marți, mai 24, 2022

Dispută între Grecia și Turcia. Erdogan:„Premierul grec nu mai există pentru mine”

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a făcut declarații șocante, după ce l-a acuzat pe ministrul frec că încearcă să blocheze vânzările avioanelor de luptă F-16, conform Gazete Duvar.

Președintele turc a susținut, pe 23 mai, că premierul grec Kyriakos Mitsotakis „nu mai există” pentru el.

„Am convenit să nu includă țări terțe în disputa noastră cu el. În ciuda acestui fapt, săptămâna trecută, el a avut o vizită în SUA și a vorbit la Congres despre F-16. Nu mai există pentru mine. Nu voi fi niciodată de acord să mă întâlnesc cu el. Ne vom continua drumul cu politicieni onorabili””, susține  Erdogan, în  conferință de presă după ședința săptămânale de cabinet.

”Lăsați-l pe Mitsotakis să se gândească la viitor. Suntem autosuficienti. Ne confruntăm cu o Grecia care-i propune ca SUA să nu dea F-16 Turciei. Din acel moment, nu mai exista Mitsotakis pentru mine. Statele Unite probabil nu vor acționa în conformitate cu cuvintele Greciei”, adaugă președintele turc.

Erdogan a mai spus că, deși Turcia a susținut cererea Greciei la NATO, nu există niciun beneficiu pentru Turcia în acest moment.

„Nu este Grecia cea care hrănește organizațiile teroriste religie interiorul ei?” susține Erdoğan.

Reacția Greciei

În urma declarațiilor lui Erdogan, purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Giannis Oikonomou, a răspuns că Mitsotakis apără drepturile Greciei și drepturile internaționale,

„Politica externă a Greciei se bazează puternic pe istorie, pe dreptul internațional și pe alianțele noastre, oricât de mult i-ar putea enerva pe unii. Nu vom intra într-un contraargument cu conducerea Turciei. Politica noastră este o politică de principiu”,se arată în comunicat.

Ce a spus Mitsotakis în SUA?

Sursa nemulțumirii a lui Erdogan pare să fie un discurs al lui Mitsotakis la Congresul SUA din 17 mai, în care premierul grec a avertizat SUA să nu creeze o nouă sursă de instabilitate în timpul crizei din Ucraina.

„Ultimul lucru de care NATO are nevoie într-un moment în care accentul nostru este să ajutăm Ucraina să învingă agresiunea Rusiei, este o altă sursă de instabilitate pe flancul de sud-est al NATO. Și vă rog să luați în considerare acest lucru atunci când luați decizii de achiziții în domeniul apărării cu privire la estul Mediteranei”, a susținut oficialul grec

În vizitele în Statele Unite, Mitsotakis a declarat că Grecia va începe procedurile pentru avioane de luptă F-35 din Statele Unite până în 2030.

Turcia și Grecia, ambele aliate ale NATO, au fost în dezacord cu privire la o serie de probleme, cum ar fi granițele maritime, extinderea platformelor lor continentale, spațiul aerian și Ciprul divizat din punct de vedere etnic.

Germania, preferată în rândul studenților turci pentru studii în străinătate

Ministrul turc al Educației, Mahmut Özer susține că absolvenții de liceu turci care au plecat în străinătate au ales în mare parte universitățile germane pentru a studia,  în răspunsul său la o întrebare parlamentară depusă de principalul opoziție Partidul Popular Republican (CHP).

De ce Erdogan stă în calea țărilor nordice de a intra în NATO

Steven A. Cook, editorialist în Politică Externă și membru senior la Consiliul pentru Relații Externe susține că Erdoğan așteaptă de la cele două țări să extrădeze dizidenții turcii se potrivește perfect cu poziția guvernului său.

Fost agent de informații declarații despre răpirea disidenților din Africa și Asia

Un fost oficial la Organizația Națională de Informații (MIT) a declarat că organizația a returnat forțat în Turcia dizidenți din unele țări...

Cetăţenii ruşi sunt principalii cumpărători de case din Turcia, în ultimele 30 de zile

Vânzările de case din Turcia au crescut cu 38,8% în aprilie, până la 133.058 de case, cu un procent dublul a caselor vândute rușilor cu o lună în urmă.

Cană aruncată spre camere. Reacția unui prezentator TV din cauza unei știri

rezentatorul FOX TV, Selçuk Tepeli a aruncat cana de apă către camere, în direct, după ce a citit o știre despre distrugerea terenurilor agricole.

București: Verdict în cazul unei fundații umanitare acuzate de terorism 

De asemenea, pârâtul trebuie să șteargă toate articolele derogatorii la adresa fundației și îi este interzis să mai publice astfel de știri.

Turcia: Ministrul Finanțelor a programat o vizită oficială în Egipt

Ninistrul turc de finanțe, Nureddin Nebati va călători luna viitoare în Egipt pentru a participa la o reuniune a Băncii Islamice de...

Turcia: Specialistul care calcula inflația a demisionat

Cem Baş a condus departamentul de inflaţie al Institutului de Statistică din Turcia (TUIK). El va lucra ca expert în același departament după demisia sa, a spus purtătorul de cuvânt.