joi, septembrie 1, 2022

Dezvăluiri în controversatul caz Khashoggi: O doză de substanță nespecificată l-a ucis


O scrisoare trimisă de autoritățile saudite omologilor lor turci în legătură cu Jamal Khashoggi afirmă că jurnalistul a fost ucis de o doză de 40 mg dintr-o substanță fără a preciza care a fost substanța, conform Turkish Minutes.

Potrivit raportului T24, care citează o scrisoare de 12 pagini semnată de procurorul general saudit, Saud Bin Abdullah Al-Mujab, include hotărârea Curții Penale din Riad, din 23 decembrie 2019.

Hotărârea include un raport medico-legal care afirmă că „o doză de 40 mg a provocat moartea victimei Jamal Khashoggi” fără a oferi detalii cu privire la natura dozei administrate lui Khashoggi.

Autoritățile saudite afirmă că procesul a 11 persoane s-a încheiat în țara lor și că nu este posibil ca acestea să fie judecate în Turcia, invocând dubla pedepsire, care interzice mai mult de o urmărire penală pentru aceeași infracțiune.

Arabia Saudită cere eliminarea suspecților de pe lista Interpol

Autoritățile saudite cer în scrisoare ca numele celor 26 de persoane judecate în Turcia să fie eliminate de pe lista roșie a INTERPOL.

 Potrivit scrisorii, temeiul juridic al transferului dosarului se găsește în „doctrina courtității internaționale”, principiul conform căruia o națiune suverană adoptă sau aplică în mod voluntar legile unei alte națiuni suverane din respect și reciprocitate.

Nu pot fi luate măsuri împotriva suspecților

Procuratura Generală a Arabiei Saudite a declarat că nu pot fi luate măsuri legale împotriva celorlalți 15 suspecți numiți de instanța turcă din cauza lipsei de probe. Transferul cazului de către Turcia va avea ca rezultat achitarea acestor persoane, în baza legii saudite.

Turcia a continuat cu cazul Khashoggi, iar președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat, la acea vreme, că ordinul de a-l ucide venea de la „cele mai înalte niveluri” de guvernare.

Ulterior, Arabia Saudită a căutat în mod neoficial să facă presiuni asupra economiei Turciei, cu un boicot asupra importurilor turcești.

Anul trecut, ministrul de externe Mevlüt Çavuşoğlu a vizitat Riad pentru a repara relațiile între cele două țări.  În ianuarie, președintele turc a spus că plănuiește o călătorie în Arabia Saudită, deoarece economia trece printr-o perioadă tulbure.

Cine este Jamal Khashoggi?

Jamal Ahmed Hamza Khashoggi a fost unul dintre cei mai proeminenți jurnaliști și comentatori politici ai generației sale din Arabia Saudită și lumea arabă în general, cu o carieră de aproape 30 de ani.El s-a întâlnit și l-a intervievat pe Osama bin Laden mai multe ori.

Pe 2 octombrie 2018, Khashoggi a intrat în consulatul Arabiei Saudite pentru a obține mai multe documente necesare pentru a se căsătorii cu o turcoaică. Acesta ar fi fost torturat și ucis în interiorul consulatului, iar corpul său a fost transportat la reședința consulului general pentru a fi dezmembrat.

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

Imagini șocante! Faimosul cântăreț, İbrahim Tatlıses a fost rănit într-un accident rutier în Bodrum

Faimosul cântărețul, İbrahim Tatlıses a fost transportat la spital după ce s-a ciocnit frontal cu camionul care venea din sens opus, în...

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

Vești proaste pentru turci!Prețurile la energie electrică și gaze cresc cu până la 50 la sută

Autoritatea de reglementare a energiei EMRA din Turcia a declarat că a crescut cu 20% prețurile la energie electrică casnică, cu 30% pe cele utilizate de sectoarele publice și de servicii și cu 50% pe cele utilizate în industrie, de pe 1 septembrie.