joi, septembrie 1, 2022

Desene ale jurnalistului închis în Turcia expuse la muzeul de artă din SUA:„Nu am văzut niciodată alb pur în această cameră mică”


O expoziție de 40 de opere de artă ale unui jurnalist închis în Turcia, sunt expuse la un muzeu din statul american, Minnesota, conform Stockholm Center for Freedom.

Expoziția „Alb întunecat” cu 40 de desene create Fevzi Yazıcı în celula sa din închisoarea Silivri, din Istanbul, unde se află din 2016, sub acuzații de terorism a fost expuse la Muzeul de Artă Hillstrom de la Gustavus Adolphus College din Minnesota.

În textul pe care l-a scris pentru promovarea expoziției, Yazıcı a explicat de ce a numit expoziția „Alb întunecat”, spunând că s-a inspirat de celula în care se afla și de materialul pe care l-a folosit pentru a realiza desenele.

„Nu am văzut niciodată alb pur în această cameră mică. Trebuie să mă mulțumesc cu lumina care se reflectă pe pereți. Nu am vopsele sau creioane colorate. Prin urmare, mă descurc cu negrul pixului și albul hârtiei. Indiferent cât de întunecate sunt condițiile, speranțele mele vor rămâne mereu albe.”, a explicat artistul.

Desenele capricioase, dar încurcate ale jurnalistului imaginează adesea spații și lumi onirice, cu figuri atenuate, zdruncinate și abordează teme legate de transformare, emancipare și stări psihologice, potrivit informațiilor de pe site-ul Galerii de Artă Yeh. 

Despre Fevzi Yazıcı

Yazıcı, care are o diplomă în design grafic de la Universitatea Mimar Sinan, din Istanbul și a fost director de design al cotidianului Zaman, acum închis, a fost judecat pentru acuzații de terorism și lovitura de stat din cauza afilierii ziarului cu Mișcarea Gulen. 

Împreună cu alți cinci jurnaliști, el a fost condamnat pe viață în februarie 2018, sub acuzația de tentativă de răsturnare a ordinii constituționale.

La sfârșitul unui nou proces în noiembrie 2019, după ce Curtea Supremă de Apel a anulat verdictele date celor șase jurnaliști de către o altă instanță, Yazıcı a fost condamnat la 11 ani și trei luni de închisoare sub acuzația de apartenență la o organizație teroristă.

Membru al Societății pentru Design de Știri (SND), Yazıcı a câștigat peste 100 de premii pentru machetele și designurile sale pentru ziare din 2003.

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Turcia: Mâncare stradală, preferata turcilor, afectată de inflație

„Creșterea prețurilor are un impact în special asupra noastră. Ca studenți, ne bazăm pe banii de buzunar dați de familiile noastre. Cu greu ne putem permite să mergem la un restaurant și să comandăm o friptură, covrigi sunt întotdeauna alegerea noastră”, a declarat pentru un student din cartierul popular Kızılay, din Ankara.