vineri, aprilie 19, 2024

Desene ale jurnalistului închis în Turcia expuse la muzeul de artă din SUA:„Nu am văzut niciodată alb pur în această cameră mică”


O expoziție de 40 de opere de artă ale unui jurnalist închis în Turcia, sunt expuse la un muzeu din statul american, Minnesota, conform Stockholm Center for Freedom.

Expoziția „Alb întunecat” cu 40 de desene create Fevzi Yazıcı în celula sa din închisoarea Silivri, din Istanbul, unde se află din 2016, sub acuzații de terorism a fost expuse la Muzeul de Artă Hillstrom de la Gustavus Adolphus College din Minnesota.

În textul pe care l-a scris pentru promovarea expoziției, Yazıcı a explicat de ce a numit expoziția „Alb întunecat”, spunând că s-a inspirat de celula în care se afla și de materialul pe care l-a folosit pentru a realiza desenele.

„Nu am văzut niciodată alb pur în această cameră mică. Trebuie să mă mulțumesc cu lumina care se reflectă pe pereți. Nu am vopsele sau creioane colorate. Prin urmare, mă descurc cu negrul pixului și albul hârtiei. Indiferent cât de întunecate sunt condițiile, speranțele mele vor rămâne mereu albe.”, a explicat artistul.

Desenele capricioase, dar încurcate ale jurnalistului imaginează adesea spații și lumi onirice, cu figuri atenuate, zdruncinate și abordează teme legate de transformare, emancipare și stări psihologice, potrivit informațiilor de pe site-ul Galerii de Artă Yeh. 

Despre Fevzi Yazıcı

Yazıcı, care are o diplomă în design grafic de la Universitatea Mimar Sinan, din Istanbul și a fost director de design al cotidianului Zaman, acum închis, a fost judecat pentru acuzații de terorism și lovitura de stat din cauza afilierii ziarului cu Mișcarea Gulen. 

Împreună cu alți cinci jurnaliști, el a fost condamnat pe viață în februarie 2018, sub acuzația de tentativă de răsturnare a ordinii constituționale.

La sfârșitul unui nou proces în noiembrie 2019, după ce Curtea Supremă de Apel a anulat verdictele date celor șase jurnaliști de către o altă instanță, Yazıcı a fost condamnat la 11 ani și trei luni de închisoare sub acuzația de apartenență la o organizație teroristă.

Membru al Societății pentru Design de Știri (SND), Yazıcı a câștigat peste 100 de premii pentru machetele și designurile sale pentru ziare din 2003.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.