joi, septembrie 1, 2022

„Ușa Imperială” de la  Hagia Sofia a fost distrusă


Indivizi necunoscuți au distrus „Ușa Imperială”, cunoscută și sub numele de „Ușa Împăratului”, a Hagia Sofia, conform Gazete Duvar.

Consiliul de conducere Fundației pentru Istoria Artei (STD) a anunțat pe contul de Twitter că ușa de o înălțime de șapte metri din stejar și cu un cadru din bronz, a fost deteriorată.


Paznicul nu știe nimic!

Distribuind o fotografie care arată deteriorarea ușii, aceștia au adăugat că agentul de pază de serviciu le-a spus că nu știe despre incident.

Directorii fundației au discutat apoi cu șeful de securitate al Hagia Sofia i-a spus că deteriorarea unui astfel de monument istoric de gradul întâi precum Hagia Sofia a fost o crimă și că autorii săi ar trebui identificați prin imagini de securitate.

Paznicul susține că nu au existat imagini de securitate ale incidentului, că oricum nu a fost mare lucru și că vor repara deteriorarea ușii. 

”Nu rămâneți tăcuți!”

Când directorii au spus că vor duce problema unui procuror pentru găsirea infractorilor, ofițerul i-a acuzat că sunt „spioni intenționați” și „vreau să provoace o scenă”.

„Noi nu vom accepta niciodată că o astfel de persoană este responsabilă pentru Hagia Sofia, una dintre cele mai importante lucrări de arhitectură din lume. Vom depune plângeri separate atât pentru a-i identifica pe cei care au avariat ușa istorică, cât și pentru a-l îndepărta pe acest ofițer din serviciu. Vă rog să nu rămâneți tăcuți în legătură cu acest incident. Cerem  o anchetă să fie lansată cât mai curând posibil”, susțini directorii fudanției.

În ciuda indignării internaționale, Hagia Sofia, care a servit drept biserică timp de 916 de ani până la cucerirea Istanbulului și o moschee din 1453 până în 1934, aproape jumătate de mileniu, a fost transformată într-o moschee dintr-un muzeu în iulie 2020.

Criticii susțin că decizia președintelui Recep Tayyip Erdoğan de a transforma Hagia Sofia într-o moschee a fost o încercare de a-și consolida puterea în rândul islamiștilor.

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

Vești proaste pentru turci!Prețurile la energie electrică și gaze cresc cu până la 50 la sută

Autoritatea de reglementare a energiei EMRA din Turcia a declarat că a crescut cu 20% prețurile la energie electrică casnică, cu 30% pe cele utilizate de sectoarele publice și de servicii și cu 50% pe cele utilizate în industrie, de pe 1 septembrie.

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...