duminică, iunie 23, 2024

 Zeci de personalități ale lumii culturale și academice la Cina de Iftar dedicată Dialogului și Toleranței 

Numeroase personalități ale lumii culturale, academice, jurnalistice, reprezentanți ai diferitelor culte religioase și ai mediului de afaceri au fost prezenți luni, 18 aprilie 2022, la Cina de Iftar organizată de Asociația pentru Dialog și Valori Universale (ADVU), în parteneriat cu Lumina Instituții de Învățământ.

Evenimentul a fost dedicat Dialogului și Toleranței, valori tot mai prețuite în vremurile complicate pe care le trăim. În aceste zile, mai mult decât oricând, este nevoie de toleranță, pace și dialog, iar fiecare dintre noi avem șansa, prin acțiunile noastre, să îmbunătățim lumea în care trăim și să vindecăm rănile umanității.

Mesajul lui Fethullah Gülen

Fethullah Gülen a transmis un mesaj în cadrul evenimentului.

Un moment special în cadrul evenimentului a fost mesajul transmis de Fethullah Gülen, o personalitate care și-a dedicat întreaga viață promovării dialogului, păcii și bunei înțelegeri între oameni.

,,Văd această Cină de Iftar, cu distinșii săi participanți, ca pe o manifestare a climatului de toleranță din România, țară care a fost unul dintre cei mai buni reprezentanți ai culturii conviețuirii din trecut până în prezent, găzduind de-a lungul timpului multe culturi și servind drept punte între Orient și Occident.”, a subliniat Fethullah Gülen, în mesajul său transmis invitaților la Cina de Iftar.

La rândul său, președintele Asociației pentru Dialog și Valori Universale, Mustafa Oz, a precizat că ,,Încercăm, cât ne stăm în putință, să contribuim la o societate în care conviețuirea pașnică și dialogul să fie puncte de reper, deoarece, din păcate, sunt multe evenimente negative în jurul nostru în fiecare zi.Știm cu toții că este nevoie de efort și sacrificii ca să construim o societate în care dialogul și toleranța sunt pietrele de temelie, iar noi, ca asociație, am pornit cu o armată de voluntari care cred în puterea dialogului.”

Elevi educați în spiritul toleranței

Mustafa Oz, președintele Asociația pentru Dialog și Valori Universale (ADVU).

În calitate de partener al Cinei de Iftar, directorul general al Lumina Instituții de Învățământ, Fatih Goktas, le-a mulțumit invitaților pentru participare și i-a asigurat că în Școlile Lumina toți elevii sunt educați în spiritul dialogului, toleranței și al iubirii de semeni, deoarece ,, doar prin educație putem construi un viitor mai bun pentru lumea în care trăim,,.

Pe parcursul Cinei de Iftar, oaspeții s-au bucurat, pe lângă tradiționalele bunătăți ale bucătăriei turcești, de ambientul muzical asigurat de Grupul vocal de muzică bizantină Anton Pann și de dansul dervișilor rotitori, un dans cu profunde semnificații spirituale, care simbolizează înfăptuirea lumii, dragostea faţă de Creator şi parcursul omului către maturizare.

Irina Margareta Nistor:„A fost minunat”

„Este spectaculos pentru că la câte filme au văzut, totuși o seară de genu acesta nu am trăit nici pe ecran. A fost minunat!Faptul că suntem cu toții la aceeași masă indiferent cărei religie îi aparținem. Mă bucur odată în plus, că mă cheamă Irina, care înseamnă pace, în greșește”, a mărturisit Irina Margareta Nistor, unul dintre oaspeți.

”De fiecare dată, răspund cu plăcere invitației de a participa la Iftar. Mi se pară că este o seară în care înveți multe, în care poți să pui în aplicare puterea dialogului și a respectului. O seară poți să dai dovadă că ești tolerant și ești prieten și cu cei care sunt diferiți de tine”, adăugă preotul și doctorul în Teologie, Daniel Cergan.

Asociația pentru Dialog și Valori Universale a fost înființată în 2017, din dorința de a realiza un pod intercultural, prin care valorile esențiale ale umanității să fie redescoperite și aplicate în viața de zi cu zi, fie că vorbim despre domeniul științific, social sau cultural.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Turcia – Portugalia, la Euro2024. „Messi al Turciei” joacă împotriva lui Cristiano Ronaldo

Noua senzație a fotbalului turc, Arda Guler, supranumit „Messi al Turciei", se va confrunta cu Cristiano Ronaldo.

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Incendii de vegetație în Turcia. 11 morți și 78 de persoane rănite

Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 78 de persoane au fost rănite din cauza incendiu de vegetaţie din mai multe localităţi din sud-estul Turciei.