vineri, iunie 9, 2023

De ce Erdogan stă în calea țărilor nordice de a intra în NATO

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan este gata să folosească efectul de pârghie înainte de a accepta aderarea Finlandei și a Suediei la NATO în încercarea de a obține cât mai mult beneficii posibil din proces, conform Ahval News.

Steven A. Cook, membru senior la Consiliul pentru Relații Externe susține că Erdoğan așteaptă de la cele două țări să extrădeze dizidenții turcii se potrivește perfect cu poziția guvernului său.

Ținta adevărată

Editorialistul a subliniat într-un articol scris pentru Foreign Policy Magazine că țintele crizei diplomatice turcești pot fi nordice, dar audiența este probabil la Washington.

„Ceea ce se întâmplă cu adevărat este că există mai multă opoziție în Congres față de avioanele F-16 ale Turciei”, susține specialistul. 

Washingtonul a interzis Turciei să participe la un program de cumpărare a avionului de luptă F-35 și a impus sancțiuni agenției sale de achiziții pentru apărare ca răspuns la achiziția de 2,5 miliarde de dolari a rachetelor rusești de apărare antiaeriană S-400 în 2019. 

Anul trecut, Ankara a trimis o cerere oficială către Statele Unite ale Americii pentru achiziționarea a 40 de avioane F-16 noi și a aproape 80 de kituri de modernizare de la Lockheed Martin Corp.

Erdogan vrea extrădarea dizidenților

Erdogan se confruntă cu alegerile prezidențiale și parlamentare din iunie anul viitor și se luptă să facă față problemelor economice din țară.

Turcia amenință că va bloca aderarea celor două țări nordice la NATO, invocând presupusul eșec al acestora în combaterea terorismului, spunând că Suedia și Finlanda oferă adăpost membrilor ilegali ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Cele două țări găzduiesc și membri ai Mișcării Gülen, acuzați de Turcia pentru o tentativă de lovitură de stat în 2016, spune guvernul lui Erdogan.

Lira turcească a scăzut la nivel record, în ciuda numirii noului Ministru de Finanțe

Lira Turciei a scăzut luni cu aproape 1% în tranzacțiile și a atins un nou record, conform Reuters. Lira...

Mircea Lucescu, pe agenda lui Fenerbahçe. A luat decizia!

Fenerbahçe, care și-a început căutarea unui nou antrenor, i-a făcut o ofertă lui Mircea Lucescu. Însă, acesta a decis să rămână la Dynamo Kiev. Selecționerul român are contract cu clubul până în 2024.

25 la sută, limita de creștere a chiriilor: 400 de mii de case sunt goale în Istanbul

Consultanții imobiliari mai raportează că în Istanbul există 400 de mii de „case fantomă”, conform calculelor lor bazate pe facturile de apă.

Kılıçdaroğlu a respins cererea lui İmamoğlu de a iniția schimbarea în cadrul partidului

Renumitul jurnalist İsmail Saymaz a declarat că primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu i-a cerut principalului lider al Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, să fie un pionier al schimbării în cadrul partidului, dar Kılıçdaroğlu a respins această cerere.

Noul cabinet al lui Erdogan. Un pas către democrație? „Cu profesioniști, în loc de clovni”

Cabinetul lui Erdogan a fost considerat de mulți observatori, jurnaliști și utilizatori ai rețelelor sociale ca fiind o manevră strategică a lui Erdoğan de a-și îmbunătăți imaginea, prezentându-se ca fiind „democrați”.

Lira turcească a scăzut la un nou nivel record

Erdoğan și-a anunțat noul cabinet în weekend și l-a numit Ministru de Finanțe pe Mehmet Șimşek, un fost vicepremier care este bine privit de investitorii străini. Şimşek a spus ulterior că politica economică trebuie să revină la un teren „raţional”.