joi, mai 19, 2022

De ce Erdogan stă în calea țărilor nordice de a intra în NATO

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan este gata să folosească efectul de pârghie înainte de a accepta aderarea Finlandei și a Suediei la NATO în încercarea de a obține cât mai mult beneficii posibil din proces, conform Ahval News.

Steven A. Cook, membru senior la Consiliul pentru Relații Externe susține că Erdoğan așteaptă de la cele două țări să extrădeze dizidenții turcii se potrivește perfect cu poziția guvernului său.

Ținta adevărată

Editorialistul a subliniat într-un articol scris pentru Foreign Policy Magazine că țintele crizei diplomatice turcești pot fi nordice, dar audiența este probabil la Washington.

„Ceea ce se întâmplă cu adevărat este că există mai multă opoziție în Congres față de avioanele F-16 ale Turciei”, susține specialistul. 

Washingtonul a interzis Turciei să participe la un program de cumpărare a avionului de luptă F-35 și a impus sancțiuni agenției sale de achiziții pentru apărare ca răspuns la achiziția de 2,5 miliarde de dolari a rachetelor rusești de apărare antiaeriană S-400 în 2019. 

Anul trecut, Ankara a trimis o cerere oficială către Statele Unite ale Americii pentru achiziționarea a 40 de avioane F-16 noi și a aproape 80 de kituri de modernizare de la Lockheed Martin Corp.

Erdogan vrea extrădarea dizidenților

Erdogan se confruntă cu alegerile prezidențiale și parlamentare din iunie anul viitor și se luptă să facă față problemelor economice din țară.

Turcia amenință că va bloca aderarea celor două țări nordice la NATO, invocând presupusul eșec al acestora în combaterea terorismului, spunând că Suedia și Finlanda oferă adăpost membrilor ilegali ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Cele două țări găzduiesc și membri ai Mișcării Gülen, acuzați de Turcia pentru o tentativă de lovitură de stat în 2016, spune guvernul lui Erdogan.

Erdogan nu vrea Suedia și Finlandei în NATO: ”Au devenit un refugiu pentru terorism”

„Urmărim evoluțiile (despre procesul lor de aderare la NATO), însă nu vedem acest lucru în mod pozitiv. Țările scandinave sunt ca un refugiu sigur pentru organizațiile teroriste. PKK, DHKP-C și-au făcut cuib în țări precum Suedia sau Olanda. Sau chiar au un loc în parlamentele lor. În acel moment, nu putem considera asta într-un mod pozitiv”, a susținut  Erdoğan, într-un discurs.

Povestea ajunsă virală a unui fost cadet în vârstă de 22 de ani, condamnat la 7 ani de închisoare

Povestea ajunsă virală a unui fost cadet în vârstă de 22 de ani, condamnat la 7 ani de închisoare

Erdogan și mecanismele de finanțare a terorismului pentru a-și viza adversarii

Persoanele ale căror nume apar pe listele publicate s-au confruntat cu diverse repercusiuni, inclusiv înghețarea sau închiderea conturilor, scoruri negative de credit și diverse alte dificultăți personale și financiare în țările occidentale.

Turcia: Lucrătorii migranți sunt exploatați de angajatori 

Eyüp Özer de la United Metal Workers Union (Birlesik Metal Is) a declarat că mulți migranți nu pot obține un permis de muncă.

Erdogan își elimină concurența. Politician condamnat, cu interdicție de a mai face politică timp de cinci ani

Curtea de Casație a Turciei a decis o condamnare pentru una dintre numele vehiculate pentru alegerile din 2023, pentru primăria din Istanbul, conform presei turcești.

Turcii sunt furioși. O casă în Istanbul costă cât una în Miami

Cetățenii turci sunt revoltați de creșterea prețurilor imobiliarelor din țară, subliniind că situația a ajuns într-un punct în care acum este posibil să cumpărați o casă în Miami la prețul unui apartament de lux în cartierul Bağcılar, din Istanbul, conform Gazete Duvar.

Fost agent de informații declarații despre răpirea disidenților din Africa și Asia

Un fost oficial la Organizația Națională de Informații (MIT) a declarat că organizația a returnat forțat în Turcia dizidenți din unele țări...

De ce Erdogan stă în calea țărilor nordice de a intra în NATO

Steven A. Cook, editorialist în Politică Externă și membru senior la Consiliul pentru Relații Externe susține că Erdoğan așteaptă de la cele două țări să extrădeze dizidenții turcii se potrivește perfect cu poziția guvernului său.