luni, martie 20, 2023

Amnesty International: „A venit momentul ca Turcia să ridice actuala stare de urgență şi măsurile draconice impuse„

Regimul din Turcia trebuie să înceteze să mai folosească starea de urgență ca justificare pentru a închide activiști pentru drepturile omului, jurnaliști şi lideri ai societății civile, atrage atenția organizația Amnesty International într-un raport făcut public joi, citat de dpa.

„Guvernul turc continuă să se folosească de starea de urgență pentru a diminua spațiul opiniilor de opoziție sau alternative”, se arată în raport.

Turcia se află în stare de urgență de la 20 iulie 2016, la câteva zile după ce membri ai armatei au încercat o lovitură de stat, în cele din urmă eșuată.

De atunci, conform raportului, peste 107.000 de angajați din sectorul public şi-au pierdut locul de muncă şi peste 100.000 de persoane au fost anchetate penal. Peste 50.000 de persoane se află în continuare la închisoare, în așteptarea procesului.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan îl acuză pe clericul Fethullah Gulen, fost aliat autoexilat în SUA, că a pus la cale puciul, însă acesta neagă orice implicare. Mulţi dintre cei care au fost dați afară din serviciu sau care au fost inculpați au fost acuzați de legături cu Gulen.

Însă Amnesty International notează că mulţi dintre ei nu aveau nici o legătură cu Gulen şi că erau doar activiști şi jurnaliști pro-democrație.

taner
Taner Kilic este în detenţie de aproape un an.

„A venit momentul ca Turcia să ridice actuala stare de urgență şi măsurile draconice impuse odată cu aceasta şi care merg dincolo de orice măsuri legitime de combatere a amenințărilor la adresa securității naționale, înainte ca societatea civilă independentă şi critică să dispară din Turcia”, se menționează în raport.

Două dintre persoanele anchetate sunt lideri ai filialei din Turcia a Amnesty, Idil Eser şi Taner Kilic. Eser se află în libertate şi îşi așteaptă procesul, în timp ce Kilic este în detenție de aproape un an.

 

 

Caz unic în Europa: Universitățile turcești fără autonomie. Erdogan deține controlul deplin asupra rectorilor

Potrivit raportului, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan deține controlul deplin asupra numirii rectorilor universităților. Anterior, președintele trebuia să numească o persoană din trei candidați care au fost aleși de personalul universitar și de Consiliul de Învățământ Superior al Turciei (YÖK).

Veste mult așteptată de turci! Prețul la carburant scade sub 20 de lire

Turcii, care au fost afectați de fluctuația prețurilor la carburanți pe fondul evenimentelor internaționale, se vor bucura de motorină mai ieftină, conform...

Imagini apocaliptice! Provinciile afectate de cutremur, inundate în urma ploilor torențiale

Ploile care au afectat regiunea de sud-est a Turciei de marți noaptea au făcut ravagii, lăsând case, spitale și afaceri inundate, conform...

Turcia: Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor

Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor din provinciile din sud-estul Turciei: Adıyaman și Şanlıurfa, conform Gazete Duvar.

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

ONU pentru femei. Discuții despre arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar

Fundația Jurnaliștilor și Scriitorilor (JWF) din New York co-organizează 12 evenimente cu ocazia celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii (CSW67), în parteneriat cu organizații ale societății civile și instituții de învățământ din întreaga lume, inclusiv România

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...