vineri, iunie 21, 2024

Turcia: Copiii suferă de malnutriție pe fondul crizei economice


Fondatorul Deep Poverty Network cu sediul la Istanbul a explicat într-un interviu faptul că în Turcia copiii au fost afectați  de criza economică, conform Stockholm Center for Freedom.

Hacer Fog, borbind pentru site-ul de știri Diken, a susținut că a citit un raport recent pregătit de Jurnalul Medicilor Generaliști din Turcia, care a dezvăluit că unul din patru copii este subponderal. 

Mai mult, anemia devenise o problemă serioasă care afectează 85% dintre fete și 65% dintre băieți.

„Anemia este o boală gravă care are un impact direct asupra bunăstării fizice a copiilor. Ceea ce vedem astăzi este că aproape toate fetele și majoritatea băieților sub 18 ani suferă de această boală”, susține specialistul.

Alimentele de bază au devenit un lux

Prețurile alimentelor și carburanților s-au dublat în ultimele luni. Un număr tot mai mare de turci s-au plâns pe rețelele sociale de creșterea a prețurilor.

Mulți au spus că nu-și permit nici alimentele de bază, cum ar fi legumele, care au devenit un lux, deoarece prețurile au crescut cu aproape 400 la sută.

„În timp ce făceam cercetări de teren în cartiere sărace, am descoperit că mamele nu aveau lapte sau hrană adecvată vârstei pentru copii, așa că trebuiau să le hrănească cu orice aveau la dispoziție. Acest lucru este foarte periculos pentru sănătatea bebelușului și poate duce la probleme grave”, susține Foggo.

În ciuda sărăciei în creștere, guvernul ignoră problemele acelor oameni care nu pot avea acces la alimente de bază.

Guvernul trebuie să se ocupe urgent

Foggo afirmă că guvernul trebuie să abordeze urgent sărăcia și să dezvolte politici eficiente pentru ca cei mici să aibă acces la alimente.

„Bolile copilăriei pot avea un impact pe termen lung și pot deveni cronice. Un adult nesănătos nu poate munci și, prin urmare, va fi condamnat la sărăcie în continuare. Guvernul trebuie să rupă acest ciclu cu politici adecvate pentru a combate sărăcia cât mai curând posibil.”, îndemnă acesta.

Turcia se află în prezent în mijlocul unei crize economice, deoarece prețurile de consum au accelerat la o rată anuală de 61,14% în martie, în creștere de la 54,4% în februarie.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).