luni, februarie 19, 2024

Criza din Ucraina afectează Turcia: Prețurile la ulei de gătit și prețurile la cereale pot exploda

Conflictele dintre Rusia și Ucraina ar putea avea implicații grave pentru economia Turciei, ambele țării fiind printre principalii parteneri comerciali, conform Duvar English.

Potrivit experților, criza actuală, precum și sancțiunile și obstacolele comerciale care ar putea duce la  creștere semnificativă a prețului produselor alimentare de bază, cum ar fi pâinea și uleiul de gătit în Turcia.

„Fie prețul produselor pe care le cumpărăm din aceste două țări crește, fie dacă sunt impuse restricții la export din cauza condițiilor de război, este posibil să nu putem cumpăra orz, porumb, floarea soarelui și grâu din aceste două țări”, susține Baki Remzi Suiçmezm, reprezentat al Camerei Inginerilor Agricoli.

Pe măsură ce Turcia, sub Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP), a devenit o economie dependentă de import, economiștii spun că singura modalitate de a combate efectele economice secundare ale conflictului ar fi apelarea la politici agricole „autosuficiente”.

„Am importat 70% din uleiul de floarea soarelui din aceste două țări. Creșterea reală a prețului va fi la uleiul de floarea soarelui”, adaugă specialistul, subliniind că prețurile au crescut deja de la 1.400 de dolari pe tonă la peste 1.500 de dolari și vor continua să crească.

„Este inevitabil ca Turcia să fie nevoită să importe”

Rusia și Ucraina au monopolizat practic producția globală de floarea-soarelui și ulei de floarea-soarelui. Potrivit specialistului agricol, Ali Ekber Yıldırım, este inevitabil ca Turcia să fie nevoită să importe din aceste două țări. În 2021, Turcia a importat 739.000 de tone de floarea-soarelui, dintre care 56% proveneau din Rusia și 14% din Ucraina.

Potrivit specialistului agricol, Ali Ekber Yıldırım, este inevitabil ca Turcia să fie nevoită să importe din aceste două țări. În 2021, Turcia a importat 739.000 de tone de floarea-soarelui, dintre care 56% proveneau din Rusia și 14% din Ucraina.

Înlocuitorii uleiului de floarea soarelui, cum ar fi uleiul de soia și de porumb, sunt, de asemenea, în pericol. Seceta din America de Sud a amenințat producția de soia, iar mult ulei de porumb provine și din aceste țări în război.

Turcia importă cantități mari de grâu, orz, ulei de semințe de floarea soarelui și alte cereale din Rusia și Ucraina. Turcia importă 29 de miliarde de dolari în mărfuri din Rusia în fiecare an, pe locul doi după China. Ucraina ocupă locul 12, cu 4,5 miliarde de dolari în mărfuri importate în fiecare an.

Turcia: Cel puțin 9 persoane prinse într-o alunecare de teren de la controversata mină de aur

Alunecarea de teren a avut loc, marți, în jurul orei 14.00. ora locală (1100 GMT) lângă districtul İliç, din provincia Erzincan.Imaginile de la fața locului au arătat alunecarea de teren care a măturat o vale unde se credea că muncitorii se aflau în acel moment

Ahmet Altan și alți faimoși jurnaliști condamnaţi la închisoare pentru terorism, după rejudecare

Aceștia au fost condamnați sub acuzații de terorism pentru că au lucrat anterior la instituții de presă considerate apropiate mișcării Gülen.

Un nou capitol între Turcia și Egipt. Erdogan primit cu fanfară de către Sisi

Sisi l-a întâmpinat personal pe Erdoğan cu fanfară pe aeroportul din Cairo, înainte ca cei doi să semneze mai multe acorduri.