luni, martie 20, 2023

Dispută între Grecia și Turcia. Erdogan:„Premierul grec nu mai există pentru mine”

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a făcut declarații șocante, după ce l-a acuzat pe ministrul frec că încearcă să blocheze vânzările avioanelor de luptă F-16, conform Gazete Duvar.

Președintele turc a susținut, pe 23 mai, că premierul grec Kyriakos Mitsotakis „nu mai există” pentru el.

„Am convenit să nu includă țări terțe în disputa noastră cu el. În ciuda acestui fapt, săptămâna trecută, el a avut o vizită în SUA și a vorbit la Congres despre F-16. Nu mai există pentru mine. Nu voi fi niciodată de acord să mă întâlnesc cu el. Ne vom continua drumul cu politicieni onorabili””, susține  Erdogan, în  conferință de presă după ședința săptămânale de cabinet.

”Lăsați-l pe Mitsotakis să se gândească la viitor. Suntem autosuficienti. Ne confruntăm cu o Grecia care-i propune ca SUA să nu dea F-16 Turciei. Din acel moment, nu mai exista Mitsotakis pentru mine. Statele Unite probabil nu vor acționa în conformitate cu cuvintele Greciei”, adaugă președintele turc.

Erdogan a mai spus că, deși Turcia a susținut cererea Greciei la NATO, nu există niciun beneficiu pentru Turcia în acest moment.

„Nu este Grecia cea care hrănește organizațiile teroriste religie interiorul ei?” susține Erdoğan.

Reacția Greciei

În urma declarațiilor lui Erdogan, purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Giannis Oikonomou, a răspuns că Mitsotakis apără drepturile Greciei și drepturile internaționale,

„Politica externă a Greciei se bazează puternic pe istorie, pe dreptul internațional și pe alianțele noastre, oricât de mult i-ar putea enerva pe unii. Nu vom intra într-un contraargument cu conducerea Turciei. Politica noastră este o politică de principiu”,se arată în comunicat.

Ce a spus Mitsotakis în SUA?

Sursa nemulțumirii a lui Erdogan pare să fie un discurs al lui Mitsotakis la Congresul SUA din 17 mai, în care premierul grec a avertizat SUA să nu creeze o nouă sursă de instabilitate în timpul crizei din Ucraina.

„Ultimul lucru de care NATO are nevoie într-un moment în care accentul nostru este să ajutăm Ucraina să învingă agresiunea Rusiei, este o altă sursă de instabilitate pe flancul de sud-est al NATO. Și vă rog să luați în considerare acest lucru atunci când luați decizii de achiziții în domeniul apărării cu privire la estul Mediteranei”, a susținut oficialul grec

În vizitele în Statele Unite, Mitsotakis a declarat că Grecia va începe procedurile pentru avioane de luptă F-35 din Statele Unite până în 2030.

Turcia și Grecia, ambele aliate ale NATO, au fost în dezacord cu privire la o serie de probleme, cum ar fi granițele maritime, extinderea platformelor lor continentale, spațiul aerian și Ciprul divizat din punct de vedere etnic.

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

Imagini apocaliptice! Provinciile afectate de cutremur, inundate în urma ploilor torențiale

Ploile care au afectat regiunea de sud-est a Turciei de marți noaptea au făcut ravagii, lăsând case, spitale și afaceri inundate, conform...

ONU pentru femei. Discuții despre arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar

Fundația Jurnaliștilor și Scriitorilor (JWF) din New York co-organizează 12 evenimente cu ocazia celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii (CSW67), în parteneriat cu organizații ale societății civile și instituții de învățământ din întreaga lume, inclusiv România

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...

Caz unic în Europa: Universitățile turcești fără autonomie. Erdogan deține controlul deplin asupra rectorilor

Potrivit raportului, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan deține controlul deplin asupra numirii rectorilor universităților. Anterior, președintele trebuia să numească o persoană din trei candidați care au fost aleși de personalul universitar și de Consiliul de Învățământ Superior al Turciei (YÖK).

Veste mult așteptată de turci! Prețul la carburant scade sub 20 de lire

Turcii, care au fost afectați de fluctuația prețurilor la carburanți pe fondul evenimentelor internaționale, se vor bucura de motorină mai ieftină, conform...

Turcia: Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor

Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor din provinciile din sud-estul Turciei: Adıyaman și Şanlıurfa, conform Gazete Duvar.