luni, iulie 22, 2024

De ce Erdogan stă în calea țărilor nordice de a intra în NATO

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan este gata să folosească efectul de pârghie înainte de a accepta aderarea Finlandei și a Suediei la NATO în încercarea de a obține cât mai mult beneficii posibil din proces, conform Ahval News.

Steven A. Cook, membru senior la Consiliul pentru Relații Externe susține că Erdoğan așteaptă de la cele două țări să extrădeze dizidenții turcii se potrivește perfect cu poziția guvernului său.

Ținta adevărată

Editorialistul a subliniat într-un articol scris pentru Foreign Policy Magazine că țintele crizei diplomatice turcești pot fi nordice, dar audiența este probabil la Washington.

„Ceea ce se întâmplă cu adevărat este că există mai multă opoziție în Congres față de avioanele F-16 ale Turciei”, susține specialistul. 

Washingtonul a interzis Turciei să participe la un program de cumpărare a avionului de luptă F-35 și a impus sancțiuni agenției sale de achiziții pentru apărare ca răspuns la achiziția de 2,5 miliarde de dolari a rachetelor rusești de apărare antiaeriană S-400 în 2019. 

Anul trecut, Ankara a trimis o cerere oficială către Statele Unite ale Americii pentru achiziționarea a 40 de avioane F-16 noi și a aproape 80 de kituri de modernizare de la Lockheed Martin Corp.

Erdogan vrea extrădarea dizidenților

Erdogan se confruntă cu alegerile prezidențiale și parlamentare din iunie anul viitor și se luptă să facă față problemelor economice din țară.

Turcia amenință că va bloca aderarea celor două țări nordice la NATO, invocând presupusul eșec al acestora în combaterea terorismului, spunând că Suedia și Finlanda oferă adăpost membrilor ilegali ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Cele două țări găzduiesc și membri ai Mișcării Gülen, acuzați de Turcia pentru o tentativă de lovitură de stat în 2016, spune guvernul lui Erdogan.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.

Caz șocant în Turcia! Două persoane au murit electrocutate pe stradă din cauza ploii torențiale

Moartea a două persoane din cauza șocului electric după ce au călcat într-o băltoacă în timpul unei ploi torențiale în provincia İzmir, din vestul Turciei, săptămâna trecută, a provocat furie pe scară largă în Turcia, conform presei turcești.