miercuri, august 31, 2022

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată


Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Săptămâna trecută, Turcia a luat o decizie care a adus procesul faimosului jurnalist în atenția publicului și a dus la critici pe scară internațională.

Un tributul turc a decis, pe 7 aprilie să oprească procesul în care erau 26 de suspecți saudiții, iar dosarul a fost transferat de la Istanbul la Raid.

Erdogan în 2018:„ Nu vi-l dăm”

În 2018, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan susținea că nu va oferi dosarul.

 „Nu vă supărați. Vi-l arătăm,  dar nu vi-l dăm. Să vi-l dăm și după să-l distrugeți?”, afirmă Erdogan, într-un discurs, în parlament. 

Președintele turc a mai susținut că Turcia deține „dovezi solide” că uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi a fost planificată în avans de oficiali saudiți, contrazicând relatările saudite conform cărora jurnalistul a murit accidental într-o „bătaie cu pumnii” în consulatul saudit din Arabia Saudită.

Oficialii turci susțin că echipa saudită a vizitat pădurea din Istanbul și Yalova înainte de dispariția lui Khashoggi pe 2 octombrie, iar cu o zi înainte de crimă, o serie de criminalistici, specialiști în informații au ajuns la Istanbul

În 2018, relațiile dintre cele două țări erau deja tensionate pe fondul dezacordurilor legate de conflictul din Siria. 

Corespondentul DW la Istanbul, Dorian Jones, spune că dezvăluirile președintelui turc ar putea înrăutăți și mai mult relațiile.

„Dacă Turcia deține informații care leagă prințul moștenitor de crimă, regatul s-ar putea confrunta cu cea mai gravă criză din ultimele decenii”, susține Jones.

De la Jamal Khashoggi la pastorul american

Arestarea lui Andrew Brunson, pastorul american care a fost condamnat pe viață, s-a aflat în centrul unei rupturi diplomatice acerbe dintre Washington DC și Ankara, după puciul eșuat din 2016, conform The Guardian.

Andrew Brunson, pastorul american eliberat din penitenciarul din Izmir, la o scurtă perioadă de la uciderea jurnalistului arab.

Cu toate acestea, pastorul s-a întors în SUA  în 2018 după ce un tribunal turc a ordonat eliberarea lui după doi ani de detenție.

Eliberarea surpriză a lui Brunson , care a fost reținut sub acuzația de terorism legate de lovitura militară eșuată din 2016, sugera că relațiile SUA-Turcia se îmbunătățesc, în timp ce Ankara solicită ajutorul SUA pentru a investiga dispariția jurnalistului saudit Jamal Khashoggi la Istanbul, cu o săptămână în urmă.

Un caz asemănător a fost și Deniz Yucel, jurnalist cu dublă cetățenie, turcă și germană. În 2018 aceasta a fost eliberat, după ce a fost acuzat de spionaj în Turcia.

Cazul lui Yücel, precum și al altor jurnaliști și activiști reținuți a tensionat relațiile dintre Berlin și Ankara. Merkel a numit cazul lui Yücel o „povara” pentru relațiile bilaterale.

De ce s-a răzgândit Erdogan?

Presa din Turcia a vehiculat că situația actuală din Turcia, inflația și criza economică l-a împins pe Erdogan să i-a această decizie.

Conform cotidianului Sözcu, dosarul a fost dat vândut, iar Erdogan urmează să revendice banii în cadrul vizitei sale, de săptămâna viitoare, în Arabia Saudită.

„Ai vândut cazul Arabiei Saudite cu 3-5 miliarde de dolari! Culmea corupției AKP!!! Ai fost testat cu toate revendicările tale și ai pierdut.”, susține Gültekin Uysal, președintele Partidului Democrat.

Cine este Jamal Khashoggi?

Jamal Ahmed Hamza Khashoggi a fost unul dintre cei mai proeminenți jurnaliști și comentatori politici ai generației sale din Arabia Saudită și lumea arabă în general, cu o carieră de aproape 30 de ani.El s-a întâlnit și l-a intervievat pe Osama bin Laden mai multe ori.

Pe 2 octombrie 2018, Khashoggi a intrat în consulatul Arabiei Saudite pentru a obține mai multe documente necesare pentru a se căsătorii cu o turcoaică. Acesta ar fi fost torturat și ucis în interiorul consulatului, iar corpul său a fost transportat la reședința consulului general pentru a fi dezmembrat.

Libertatea presei din Turcia: Autoritățile interzic reclamele pentru ziarul Evrensel

Fatih Polat, redactor-șef la Evrensel, a spus că decizia lui BİK a fost „o operațiune politică menită să-i reducă la tăcere”.

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...

Turcii cheltuiesc 100 de milioane de euro anulat pentru viza Schengen

Experții din Turcia susțin că s-a înregistrat o creștere a cererilor, ale căror programări durează până la trei luni, perturbând planurile de călătorie și provocând dificultăți pentru mii de studenți și oameni de afaceri.

Turcia: Mâncare stradală, preferata turcilor, afectată de inflație

„Creșterea prețurilor are un impact în special asupra noastră. Ca studenți, ne bazăm pe banii de buzunar dați de familiile noastre. Cu greu ne putem permite să mergem la un restaurant și să comandăm o friptură, covrigi sunt întotdeauna alegerea noastră”, a declarat pentru un student din cartierul popular Kızılay, din Ankara.

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

Imagini șocante! Faimosul cântăreț, İbrahim Tatlıses a fost rănit într-un accident rutier în Bodrum

Faimosul cântărețul, İbrahim Tatlıses a fost transportat la spital după ce s-a ciocnit frontal cu camionul care venea din sens opus, în...