luni, februarie 26, 2024

De ce Erdogan stă în calea țărilor nordice de a intra în NATO

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan este gata să folosească efectul de pârghie înainte de a accepta aderarea Finlandei și a Suediei la NATO în încercarea de a obține cât mai mult beneficii posibil din proces, conform Ahval News.

Steven A. Cook, membru senior la Consiliul pentru Relații Externe susține că Erdoğan așteaptă de la cele două țări să extrădeze dizidenții turcii se potrivește perfect cu poziția guvernului său.

Ținta adevărată

Editorialistul a subliniat într-un articol scris pentru Foreign Policy Magazine că țintele crizei diplomatice turcești pot fi nordice, dar audiența este probabil la Washington.

„Ceea ce se întâmplă cu adevărat este că există mai multă opoziție în Congres față de avioanele F-16 ale Turciei”, susține specialistul. 

Washingtonul a interzis Turciei să participe la un program de cumpărare a avionului de luptă F-35 și a impus sancțiuni agenției sale de achiziții pentru apărare ca răspuns la achiziția de 2,5 miliarde de dolari a rachetelor rusești de apărare antiaeriană S-400 în 2019. 

Anul trecut, Ankara a trimis o cerere oficială către Statele Unite ale Americii pentru achiziționarea a 40 de avioane F-16 noi și a aproape 80 de kituri de modernizare de la Lockheed Martin Corp.

Erdogan vrea extrădarea dizidenților

Erdogan se confruntă cu alegerile prezidențiale și parlamentare din iunie anul viitor și se luptă să facă față problemelor economice din țară.

Turcia amenință că va bloca aderarea celor două țări nordice la NATO, invocând presupusul eșec al acestora în combaterea terorismului, spunând că Suedia și Finlanda oferă adăpost membrilor ilegali ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Cele două țări găzduiesc și membri ai Mișcării Gülen, acuzați de Turcia pentru o tentativă de lovitură de stat în 2016, spune guvernul lui Erdogan.

52 de candidați pentru primăria Istanbulului la alegerile din martie 2024

Taylan Yıldız, care a fost membru al Consiliului Municipal din Istanbul între 2019 și 2023 din Partidul İYİ, va candida independent.

Un englez s-a mutat într-un resort de cinci stele din Antalya ca să facă economie

Josh Kerr și-a împărtășit călătoria pe contul său TikTok și a spus că preferă să petreacă o lună la hotel în Antalya unde este „cald și însorit” și care costă 944 de lire sterline, decât să cheltuiască 950 de lire sterline pe lună pentru chirie și facturi pentru apartamentul său din Manchester.

Turcia: Un jurnalist riscă 5 ani de închisoare după ce a scris despre corupția din justiție

Tolga Şardan este acuzat de „diseminarea publică a informaţiilor înşelătoare” şi „insultarea organelor judiciare ale statului” în temeiul Codului penal turc (TCK) în rechizitoriul de şase pagini.

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

Operațiunea de căutare de la controversată mina de aur a fost oprită

Ministerul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice, pe 17 februarie, a anunțat că licența minei a fost anulată.