marți, iulie 16, 2024

Turcia: Ministrul Finanțelor a programat o vizită oficială în Egipt

Ninistrul turc de finanțe, Nureddin Nebati va călători luna viitoare în Egipt pentru a participa la o reuniune a Băncii Islamice de Dezvoltare, conform Turkish Minutes.

Grupul Băncii Islamice de Dezvoltare urmează să țină reuniunile anuale din 2022 la Sharm El-Sheikh, în perioada 1-4 iunie 2022, cu tema „Dincolo de recuperare: reziliență și durabilitate”. Evenimentul va avea loc sub patronajul președintelui egiptean, Abdel Fattah El-Sisi.

La întâlniri vor participa miniștrii economiei, planificării și finanțelor din 57 de țări membre ale băncii.

Nabati este de așteptat să se întâlnească cu ministrul egiptean de finanțe Mohamed Maait, în timpul evenimentului.

Relația s-a rupt în 2013

Turcia și Egiptul au rupt relațiile după răsturnarea în 2013 a fostului președinte islamist Mohamed Morsi, care a fost susținut de premierul turc și actualul președinte Recep Tayyip Erdogan. Cele două țări și-au expulzat ambasadorii și au rupt legăturile în același an.

După ce politica sa externă a lăsat Turcia izolată în regiune. Ankara a lansat o campanie, în 2020, pentru a repara legăturile, dar eforturile cu Cairo au dat până acum puține rezultate.

O nouă eră

Erdogan a declarat la sfârșitul anului 2021 că Turcia va lua măsuri pentru a îmbunătăți relațiile cu Egiptul și Israelul, similare celor luate cu Emiratele Arabe Unite.

Turcia a căutat o apropiere de Egipt la începutul anului 2021, în ciuda sprijinului părților opuse în conflictul din Libia.

În martie 2021, Ankara a declarat că a stabilit primele contacte diplomatice cu Cairo, în timp ce ministrul turc de externe a anunțat în aprilie o „nouă eră” a legăturilor cu Egiptul.

Cei doi au purtat din nou discuții în septembrie, fără ca eforturile lor de normalizarea a relațiilor să aibă progrese semnificative.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.