duminică, iunie 23, 2024

Dezvăluiri în controversatul caz Khashoggi: O doză de substanță nespecificată l-a ucis


O scrisoare trimisă de autoritățile saudite omologilor lor turci în legătură cu Jamal Khashoggi afirmă că jurnalistul a fost ucis de o doză de 40 mg dintr-o substanță fără a preciza care a fost substanța, conform Turkish Minutes.

Potrivit raportului T24, care citează o scrisoare de 12 pagini semnată de procurorul general saudit, Saud Bin Abdullah Al-Mujab, include hotărârea Curții Penale din Riad, din 23 decembrie 2019.

Hotărârea include un raport medico-legal care afirmă că „o doză de 40 mg a provocat moartea victimei Jamal Khashoggi” fără a oferi detalii cu privire la natura dozei administrate lui Khashoggi.

Autoritățile saudite afirmă că procesul a 11 persoane s-a încheiat în țara lor și că nu este posibil ca acestea să fie judecate în Turcia, invocând dubla pedepsire, care interzice mai mult de o urmărire penală pentru aceeași infracțiune.

Arabia Saudită cere eliminarea suspecților de pe lista Interpol

Autoritățile saudite cer în scrisoare ca numele celor 26 de persoane judecate în Turcia să fie eliminate de pe lista roșie a INTERPOL.

 Potrivit scrisorii, temeiul juridic al transferului dosarului se găsește în „doctrina courtității internaționale”, principiul conform căruia o națiune suverană adoptă sau aplică în mod voluntar legile unei alte națiuni suverane din respect și reciprocitate.

Nu pot fi luate măsuri împotriva suspecților

Procuratura Generală a Arabiei Saudite a declarat că nu pot fi luate măsuri legale împotriva celorlalți 15 suspecți numiți de instanța turcă din cauza lipsei de probe. Transferul cazului de către Turcia va avea ca rezultat achitarea acestor persoane, în baza legii saudite.

Turcia a continuat cu cazul Khashoggi, iar președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat, la acea vreme, că ordinul de a-l ucide venea de la „cele mai înalte niveluri” de guvernare.

Ulterior, Arabia Saudită a căutat în mod neoficial să facă presiuni asupra economiei Turciei, cu un boicot asupra importurilor turcești.

Anul trecut, ministrul de externe Mevlüt Çavuşoğlu a vizitat Riad pentru a repara relațiile între cele două țări.  În ianuarie, președintele turc a spus că plănuiește o călătorie în Arabia Saudită, deoarece economia trece printr-o perioadă tulbure.

Cine este Jamal Khashoggi?

Jamal Ahmed Hamza Khashoggi a fost unul dintre cei mai proeminenți jurnaliști și comentatori politici ai generației sale din Arabia Saudită și lumea arabă în general, cu o carieră de aproape 30 de ani.El s-a întâlnit și l-a intervievat pe Osama bin Laden mai multe ori.

Pe 2 octombrie 2018, Khashoggi a intrat în consulatul Arabiei Saudite pentru a obține mai multe documente necesare pentru a se căsătorii cu o turcoaică. Acesta ar fi fost torturat și ucis în interiorul consulatului, iar corpul său a fost transportat la reședința consulului general pentru a fi dezmembrat.

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turcia – Portugalia, la Euro2024. „Messi al Turciei” joacă împotriva lui Cristiano Ronaldo

Noua senzație a fotbalului turc, Arda Guler, supranumit „Messi al Turciei", se va confrunta cu Cristiano Ronaldo.

Incendii de vegetație în Turcia. 11 morți și 78 de persoane rănite

Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 78 de persoane au fost rănite din cauza incendiu de vegetaţie din mai multe localităţi din sud-estul Turciei.