luni, noiembrie 18, 2024

Drepturile omului în Turcia: 142 de membri ai Congresului fac apel către Biden

142 de membri ai Congresului și-au exprimat colectiv îngrijorarea cu privire la situația drepturilor omului din Turcia într-o scrisoare adresată președintelui Joe Biden.

Scrisoarea, datată 2 iulie 2024, solicită acțiuni urgente împotriva a ceea ce descrie ca fiind o campanie sistematică de represiune transnațională condusă de guvernul președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Legislatorii exprimă o profundă alarmare față de încălcările persistente ale dreptului internațional de către Turcia și de istoricul său extins de încălcări ale drepturilor omului.

Răpiri și tortură

Aceștia subliniază complicitatea guvernului turc în transferul forțat de persoane și implicarea în răpiri și predări, victimele care se confruntă cu tortură, exprimând îngrijorarea serioasă cu privire la represiunea sistematică asupra Mișcării Gulen, subliniind că indivizii asociați cu mișcarea au fost supuși abuzurilor și persecuţie.

Această represiune direcționată subliniază un model mai larg de încălcări ale drepturilor omului și ridică serioase îngrijorări cu privire la angajamentul guvernului turc de a susține standardele de bază ale drepturilor omului și de a respecta valorile și libertățile democratice.

Libertatea presei și legea dezinformării

Scrisoarea scoate în evidență și consolidarea tulburătoare a controlului mass-media în Turcia în ultimele două decenii.

Odată cu pătrunderea de către guvern a peste 90% din peisajul media, inclusiv mass-media publică și de masă, vocile independente s-au confruntat cu provocări fără precedent.

Libertatea presei a fost redusă sever prin așa-numita lege a dezinformarii, ceea ce a dus la suprimarea țintită a cel puțin 20 de jurnaliști, inclusiv simpatizanți Gulen și jurnaliști kurzi.

„Intervenția este crucială”

Membrii Congresului cer ca președintelui Biden să facă din drepturile omului o prioritate și să exercite presiuni asupra guvernului turc pentru a-și înceta campania transnațională de represiune, pentru a opri practicile sale opresive, pentru a elibera prizonierii politici necondiționat și pentru a restabili respectarea drepturilor omului.

„Intervenția dumneavoastră este crucială pentru promovarea democrației și a drepturilor omului pe scena globală”, se arată în scrisoare.

Suprimarea liberei exprimari, subminarea independenței mass-media și reducerea la tăcere a disidenței sunt poziționate ca probleme critice care necesită un răspuns internațional bazat pe principii.

Răspunsul președintelui Biden la acest apel va fi urmărit îndeaproape, deoarece ar putea influența viitorul relațiilor SUA-Turcia și ar putea sublinia angajamentul Statelor Unite de a susține valorile drepturilor omului pe scena internațională.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan va merge în Statele Unite pentru Summitul liderilor NATO, în perioada 9-11 iulie.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.