luni, septembrie 18, 2023

Turcia: Ministrul Finanțelor a programat o vizită oficială în Egipt

Ninistrul turc de finanțe, Nureddin Nebati va călători luna viitoare în Egipt pentru a participa la o reuniune a Băncii Islamice de Dezvoltare, conform Turkish Minutes.

Grupul Băncii Islamice de Dezvoltare urmează să țină reuniunile anuale din 2022 la Sharm El-Sheikh, în perioada 1-4 iunie 2022, cu tema „Dincolo de recuperare: reziliență și durabilitate”. Evenimentul va avea loc sub patronajul președintelui egiptean, Abdel Fattah El-Sisi.

La întâlniri vor participa miniștrii economiei, planificării și finanțelor din 57 de țări membre ale băncii.

Nabati este de așteptat să se întâlnească cu ministrul egiptean de finanțe Mohamed Maait, în timpul evenimentului.

Relația s-a rupt în 2013

Turcia și Egiptul au rupt relațiile după răsturnarea în 2013 a fostului președinte islamist Mohamed Morsi, care a fost susținut de premierul turc și actualul președinte Recep Tayyip Erdogan. Cele două țări și-au expulzat ambasadorii și au rupt legăturile în același an.

După ce politica sa externă a lăsat Turcia izolată în regiune. Ankara a lansat o campanie, în 2020, pentru a repara legăturile, dar eforturile cu Cairo au dat până acum puține rezultate.

O nouă eră

Erdogan a declarat la sfârșitul anului 2021 că Turcia va lua măsuri pentru a îmbunătăți relațiile cu Egiptul și Israelul, similare celor luate cu Emiratele Arabe Unite.

Turcia a căutat o apropiere de Egipt la începutul anului 2021, în ciuda sprijinului părților opuse în conflictul din Libia.

În martie 2021, Ankara a declarat că a stabilit primele contacte diplomatice cu Cairo, în timp ce ministrul turc de externe a anunțat în aprilie o „nouă eră” a legăturilor cu Egiptul.

Cei doi au purtat din nou discuții în septembrie, fără ca eforturile lor de normalizarea a relațiilor să aibă progrese semnificative.

Judecat pentru insultă: Kılıçdaroğlu riscă să fie interzis din politică, plus 2 ani de închisoare

Kemal Kılıçdaroğlu, președintele Partidului Popular Republican (CHP), a fost obligat să se prezinte în instanță în calitate de inculpat într-o citație trimisă pe 11 septembrie.

Turcia: Prețul la motorină crește la nivel record! 105 la sută creștere după alegeri

Înainte de alegerile din 14 mai, prețul pe litri în Istanbul era de 19,81 de lire pentru benzină și 18,58 de lire pentru motorină.

Nou record! Turcii au cheltuit peste 190 de miliarde de lire în 7 zile, pe fondul crizei economice

O cheltuială record de 191,1 de miliarde de lire a fost făcută în prima săptămână a lunii septembrie, după ce cetățenii turci, a căror putere de cumpărare a scăzut, și-au folosit cardurile de credit.

COVID-19 în Turcia: Ministrul sănătății anunță 9 cazuri de variantă Eris

Primele nouă cazuri ale variantei Eris de coronavirus au fost detectate în Turcia, a declarat ministrul Sănătății, Fahrettin Koca.

Sondaj. Majoritatea turcilor nemulțumiți de sistemului de învățământ

Rezultatele sondajului au fost anunțate pe rețelele sociale de Centrul de Cercetare Socială, Yöneylem, în momentului începerii anului școlar 2023-2024, pentru aproape 20 de milioane de elevi din Turcia.

Turcia: 3 salvatori au murit în lupta cu incendiile forestiere

Un elicopter s-a prăbușit în barajul Tahtalı, pe 16 septembrie, cu patru persoane la bord, în timp ce luau apă pentru a lupta împotriva incendiilor de pădure în provincia de vest a Turciei, İzmir.