marți, decembrie 6, 2022

Dispută între Grecia și Turcia. Erdogan:„Premierul grec nu mai există pentru mine”

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a făcut declarații șocante, după ce l-a acuzat pe ministrul frec că încearcă să blocheze vânzările avioanelor de luptă F-16, conform Gazete Duvar.

Președintele turc a susținut, pe 23 mai, că premierul grec Kyriakos Mitsotakis „nu mai există” pentru el.

„Am convenit să nu includă țări terțe în disputa noastră cu el. În ciuda acestui fapt, săptămâna trecută, el a avut o vizită în SUA și a vorbit la Congres despre F-16. Nu mai există pentru mine. Nu voi fi niciodată de acord să mă întâlnesc cu el. Ne vom continua drumul cu politicieni onorabili””, susține  Erdogan, în  conferință de presă după ședința săptămânale de cabinet.

”Lăsați-l pe Mitsotakis să se gândească la viitor. Suntem autosuficienti. Ne confruntăm cu o Grecia care-i propune ca SUA să nu dea F-16 Turciei. Din acel moment, nu mai exista Mitsotakis pentru mine. Statele Unite probabil nu vor acționa în conformitate cu cuvintele Greciei”, adaugă președintele turc.

Erdogan a mai spus că, deși Turcia a susținut cererea Greciei la NATO, nu există niciun beneficiu pentru Turcia în acest moment.

„Nu este Grecia cea care hrănește organizațiile teroriste religie interiorul ei?” susține Erdoğan.

Reacția Greciei

În urma declarațiilor lui Erdogan, purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Giannis Oikonomou, a răspuns că Mitsotakis apără drepturile Greciei și drepturile internaționale,

„Politica externă a Greciei se bazează puternic pe istorie, pe dreptul internațional și pe alianțele noastre, oricât de mult i-ar putea enerva pe unii. Nu vom intra într-un contraargument cu conducerea Turciei. Politica noastră este o politică de principiu”,se arată în comunicat.

Ce a spus Mitsotakis în SUA?

Sursa nemulțumirii a lui Erdogan pare să fie un discurs al lui Mitsotakis la Congresul SUA din 17 mai, în care premierul grec a avertizat SUA să nu creeze o nouă sursă de instabilitate în timpul crizei din Ucraina.

„Ultimul lucru de care NATO are nevoie într-un moment în care accentul nostru este să ajutăm Ucraina să învingă agresiunea Rusiei, este o altă sursă de instabilitate pe flancul de sud-est al NATO. Și vă rog să luați în considerare acest lucru atunci când luați decizii de achiziții în domeniul apărării cu privire la estul Mediteranei”, a susținut oficialul grec

În vizitele în Statele Unite, Mitsotakis a declarat că Grecia va începe procedurile pentru avioane de luptă F-35 din Statele Unite până în 2030.

Turcia și Grecia, ambele aliate ale NATO, au fost în dezacord cu privire la o serie de probleme, cum ar fi granițele maritime, extinderea platformelor lor continentale, spațiul aerian și Ciprul divizat din punct de vedere etnic.

Erdogan semnalează un posibil război în Siria. Moscova:„ Facem apel la toate părțile să se abțină.”

Pe fondul crizei economice și a alegerilor care urmează în vara anul 2023, Erdogan se concertează pe un posibil război în Siria.

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...

VIDEO: Istanbul. Un tramvai și un autobuz s-au ciocnit: 33 persoane rănite ușor și 4 persoane rănite grav

Accidentul a avut loc, luni, în jurul orei 09:15, în Alibeyköy. Conform informațiilor obținute, autobuzul IETT cu placa TP 7116, cu pasageri a trecut prin fața tramvaiului.

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.

Fără scăpare! Grecia respinge victimele represiunii lui Erdogan. Turcia le arestează

Solicitanții de azil au fost reținuți imediat de soldații turci, care au arestat patru dintre ei pentru că au intrat într-o zonă militară interzisă și au eliberat în mod inexplicabil unul.