a pierdut aproximativ 40% din valoare de la începutul anului.

Președintele a demis trei guvernatori ai băncilor centrale din 2019 din cauza diferențelor la ratele dobânzilor.

Elvan însuși îl înlocuise pe ginerele lui Erdogan, Berat Albayrak, care a demisionat anul trecut. Președintele a demis trei guvernatori ai băncilor centrale din 2019 din cauza diferențelor la ratele dobânzilor.

Turcia: Mâncare stradală, preferata turcilor, afectată de inflație

„Creșterea prețurilor are un impact în special asupra noastră. Ca studenți, ne bazăm pe banii de buzunar dați de familiile noastre. Cu greu ne putem permite să mergem la un restaurant și să comandăm o friptură, covrigi sunt întotdeauna alegerea noastră”, a declarat pentru un student din cartierul popular Kızılay, din Ankara.

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita.