luni, aprilie 11, 2022

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată


Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Săptămâna trecută, Turcia a luat o decizie care a adus procesul faimosului jurnalist în atenția publicului și a dus la critici pe scară internațională.

Un tributul turc a decis, pe 7 aprilie să oprească procesul în care erau 26 de suspecți saudiții, iar dosarul a fost transferat de la Istanbul la Raid.

Erdogan în 2018:„ Nu vi-l dăm”

În 2018, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan susținea că nu va oferi dosarul.

 „Nu vă supărați. Vi-l arătăm,  dar nu vi-l dăm. Să vi-l dăm și după să-l distrugeți?”, afirmă Erdogan, într-un discurs, în parlament. 

Președintele turc a mai susținut că Turcia deține „dovezi solide” că uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi a fost planificată în avans de oficiali saudiți, contrazicând relatările saudite conform cărora jurnalistul a murit accidental într-o „bătaie cu pumnii” în consulatul saudit din Arabia Saudită.

Oficialii turci susțin că echipa saudită a vizitat pădurea din Istanbul și Yalova înainte de dispariția lui Khashoggi pe 2 octombrie, iar cu o zi înainte de crimă, o serie de criminalistici, specialiști în informații au ajuns la Istanbul

În 2018, relațiile dintre cele două țări erau deja tensionate pe fondul dezacordurilor legate de conflictul din Siria. 

Corespondentul DW la Istanbul, Dorian Jones, spune că dezvăluirile președintelui turc ar putea înrăutăți și mai mult relațiile.

„Dacă Turcia deține informații care leagă prințul moștenitor de crimă, regatul s-ar putea confrunta cu cea mai gravă criză din ultimele decenii”, susține Jones.

De la Jamal Khashoggi la pastorul american

Arestarea lui Andrew Brunson, pastorul american care a fost condamnat pe viață, s-a aflat în centrul unei rupturi diplomatice acerbe dintre Washington DC și Ankara, după puciul eșuat din 2016, conform The Guardian.

Andrew Brunson, pastorul american eliberat din penitenciarul din Izmir, la o scurtă perioadă de la uciderea jurnalistului arab.

Cu toate acestea, pastorul s-a întors în SUA  în 2018 după ce un tribunal turc a ordonat eliberarea lui după doi ani de detenție.

Eliberarea surpriză a lui Brunson , care a fost reținut sub acuzația de terorism legate de lovitura militară eșuată din 2016, sugera că relațiile SUA-Turcia se îmbunătățesc, în timp ce Ankara solicită ajutorul SUA pentru a investiga dispariția jurnalistului saudit Jamal Khashoggi la Istanbul, cu o săptămână în urmă.

Un caz asemănător a fost și Deniz Yucel, jurnalist cu dublă cetățenie, turcă și germană. În 2018 aceasta a fost eliberat, după ce a fost acuzat de spionaj în Turcia.

Cazul lui Yücel, precum și al altor jurnaliști și activiști reținuți a tensionat relațiile dintre Berlin și Ankara. Merkel a numit cazul lui Yücel o „povara” pentru relațiile bilaterale.

De ce s-a răzgândit Erdogan?

Presa din Turcia a vehiculat că situația actuală din Turcia, inflația și criza economică l-a împins pe Erdogan să i-a această decizie.

Conform cotidianului Sözcu, dosarul a fost dat vândut, iar Erdogan urmează să revendice banii în cadrul vizitei sale, de săptămâna viitoare, în Arabia Saudită.

„Ai vândut cazul Arabiei Saudite cu 3-5 miliarde de dolari! Culmea corupției AKP!!! Ai fost testat cu toate revendicările tale și ai pierdut.”, susține Gültekin Uysal, președintele Partidului Democrat.

Cine este Jamal Khashoggi?

Jamal Ahmed Hamza Khashoggi a fost unul dintre cei mai proeminenți jurnaliști și comentatori politici ai generației sale din Arabia Saudită și lumea arabă în general, cu o carieră de aproape 30 de ani.El s-a întâlnit și l-a intervievat pe Osama bin Laden mai multe ori.

Pe 2 octombrie 2018, Khashoggi a intrat în consulatul Arabiei Saudite pentru a obține mai multe documente necesare pentru a se căsătorii cu o turcoaică. Acesta ar fi fost torturat și ucis în interiorul consulatului, iar corpul său a fost transportat la reședința consulului general pentru a fi dezmembrat.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.