sâmbătă, decembrie 2, 2023

De ce este Erdogan împotriva aderării Suediei și Finlandei la NATO?

De fiecare dată când președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan declanșează o criză în politica externă și provoacă NATO, UE sau Statele Unite, izbucnirile sale au motive politice interne ascunse. 

Erdogan anunță acum cu voce tare că se împotrivește cererilor Suediei și Finlandei de aderare la NATO. Oricine îl cunoaște pe Erdoğan crede că motivul principal al acestei izbucniri este efortul de a-și prelungi viața politică. De ce de data aceasta șantajează NATO și SUA?

Noua eră care a început odată cu războiul din Ucraina a dus la o schimbare radicală a percepției securității pe continentul european.

Suedia, care și-a menținut neutralitatea de la războaiele napoleoniene, și Finlanda, care a preferat să rămână neutră încă de la al Doilea Război Mondial, au solicitat aderarea la NATO. 

Pretinzând că ambele țări susțin partidul terorist PKK și YPG, care amenință securitatea Turciei, Erdoğan a anunțat că se va opune  asupra cererilor de aderare. 

Turcia a respins cererea celor două țări la Consiliul Atlanticului de Nord, oprind pentru moment negocierile detaliate de aderare. Poziția lui Erdogan a fost întâmpinată cu uimire de

„Vine sezonul turistic”

Turcia a respins cererea celor două țări la Consiliul Atlanticului de Nord, oprind pentru moment negocierile detaliate de aderare. Poziția lui Erdogan a fost întâmpinată cu uimire de către președintele finlandez, Sauli Niinistö.

Însă, nu i-a surprins pe cei care au asistat la retorica dură de politică externă a lui Erdogan și la schimbările ulterioare

O purtătoare de cuvânt a Rusiei a întrerupt o transmisie în direct și a transmis discursul lui Erdogan ca fiind o știre de ultimă oră.

„Cred că vine sezonul turistic și Erdogan are nevoie de turiști ruși”, a comentat acesta.

„Își va retrage dreptul de veto dacă obține ceea ce își dorește”

Erdogan a declarat în 2009 că Turcia va pune veto candidatura președintelui danez Rasmussen ca secretar  general al NATO, dar mai târziu a cedat în schimbul a două posturi de top în NATO acordate Turciei.

Înainte ca intervenția NATO în Libia să iasă în prim-plan, el a întrebat: „Ce face NATO în Libia?”

Erdogan, care a refuzat planul de apărare al NATO pentru Marea Baltică în 2019, și-a ridicat ulterior veto-ul după ce Polonia și Lituania au anunțat că vor procura UCAV TB -2 Bayraktar.

Cei familiarizați cu întorsăturile anterioare și tacticile de șantaj ale lui Erdogan interpretează respingerea de către Erdogan a cererilor de aderare a Suediei și Finlandei ca însemnând că Erdogan negociază ceva care îi servește agenda ascunsă și își va retrage dreptul de veto dacă obține ceea ce își dorește.

Impresia că democrația funcționează în Turcia


Cel mai important punct în planificarea operațională militară este determinarea corectă a centrului de greutate al inamicului, adică de unde își trage puterea inamicul.

Succesul depinde de protejarea centrului de greutate și de influențarea celui al inamicului. 

Într-un interviu cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost pusă întrebarea de ce Ucraina nu face parte din NATO.

 „Democrația nu este încă pe deplin stabilită în Ucraina”, a răspuns el. Când jurnalistul a întrebat: „Este Turcia o țară democratică?” Stoltenberg a spus: „Au loc alegeri în Turcia”.

Sursa puterii lui Erdogan, și anume sprijinul public din spatele centrului său de greutate și organizarea alegerilor, dă publicului internațional impresia că „democrația funcționează în Turcia”.

Acest punct ar trebui să fie întotdeauna luat în considerare atunci când se analizează manevrele politice ale lui Erdogan. Dacă Erdogan crede că o măsură pe care o ia în interiorul și în afara Turciei îi va aduce voturi și îl va ajuta să câștige alegerile, o va urma.

Alegerile prezidențiale din Turcia sunt programate pentru 2023. Crearea condițiilor pentru ca Erdoğan să câștige alegerile este o prioritate de vârf.

Primăvară economică falsă înainte de alegeri

Sondajele de opinie arată că sprijinul public pentru Erdogan a scăzut din cauza crizei economice. Creșterea prețurilor petrolului și alimentelor din cauza războiului din Ucraina va însemna că criza economică se va simți în curând și mai mult. În acest moment, Erdogan nu are resursele financiare pentru a crea o primăvară economică falsă înainte de alegeri. Prin urmare, Erdoğan trebuie să facă ceva pentru a-i face pe oameni să uite de situația economică și să se unească în jurul unei cauze naționale, privând partidele de opoziție de un mediu în care să-l critice.

Într-o situație similară s-a aflat Erdoğan la alegerile din 7 iunie 2015, când a pierdut majoritatea în parlament care i-ar fi permis să ajungă singur la putere. În urma alegerilor, țara a căzut într-o spirală de teroare, iar politicile de securitate urmate după aceea i-au convins pe oameni să voteze din nou pentru Partidul său Justiție și Dezvoltare (AKP). În mod similar, înainte de un referendum constituțional din 2017 și de alegerile prezidențiale din 2018, operațiunile militare transfrontaliere din nordul Siriei și atmosfera luptei împotriva terorismului i-au convins pe oameni să-l sprijine pe Erdogan.

Organizația teroristă PKK și YPG și activitățile lor în nordul Siriei sunt în centrul retoricii lui Erdogan față de Suedia și Finlanda.

Rusia este în prezent angajată în Ucraina și își retrage trupele din Siria. Soldații iranieni se stabilesc în zonele eliberate de soldații ruși. 

O campanie desfășurată în prezent de Ümit Özdağ, expert în război psihologic și lider al Partidului Victoriei (ZP), împotriva refugiaților sirieni creează în prezent o atmosferă negativă în societatea turcă pentru refugiați. Pentru Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, nu este de dorit ca Iranul să-și extindă influența în Siria. Dacă Erdogan va lansa o operațiune militară în nordul Siriei, care va distruge influența Iranului, aceste țări și Israelul vor sprijini Turcia. 

Desigur, Erdogan va cere sprijinul țărilor din Golf pentru a construi reședințe în zona de securitate din nordul Siriei pentru a găzdui sirienii care vor părăsi Turcia. Casele vor fi construite de antreprenori turci apropiați lui Erdogan.

Erdogan ar putea planifica o operațiune militară în nordul Siriei sub pretextul luptei împotriva terorismului, ar putea stabili o zonă de securitate și ar putea reinstala unii dintre refugiații sirieni din Turcia în casele pe care le construiește acolo. Pentru ca acest plan să fie implementat, Turcia ar trebui să aibă sprijinul Statelor Unite.

Turcia vrea sprijinul SUA

Motivul pentru veto-ul lui Erdogan asupra aderării la NATO a Suediei și Finlandei este de a determina Statele Unite să dea undă verde operațiunii militare din nordul Siriei și să sprijine Turcia în mod diplomatic. 

După ce l-a găzduit pe președintele finlandez și pe premierul suedez la Casa Albă, președintele american, Joe Biden a anunțat că cele două țări nu vor avea nicio problemă să devină membre NATO. Biden este încrezător că Erdogan își va retrage dreptul de veto.

După cum arată războiul din Ucraina, șefii de stat, precum și țările ale căror practici antidemocratice și politici de șantaj sunt ignorate de națiunile occidentale de dragul intereselor economice, provoacă probleme de securitate pe termen lung mai semnificative civilizației occidentale și a ordinii mondiale.

Dacă Europa ar fi apelat la surse alternative de petrol și gaze după ce Putin a anexat Crimeea în 2014, sancțiunile de astăzi împotriva Rusiei ar fi fost mai eficiente.

NATO va adopta un nou concept strategic pentru următorii 10 ani în iunie. Pentru restabilirea unui sistem internațional bazat pe reguli și pentru ca NATO să își asume rolul protector al ordinii mondiale liberale, democratice și bazate pe drepturile omului.  Ca organizație de securitate globală, trebuie mai întâi să ajungă la un consens asupra acestor valori și să prezinte acest lucru în fața lumii. 

Faptul că SUA, în calitate de șef de facto al NATO, nu cedează de această dată șantajului liderului autocrat Erdogan va fi un pas esențial în acest sens. Dacă Erdogan obține ceea ce își dorește astăzi și șantajul său este tolerat, în curând va cauza probleme de securitate mai semnificative, așa cum a făcut Putin în Ucraina.

* Fatih Yurtsever este un fost ofițer de marină în forțele armate turcești. El folosește un pseudonim din motive de securitate.

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.

Portret de campion: Andrei-Darius Dragomir, medaliat cu aur la Astronomie și Fizică

Încă de după probe știam că există o posibilitate să iau locul 1, deoarece simțeam că m-am descurcat și știam că nu sunt așa mulți participanți ca la alte olimpiade

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.