vineri, aprilie 26, 2024

De ce Erdogan stă în calea țărilor nordice de a intra în NATO

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan este gata să folosească efectul de pârghie înainte de a accepta aderarea Finlandei și a Suediei la NATO în încercarea de a obține cât mai mult beneficii posibil din proces, conform Ahval News.

Steven A. Cook, membru senior la Consiliul pentru Relații Externe susține că Erdoğan așteaptă de la cele două țări să extrădeze dizidenții turcii se potrivește perfect cu poziția guvernului său.

Ținta adevărată

Editorialistul a subliniat într-un articol scris pentru Foreign Policy Magazine că țintele crizei diplomatice turcești pot fi nordice, dar audiența este probabil la Washington.

„Ceea ce se întâmplă cu adevărat este că există mai multă opoziție în Congres față de avioanele F-16 ale Turciei”, susține specialistul. 

Washingtonul a interzis Turciei să participe la un program de cumpărare a avionului de luptă F-35 și a impus sancțiuni agenției sale de achiziții pentru apărare ca răspuns la achiziția de 2,5 miliarde de dolari a rachetelor rusești de apărare antiaeriană S-400 în 2019. 

Anul trecut, Ankara a trimis o cerere oficială către Statele Unite ale Americii pentru achiziționarea a 40 de avioane F-16 noi și a aproape 80 de kituri de modernizare de la Lockheed Martin Corp.

Erdogan vrea extrădarea dizidenților

Erdogan se confruntă cu alegerile prezidențiale și parlamentare din iunie anul viitor și se luptă să facă față problemelor economice din țară.

Turcia amenință că va bloca aderarea celor două țări nordice la NATO, invocând presupusul eșec al acestora în combaterea terorismului, spunând că Suedia și Finlanda oferă adăpost membrilor ilegali ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Cele două țări găzduiesc și membri ai Mișcării Gülen, acuzați de Turcia pentru o tentativă de lovitură de stat în 2016, spune guvernul lui Erdogan.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org