vineri, septembrie 22, 2023

Dezvăluiri în controversatul caz Khashoggi: O doză de substanță nespecificată l-a ucis


O scrisoare trimisă de autoritățile saudite omologilor lor turci în legătură cu Jamal Khashoggi afirmă că jurnalistul a fost ucis de o doză de 40 mg dintr-o substanță fără a preciza care a fost substanța, conform Turkish Minutes.

Potrivit raportului T24, care citează o scrisoare de 12 pagini semnată de procurorul general saudit, Saud Bin Abdullah Al-Mujab, include hotărârea Curții Penale din Riad, din 23 decembrie 2019.

Hotărârea include un raport medico-legal care afirmă că „o doză de 40 mg a provocat moartea victimei Jamal Khashoggi” fără a oferi detalii cu privire la natura dozei administrate lui Khashoggi.

Autoritățile saudite afirmă că procesul a 11 persoane s-a încheiat în țara lor și că nu este posibil ca acestea să fie judecate în Turcia, invocând dubla pedepsire, care interzice mai mult de o urmărire penală pentru aceeași infracțiune.

Arabia Saudită cere eliminarea suspecților de pe lista Interpol

Autoritățile saudite cer în scrisoare ca numele celor 26 de persoane judecate în Turcia să fie eliminate de pe lista roșie a INTERPOL.

 Potrivit scrisorii, temeiul juridic al transferului dosarului se găsește în „doctrina courtității internaționale”, principiul conform căruia o națiune suverană adoptă sau aplică în mod voluntar legile unei alte națiuni suverane din respect și reciprocitate.

Nu pot fi luate măsuri împotriva suspecților

Procuratura Generală a Arabiei Saudite a declarat că nu pot fi luate măsuri legale împotriva celorlalți 15 suspecți numiți de instanța turcă din cauza lipsei de probe. Transferul cazului de către Turcia va avea ca rezultat achitarea acestor persoane, în baza legii saudite.

Turcia a continuat cu cazul Khashoggi, iar președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat, la acea vreme, că ordinul de a-l ucide venea de la „cele mai înalte niveluri” de guvernare.

Ulterior, Arabia Saudită a căutat în mod neoficial să facă presiuni asupra economiei Turciei, cu un boicot asupra importurilor turcești.

Anul trecut, ministrul de externe Mevlüt Çavuşoğlu a vizitat Riad pentru a repara relațiile între cele două țări.  În ianuarie, președintele turc a spus că plănuiește o călătorie în Arabia Saudită, deoarece economia trece printr-o perioadă tulbure.

Cine este Jamal Khashoggi?

Jamal Ahmed Hamza Khashoggi a fost unul dintre cei mai proeminenți jurnaliști și comentatori politici ai generației sale din Arabia Saudită și lumea arabă în general, cu o carieră de aproape 30 de ani.El s-a întâlnit și l-a intervievat pe Osama bin Laden mai multe ori.

Pe 2 octombrie 2018, Khashoggi a intrat în consulatul Arabiei Saudite pentru a obține mai multe documente necesare pentru a se căsătorii cu o turcoaică. Acesta ar fi fost torturat și ucis în interiorul consulatului, iar corpul său a fost transportat la reședința consulului general pentru a fi dezmembrat.

Turcia: Pragul sărăciei depășește 41.000 de lire, de patru ori salariul minim

Datelor publicate de unitatea de cercetare a Sindicatului Muncitorilor Unite(BİSAM), o filială a Confederației Muncitorilor Revoluționari (DİSK) a arătat că turcii se luptă să se descurce cu un salariu minim de 11.402 de lire (422 de dolari).

Turcia: Prețul la motorină crește la nivel record! 105 la sută creștere după alegeri

Înainte de alegerile din 14 mai, prețul pe litri în Istanbul era de 19,81 de lire pentru benzină și 18,58 de lire pentru motorină.

UE: Imposibil pentru turci să călătorească fără viză, din cauza legilor privind terorismul

Nacho Sanchez Amor a făcut declarații despre raportul recent al Parlamentului European privind Turcia și reacția președintelui turc la raport, subliniind că Turcia trebuie să îndeplinească șase criterii ca parte a cererii sale de aderare la UE pentru a călători fără viză în UE.

Turcia: 3 salvatori au murit în lupta cu incendiile forestiere

Un elicopter s-a prăbușit în barajul Tahtalı, pe 16 septembrie, cu patru persoane la bord, în timp ce luau apă pentru a lupta împotriva incendiilor de pădure în provincia de vest a Turciei, İzmir.

Istanbul: Sancțiuni pentru sirieni care nu părăsească orașul până 24 septembrie

Direcția de Management al Migrației subliniază că perioada acordată refugiaților nu va fi prelungită.

Statistică TurkStat: Speranța de viață a scăzut în Turcia

Speranța generală de viață a scăzut ușor față de anii trecuți, femeile trăind cu cinci ani mai mult ca bărbații, conform Daily...