miercuri, aprilie 20, 2022

„Ușa Imperială” de la  Hagia Sofia a fost distrusă


Indivizi necunoscuți au distrus „Ușa Imperială”, cunoscută și sub numele de „Ușa Împăratului”, a Hagia Sofia, conform Gazete Duvar.

Consiliul de conducere Fundației pentru Istoria Artei (STD) a anunțat pe contul de Twitter că ușa de o înălțime de șapte metri din stejar și cu un cadru din bronz, a fost deteriorată.


Paznicul nu știe nimic!

Distribuind o fotografie care arată deteriorarea ușii, aceștia au adăugat că agentul de pază de serviciu le-a spus că nu știe despre incident.

Directorii fundației au discutat apoi cu șeful de securitate al Hagia Sofia i-a spus că deteriorarea unui astfel de monument istoric de gradul întâi precum Hagia Sofia a fost o crimă și că autorii săi ar trebui identificați prin imagini de securitate.

Paznicul susține că nu au existat imagini de securitate ale incidentului, că oricum nu a fost mare lucru și că vor repara deteriorarea ușii. 

”Nu rămâneți tăcuți!”

Când directorii au spus că vor duce problema unui procuror pentru găsirea infractorilor, ofițerul i-a acuzat că sunt „spioni intenționați” și „vreau să provoace o scenă”.

„Noi nu vom accepta niciodată că o astfel de persoană este responsabilă pentru Hagia Sofia, una dintre cele mai importante lucrări de arhitectură din lume. Vom depune plângeri separate atât pentru a-i identifica pe cei care au avariat ușa istorică, cât și pentru a-l îndepărta pe acest ofițer din serviciu. Vă rog să nu rămâneți tăcuți în legătură cu acest incident. Cerem  o anchetă să fie lansată cât mai curând posibil”, susțini directorii fudanției.

În ciuda indignării internaționale, Hagia Sofia, care a servit drept biserică timp de 916 de ani până la cucerirea Istanbulului și o moschee din 1453 până în 1934, aproape jumătate de mileniu, a fost transformată într-o moschee dintr-un muzeu în iulie 2020.

Criticii susțin că decizia președintelui Recep Tayyip Erdoğan de a transforma Hagia Sofia într-o moschee a fost o încercare de a-și consolida puterea în rândul islamiștilor.

Turcia: Aproape 75% dintre tinerii vor în Uniunea Europeană

71 la sută din comentarii au spus că ar vota „da” dacă ar exista un referendum cu privire la aderarea Turciei la UE, în timp ce rata a fost de 75 la sută în rândul tinerilor, o creștere față de 69 la sută anul trecut.

Rusia ridică restricțiile la importurile de fructe și legume din Turcia

Rusia ridică restricțiile la importurile de fructe și legume din Turcia

„Ușa Imperială” de la  Hagia Sofia a fost distrusă

Indivizi necunoscuți au distrus „Ușa Imperială”, cunoscută și sub numele de „Ușa Împăratului”, a Hagia Sofia, conform Gazete Duvar.

Cheltuielile pacienților celiaci s-au dublat: Pastele costă 40 lire, ajutorul de la stat 160 de lire

Cheltuielile  pacienților celiaci care trebuie să consume produse fără gluten s-au dublat odată cu inflația din Turcia

Turcia: Presa a primit amenzi în valoare de 55,8 milioane de lire

Consiliul Suprem de Radio și Televiziune (RTÜK) a câștigat anul trecut venituri de 17 milioane TL (1,1 milioane USD) din 1.661 de amenzi impuse organizațiilor media anul trecut

Noi măsuri: Turcia cere cel puțin 400.000 de dolari pentru cetățenie

Străinii trebuie să investească cel puțin 400.000 dolari pentru o imobil, în loc de 250.000 de dolari, pentru a fi eligibili pentru cetățenie cu condiția deținerii proprietății timp de trei ani.

Construcție controversată în Turcia: Vază de 45 de milioane de lire 

Autoritățile din provincia vestică Kütahya se pregătește să construiască în mijlocul orașului un turn în formă de vază în valoare de 45...

Statistici: Cum fac față turcii la creșterea prețurilor. 31 sută susțin că uneori rămân flămânzi

MetroPoll Research Company, în cadrul unei cercetări, i-a întrebat pe cetățeni ce fac pentru a „se descurca” în fața deteriorării condițiilor economice.