vineri, aprilie 8, 2022

Criza din Ucraina afectează Turcia: Prețurile la ulei de gătit și prețurile la cereale pot exploda

Conflictele dintre Rusia și Ucraina ar putea avea implicații grave pentru economia Turciei, ambele țării fiind printre principalii parteneri comerciali, conform Duvar English.

Potrivit experților, criza actuală, precum și sancțiunile și obstacolele comerciale care ar putea duce la  creștere semnificativă a prețului produselor alimentare de bază, cum ar fi pâinea și uleiul de gătit în Turcia.

„Fie prețul produselor pe care le cumpărăm din aceste două țări crește, fie dacă sunt impuse restricții la export din cauza condițiilor de război, este posibil să nu putem cumpăra orz, porumb, floarea soarelui și grâu din aceste două țări”, susține Baki Remzi Suiçmezm, reprezentat al Camerei Inginerilor Agricoli.

Pe măsură ce Turcia, sub Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP), a devenit o economie dependentă de import, economiștii spun că singura modalitate de a combate efectele economice secundare ale conflictului ar fi apelarea la politici agricole „autosuficiente”.

„Am importat 70% din uleiul de floarea soarelui din aceste două țări. Creșterea reală a prețului va fi la uleiul de floarea soarelui”, adaugă specialistul, subliniind că prețurile au crescut deja de la 1.400 de dolari pe tonă la peste 1.500 de dolari și vor continua să crească.

„Este inevitabil ca Turcia să fie nevoită să importe”

Rusia și Ucraina au monopolizat practic producția globală de floarea-soarelui și ulei de floarea-soarelui. Potrivit specialistului agricol, Ali Ekber Yıldırım, este inevitabil ca Turcia să fie nevoită să importe din aceste două țări. În 2021, Turcia a importat 739.000 de tone de floarea-soarelui, dintre care 56% proveneau din Rusia și 14% din Ucraina.

Potrivit specialistului agricol, Ali Ekber Yıldırım, este inevitabil ca Turcia să fie nevoită să importe din aceste două țări. În 2021, Turcia a importat 739.000 de tone de floarea-soarelui, dintre care 56% proveneau din Rusia și 14% din Ucraina.

Înlocuitorii uleiului de floarea soarelui, cum ar fi uleiul de soia și de porumb, sunt, de asemenea, în pericol. Seceta din America de Sud a amenințat producția de soia, iar mult ulei de porumb provine și din aceste țări în război.

Turcia importă cantități mari de grâu, orz, ulei de semințe de floarea soarelui și alte cereale din Rusia și Ucraina. Turcia importă 29 de miliarde de dolari în mărfuri din Rusia în fiecare an, pe locul doi după China. Ucraina ocupă locul 12, cu 4,5 miliarde de dolari în mărfuri importate în fiecare an.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.