marți, ianuarie 31, 2023

 Zeci de personalități ale lumii culturale și academice la Cina de Iftar dedicată Dialogului și Toleranței 

Numeroase personalități ale lumii culturale, academice, jurnalistice, reprezentanți ai diferitelor culte religioase și ai mediului de afaceri au fost prezenți luni, 18 aprilie 2022, la Cina de Iftar organizată de Asociația pentru Dialog și Valori Universale (ADVU), în parteneriat cu Lumina Instituții de Învățământ.

Evenimentul a fost dedicat Dialogului și Toleranței, valori tot mai prețuite în vremurile complicate pe care le trăim. În aceste zile, mai mult decât oricând, este nevoie de toleranță, pace și dialog, iar fiecare dintre noi avem șansa, prin acțiunile noastre, să îmbunătățim lumea în care trăim și să vindecăm rănile umanității.

Mesajul lui Fethullah Gülen

Fethullah Gülen a transmis un mesaj în cadrul evenimentului.

Un moment special în cadrul evenimentului a fost mesajul transmis de Fethullah Gülen, o personalitate care și-a dedicat întreaga viață promovării dialogului, păcii și bunei înțelegeri între oameni.

,,Văd această Cină de Iftar, cu distinșii săi participanți, ca pe o manifestare a climatului de toleranță din România, țară care a fost unul dintre cei mai buni reprezentanți ai culturii conviețuirii din trecut până în prezent, găzduind de-a lungul timpului multe culturi și servind drept punte între Orient și Occident.”, a subliniat Fethullah Gülen, în mesajul său transmis invitaților la Cina de Iftar.

La rândul său, președintele Asociației pentru Dialog și Valori Universale, Mustafa Oz, a precizat că ,,Încercăm, cât ne stăm în putință, să contribuim la o societate în care conviețuirea pașnică și dialogul să fie puncte de reper, deoarece, din păcate, sunt multe evenimente negative în jurul nostru în fiecare zi.Știm cu toții că este nevoie de efort și sacrificii ca să construim o societate în care dialogul și toleranța sunt pietrele de temelie, iar noi, ca asociație, am pornit cu o armată de voluntari care cred în puterea dialogului.”

Elevi educați în spiritul toleranței

Mustafa Oz, președintele Asociația pentru Dialog și Valori Universale (ADVU).

În calitate de partener al Cinei de Iftar, directorul general al Lumina Instituții de Învățământ, Fatih Goktas, le-a mulțumit invitaților pentru participare și i-a asigurat că în Școlile Lumina toți elevii sunt educați în spiritul dialogului, toleranței și al iubirii de semeni, deoarece ,, doar prin educație putem construi un viitor mai bun pentru lumea în care trăim,,.

Pe parcursul Cinei de Iftar, oaspeții s-au bucurat, pe lângă tradiționalele bunătăți ale bucătăriei turcești, de ambientul muzical asigurat de Grupul vocal de muzică bizantină Anton Pann și de dansul dervișilor rotitori, un dans cu profunde semnificații spirituale, care simbolizează înfăptuirea lumii, dragostea faţă de Creator şi parcursul omului către maturizare.

Irina Margareta Nistor:„A fost minunat”

„Este spectaculos pentru că la câte filme au văzut, totuși o seară de genu acesta nu am trăit nici pe ecran. A fost minunat!Faptul că suntem cu toții la aceeași masă indiferent cărei religie îi aparținem. Mă bucur odată în plus, că mă cheamă Irina, care înseamnă pace, în greșește”, a mărturisit Irina Margareta Nistor, unul dintre oaspeți.

”De fiecare dată, răspund cu plăcere invitației de a participa la Iftar. Mi se pară că este o seară în care înveți multe, în care poți să pui în aplicare puterea dialogului și a respectului. O seară poți să dai dovadă că ești tolerant și ești prieten și cu cei care sunt diferiți de tine”, adăugă preotul și doctorul în Teologie, Daniel Cergan.

Asociația pentru Dialog și Valori Universale a fost înființată în 2017, din dorința de a realiza un pod intercultural, prin care valorile esențiale ale umanității să fie redescoperite și aplicate în viața de zi cu zi, fie că vorbim despre domeniul științific, social sau cultural.

Turcia: Femeie, închisă cu fiica de 3 luni, a fost eliberată

O femeie, care era în închisoare însoţită de fiica ei de 3 luni în închisoare, a fost eliberată condiţionat din cauza stării de sănătate a fiicei sale,

Istanbul: Apel către locuitori pentru a opri risipa de apă: „ Să evităm consumul inconștient de apă și să ne concentrăm pe economisire”

Administrația de apă și canalizare din Istanbul (ISKI) a explicat că amenințările de secetă au făcut necesară schimbarea obiceiurilor de utilizare a apei în Turcia, precum și în întreaga lume.

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

Turcia: Poliția a spart ușa femeii care a dormit 3 zile și 3 nopți

Polițiștii a spart ușa apartamentul unei femei care a dormit 3 zile și 3 nopți, în provincia nordică Erzurum, conform DHA.

Turcia: Încercarea de asasinarea a jurnaliștilor exilați în Germania și Suedia

Potrivit sursei anonime a lui Aytav, femeia, care are legături cu Grey Wolves, un grup de tineret ultranaționalist afiliat unui partid politic turc de extremă dreapta, a fost arestată în emiratul Dubai din Emiratele Arabe Unite înainte de a putea îndeplini o altă presupusă misiune, aceea de a asasina pe Sedat Peker, un șef al mafiei turce.

Reporter concediat după ce o știre despre sărăcia din Turcia a ajuns virală

În știrea de săptămâna trecută, al cărui videoclip a fost difuzat pe scară largă pe rețelele de socializare, băiatul îi spune lui Fatmanur Boylu, reporter la Habertürk TV, că mama lui i-a cumpărat „carne” pentru a sărbători notele mari pe care le-a obținut semestrul acesta.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.