duminică, octombrie 1, 2023

 Zeci de personalități ale lumii culturale și academice la Cina de Iftar dedicată Dialogului și Toleranței 

Numeroase personalități ale lumii culturale, academice, jurnalistice, reprezentanți ai diferitelor culte religioase și ai mediului de afaceri au fost prezenți luni, 18 aprilie 2022, la Cina de Iftar organizată de Asociația pentru Dialog și Valori Universale (ADVU), în parteneriat cu Lumina Instituții de Învățământ.

Evenimentul a fost dedicat Dialogului și Toleranței, valori tot mai prețuite în vremurile complicate pe care le trăim. În aceste zile, mai mult decât oricând, este nevoie de toleranță, pace și dialog, iar fiecare dintre noi avem șansa, prin acțiunile noastre, să îmbunătățim lumea în care trăim și să vindecăm rănile umanității.

Mesajul lui Fethullah Gülen

Fethullah Gülen a transmis un mesaj în cadrul evenimentului.

Un moment special în cadrul evenimentului a fost mesajul transmis de Fethullah Gülen, o personalitate care și-a dedicat întreaga viață promovării dialogului, păcii și bunei înțelegeri între oameni.

,,Văd această Cină de Iftar, cu distinșii săi participanți, ca pe o manifestare a climatului de toleranță din România, țară care a fost unul dintre cei mai buni reprezentanți ai culturii conviețuirii din trecut până în prezent, găzduind de-a lungul timpului multe culturi și servind drept punte între Orient și Occident.”, a subliniat Fethullah Gülen, în mesajul său transmis invitaților la Cina de Iftar.

La rândul său, președintele Asociației pentru Dialog și Valori Universale, Mustafa Oz, a precizat că ,,Încercăm, cât ne stăm în putință, să contribuim la o societate în care conviețuirea pașnică și dialogul să fie puncte de reper, deoarece, din păcate, sunt multe evenimente negative în jurul nostru în fiecare zi.Știm cu toții că este nevoie de efort și sacrificii ca să construim o societate în care dialogul și toleranța sunt pietrele de temelie, iar noi, ca asociație, am pornit cu o armată de voluntari care cred în puterea dialogului.”

Elevi educați în spiritul toleranței

Mustafa Oz, președintele Asociația pentru Dialog și Valori Universale (ADVU).

În calitate de partener al Cinei de Iftar, directorul general al Lumina Instituții de Învățământ, Fatih Goktas, le-a mulțumit invitaților pentru participare și i-a asigurat că în Școlile Lumina toți elevii sunt educați în spiritul dialogului, toleranței și al iubirii de semeni, deoarece ,, doar prin educație putem construi un viitor mai bun pentru lumea în care trăim,,.

Pe parcursul Cinei de Iftar, oaspeții s-au bucurat, pe lângă tradiționalele bunătăți ale bucătăriei turcești, de ambientul muzical asigurat de Grupul vocal de muzică bizantină Anton Pann și de dansul dervișilor rotitori, un dans cu profunde semnificații spirituale, care simbolizează înfăptuirea lumii, dragostea faţă de Creator şi parcursul omului către maturizare.

Irina Margareta Nistor:„A fost minunat”

„Este spectaculos pentru că la câte filme au văzut, totuși o seară de genu acesta nu am trăit nici pe ecran. A fost minunat!Faptul că suntem cu toții la aceeași masă indiferent cărei religie îi aparținem. Mă bucur odată în plus, că mă cheamă Irina, care înseamnă pace, în greșește”, a mărturisit Irina Margareta Nistor, unul dintre oaspeți.

”De fiecare dată, răspund cu plăcere invitației de a participa la Iftar. Mi se pară că este o seară în care înveți multe, în care poți să pui în aplicare puterea dialogului și a respectului. O seară poți să dai dovadă că ești tolerant și ești prieten și cu cei care sunt diferiți de tine”, adăugă preotul și doctorul în Teologie, Daniel Cergan.

Asociația pentru Dialog și Valori Universale a fost înființată în 2017, din dorința de a realiza un pod intercultural, prin care valorile esențiale ale umanității să fie redescoperite și aplicate în viața de zi cu zi, fie că vorbim despre domeniul științific, social sau cultural.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.