luni, octombrie 2, 2023

Ministrul Finanțelor a demisionat, după prăbușirea monedei. Pe cine a numit Erdogan noul ministru?


Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a numit un nou ministru al Trezoreriei și Finanțelor, joi dimineața, după ce Lutfi Elvan a demisionat din funcție, în timp ce moneda a coborât la minime record, conform Associated Press.

Erdogan l-a numit în funcție pe Nureddin Nebati, care era viceministru, potrivit unui anunț publicat în Monitorul Oficial.

Nabati, în vârstă de 57 de ani, are un doctorat în științe politice și administrație publică.

„Fie ca Dumnezeu să ne ajute! Doamne, ajută-ne ca lucrurile să se concluzioneze în mod bun. Dă-ne adevărul în munca noastră, fă-ne succes”, a scris Nebati, pe contul său de Twitter, după numirea sa.

Demisia lui Lütfi Elvan a venit  în timp ce lira turcească a scăzut la minimele istorice succesive din cauza preocupărilor legate de politica economică a guvernului, în urma unei serii de reduceri ale costurilor îndatorării, în ciuda inflației în creștere. 

Moneda turcească a pierdut aproximativ 40% din valoare de la începutul anului.

Președintele a demis trei guvernatori ai băncilor centrale din 2019 din cauza diferențelor la ratele dobânzilor.

Elvan însuși îl înlocuise pe ginerele lui Erdogan, Berat Albayrak, care a demisionat anul trecut. Președintele a demis trei guvernatori ai băncilor centrale din 2019 din cauza diferențelor la ratele dobânzilor.

Istanbul: O școală acoperă o reproducere a lui Picasso, argumentând că este „nepotrivită”

O expoziție a fost organizată la școală semestrul trecut, unde studenții au creat sculpturi, picturi și gravuri folosind material reutilizat. Una dintre aceste piese a fost o reproducere a picturii Guernica a lui Pablo Picasso

Istanbul:Cea mai prestigioasă universitate marchează 1000 de zile de protest

Într-o declarație, comunitatea a reamintit că prezența poliției a continuat în și în jurul campusurilor Universității Boğaziçi și că aproximativ 150 de persoane, inclusiv membri ai facultății, cadre universitare pensionare și absolvenți, nu au avut voie să intre în campusuri.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.