duminică, februarie 5, 2023

Turcia: Copiii suferă de malnutriție pe fondul crizei economice


Fondatorul Deep Poverty Network cu sediul la Istanbul a explicat într-un interviu faptul că în Turcia copiii au fost afectați  de criza economică, conform Stockholm Center for Freedom.

Hacer Fog, borbind pentru site-ul de știri Diken, a susținut că a citit un raport recent pregătit de Jurnalul Medicilor Generaliști din Turcia, care a dezvăluit că unul din patru copii este subponderal. 

Mai mult, anemia devenise o problemă serioasă care afectează 85% dintre fete și 65% dintre băieți.

„Anemia este o boală gravă care are un impact direct asupra bunăstării fizice a copiilor. Ceea ce vedem astăzi este că aproape toate fetele și majoritatea băieților sub 18 ani suferă de această boală”, susține specialistul.

Alimentele de bază au devenit un lux

Prețurile alimentelor și carburanților s-au dublat în ultimele luni. Un număr tot mai mare de turci s-au plâns pe rețelele sociale de creșterea a prețurilor.

Mulți au spus că nu-și permit nici alimentele de bază, cum ar fi legumele, care au devenit un lux, deoarece prețurile au crescut cu aproape 400 la sută.

„În timp ce făceam cercetări de teren în cartiere sărace, am descoperit că mamele nu aveau lapte sau hrană adecvată vârstei pentru copii, așa că trebuiau să le hrănească cu orice aveau la dispoziție. Acest lucru este foarte periculos pentru sănătatea bebelușului și poate duce la probleme grave”, susține Foggo.

În ciuda sărăciei în creștere, guvernul ignoră problemele acelor oameni care nu pot avea acces la alimente de bază.

Guvernul trebuie să se ocupe urgent

Foggo afirmă că guvernul trebuie să abordeze urgent sărăcia și să dezvolte politici eficiente pentru ca cei mici să aibă acces la alimente.

„Bolile copilăriei pot avea un impact pe termen lung și pot deveni cronice. Un adult nesănătos nu poate munci și, prin urmare, va fi condamnat la sărăcie în continuare. Guvernul trebuie să rupă acest ciclu cu politici adecvate pentru a combate sărăcia cât mai curând posibil.”, îndemnă acesta.

Turcia se află în prezent în mijlocul unei crize economice, deoarece prețurile de consum au accelerat la o rată anuală de 61,14% în martie, în creștere de la 54,4% în februarie.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.