marți, aprilie 16, 2024

CURS DE INSTRUIRE PENTRU TRANSFUZIE DE SÂNGE

Specialiști din Centrele medicale regiunea N-V, prezenți la Zalău la un curs despre securitatea transfuzională.

Peste 80 de reprezentanţi ai spitalelor şi centrelor medicale din Cluj, Baia-Mare, Zalău, Carei, Borşa şi Şimleul Silvaniei participă, în perioada 26-28 aprilie, la un curs de formare profesională în domeniul securităţii transfuziilor sangvine.

Cursul este adresat personalului implicat în stabilirea admiterii la donarea, colectarea, controlul biologic, prepararea, conservarea, distribuţia şi administrarea de sânge şi componente sanguine umane şi este organizat de Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, în colaborare cu Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea şi Societatea de Medicină Transfuzională „Karl Landsteiner”.

foto sanatate„Printre obligaţiile referitoare la hemovigilenţă sunt şi cele de a instrui medicii prescriptori. Medicii prescriptori sunt toţi medicii care indică transfuzii de sânge sau de produse de sânge pacienţilor. Este un curs pentru ceea ce înseamnă siguranţa transfuziilor, contravaloarea lui fiind suportată de spital. Vor fi prezentate şi dezbătute aspecte privind recoltarea clasică de sânge, produsele sangvine utilizate în terapia transfuzională, riscurile terapiei transfuzionale”, a  managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, Liliana Neaga.

La cursul ce va fi susţinut de conf. univ. dr. Olivia Burtă şi dr. Alina Mirella Dobrota şi-au anunţat prezenţa un număr de 53 de medici, 29 de asistenţi medicali, un chimist şi un biolog.

„Transfuzia de sânge este un mijloc terapeutic eficace, dar nu este lipsită de riscuri, iar medicul terapeut, indiferent de specialitatea sa, trebuie să cunoască şi să aplice în mod corespunzător indicaţiile şi contraindicaţiile administrării de sânge şi derivate, astfel încât să realizeze maximum de beneficiu, cu un risc minim pentru pacienţi”, a adăugat Liliana Neaga

sursă: http://www.salajeanul.ro/specialisti-din-centrele-medicale-din-tara-prezenti-la-zalau-la-un-curs-despre-securitatea-transfuzionala-17498

 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.