vineri, decembrie 9, 2022

Turcia: Ministrul Finanțelor a programat o vizită oficială în Egipt

Ninistrul turc de finanțe, Nureddin Nebati va călători luna viitoare în Egipt pentru a participa la o reuniune a Băncii Islamice de Dezvoltare, conform Turkish Minutes.

Grupul Băncii Islamice de Dezvoltare urmează să țină reuniunile anuale din 2022 la Sharm El-Sheikh, în perioada 1-4 iunie 2022, cu tema „Dincolo de recuperare: reziliență și durabilitate”. Evenimentul va avea loc sub patronajul președintelui egiptean, Abdel Fattah El-Sisi.

La întâlniri vor participa miniștrii economiei, planificării și finanțelor din 57 de țări membre ale băncii.

Nabati este de așteptat să se întâlnească cu ministrul egiptean de finanțe Mohamed Maait, în timpul evenimentului.

Relația s-a rupt în 2013

Turcia și Egiptul au rupt relațiile după răsturnarea în 2013 a fostului președinte islamist Mohamed Morsi, care a fost susținut de premierul turc și actualul președinte Recep Tayyip Erdogan. Cele două țări și-au expulzat ambasadorii și au rupt legăturile în același an.

După ce politica sa externă a lăsat Turcia izolată în regiune. Ankara a lansat o campanie, în 2020, pentru a repara legăturile, dar eforturile cu Cairo au dat până acum puține rezultate.

O nouă eră

Erdogan a declarat la sfârșitul anului 2021 că Turcia va lua măsuri pentru a îmbunătăți relațiile cu Egiptul și Israelul, similare celor luate cu Emiratele Arabe Unite.

Turcia a căutat o apropiere de Egipt la începutul anului 2021, în ciuda sprijinului părților opuse în conflictul din Libia.

În martie 2021, Ankara a declarat că a stabilit primele contacte diplomatice cu Cairo, în timp ce ministrul turc de externe a anunțat în aprilie o „nouă eră” a legăturilor cu Egiptul.

Cei doi au purtat din nou discuții în septembrie, fără ca eforturile lor de normalizarea a relațiilor să aibă progrese semnificative.

Carol Roman, decanul de vârstă al presei, a murit la vârsta de 90 de ani, după 73 de ani de activitate în presă

Roman a primit premiul jurnalistului anului cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înființarea Asociației Jurnaliștilor Profesionisti (UZP), a publicat în revista Balcanii și Europa.

Turcia: Angajat la Căile Ferate transferat la un alt loc de muncă, pentru că deținea cărți ale lui Demirtaș

Demirtaş, fost copreşedinte al Partidului Democrat Popular (HDP) pro-kurd, a fost arestat în noiembrie. 4, 2016, sub acuzații de terorism și a rămas în închisoare de atunci, în ciuda a două hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din 2018 și 2020 care spuneau că Demirtaș a fost închis din motive „politice” și nu din motive „legale”, ordonând „eliberarea imediată” a acestuia.

Istanbul: Armenii au mers la urne. Primele alegeri după nouă ani

Alegerile au avut loc pe 16, 20 noiembrie și, de asemenea, în această duminică, 4 decembrie. Peste 3.600 de persoane au votat la alegerile pentru consiliile fundației lor pentru școli, spitale și biserici.

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.

Libertatea de exprimare în Turcia: 67 de persoane condamnate la 299 de ani de închisoare

Raportul, intitulat „Costul libertății de exprimare în Turcia: 299 de ani, 2 luni și 24 de zile”, conține date culese prin monitorizarea a 46 de audieri din 210 procese privind libertatea de exprimare desfășurate în 23 de orașe cu sprijinul Regalului Norvegian.

VIDEO: Istanbul. Un tramvai și un autobuz s-au ciocnit: 33 persoane rănite ușor și 4 persoane rănite grav

Accidentul a avut loc, luni, în jurul orei 09:15, în Alibeyköy. Conform informațiilor obținute, autobuzul IETT cu placa TP 7116, cu pasageri a trecut prin fața tramvaiului.

Proteste în Turcia: „Așteaptă ca prizonierii bolnavi să moară în închisoare”

„Justice Watch” a organizate pentru a 387-a zi, un protest în provincia estică Diyarbakır, pentru ca prizonierii bolnavi și deținuții a căror eliberare este amânată în mod arbitrar să fie eliberați.

Imagini șocante! Bătaie în parlamentul din Turcia. Un deputat se află la terapie intensivă

În timpul discuțiilor pentru bugetele 2023 ale Parlamentului, a izbucnit o ceartă între deputatul Partidului IYI, Ümit Yılmaz și vicepreședintele Grupului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Bülent Turan.