duminică, februarie 5, 2023

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată


Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Săptămâna trecută, Turcia a luat o decizie care a adus procesul faimosului jurnalist în atenția publicului și a dus la critici pe scară internațională.

Un tributul turc a decis, pe 7 aprilie să oprească procesul în care erau 26 de suspecți saudiții, iar dosarul a fost transferat de la Istanbul la Raid.

Erdogan în 2018:„ Nu vi-l dăm”

În 2018, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan susținea că nu va oferi dosarul.

 „Nu vă supărați. Vi-l arătăm,  dar nu vi-l dăm. Să vi-l dăm și după să-l distrugeți?”, afirmă Erdogan, într-un discurs, în parlament. 

Președintele turc a mai susținut că Turcia deține „dovezi solide” că uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi a fost planificată în avans de oficiali saudiți, contrazicând relatările saudite conform cărora jurnalistul a murit accidental într-o „bătaie cu pumnii” în consulatul saudit din Arabia Saudită.

Oficialii turci susțin că echipa saudită a vizitat pădurea din Istanbul și Yalova înainte de dispariția lui Khashoggi pe 2 octombrie, iar cu o zi înainte de crimă, o serie de criminalistici, specialiști în informații au ajuns la Istanbul

În 2018, relațiile dintre cele două țări erau deja tensionate pe fondul dezacordurilor legate de conflictul din Siria. 

Corespondentul DW la Istanbul, Dorian Jones, spune că dezvăluirile președintelui turc ar putea înrăutăți și mai mult relațiile.

„Dacă Turcia deține informații care leagă prințul moștenitor de crimă, regatul s-ar putea confrunta cu cea mai gravă criză din ultimele decenii”, susține Jones.

De la Jamal Khashoggi la pastorul american

Arestarea lui Andrew Brunson, pastorul american care a fost condamnat pe viață, s-a aflat în centrul unei rupturi diplomatice acerbe dintre Washington DC și Ankara, după puciul eșuat din 2016, conform The Guardian.

Andrew Brunson, pastorul american eliberat din penitenciarul din Izmir, la o scurtă perioadă de la uciderea jurnalistului arab.

Cu toate acestea, pastorul s-a întors în SUA  în 2018 după ce un tribunal turc a ordonat eliberarea lui după doi ani de detenție.

Eliberarea surpriză a lui Brunson , care a fost reținut sub acuzația de terorism legate de lovitura militară eșuată din 2016, sugera că relațiile SUA-Turcia se îmbunătățesc, în timp ce Ankara solicită ajutorul SUA pentru a investiga dispariția jurnalistului saudit Jamal Khashoggi la Istanbul, cu o săptămână în urmă.

Un caz asemănător a fost și Deniz Yucel, jurnalist cu dublă cetățenie, turcă și germană. În 2018 aceasta a fost eliberat, după ce a fost acuzat de spionaj în Turcia.

Cazul lui Yücel, precum și al altor jurnaliști și activiști reținuți a tensionat relațiile dintre Berlin și Ankara. Merkel a numit cazul lui Yücel o „povara” pentru relațiile bilaterale.

De ce s-a răzgândit Erdogan?

Presa din Turcia a vehiculat că situația actuală din Turcia, inflația și criza economică l-a împins pe Erdogan să i-a această decizie.

Conform cotidianului Sözcu, dosarul a fost dat vândut, iar Erdogan urmează să revendice banii în cadrul vizitei sale, de săptămâna viitoare, în Arabia Saudită.

„Ai vândut cazul Arabiei Saudite cu 3-5 miliarde de dolari! Culmea corupției AKP!!! Ai fost testat cu toate revendicările tale și ai pierdut.”, susține Gültekin Uysal, președintele Partidului Democrat.

Cine este Jamal Khashoggi?

Jamal Ahmed Hamza Khashoggi a fost unul dintre cei mai proeminenți jurnaliști și comentatori politici ai generației sale din Arabia Saudită și lumea arabă în general, cu o carieră de aproape 30 de ani.El s-a întâlnit și l-a intervievat pe Osama bin Laden mai multe ori.

Pe 2 octombrie 2018, Khashoggi a intrat în consulatul Arabiei Saudite pentru a obține mai multe documente necesare pentru a se căsătorii cu o turcoaică. Acesta ar fi fost torturat și ucis în interiorul consulatului, iar corpul său a fost transportat la reședința consulului general pentru a fi dezmembrat.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.