joi, aprilie 7, 2022

Desene ale jurnalistului închis în Turcia expuse la muzeul de artă din SUA:„Nu am văzut niciodată alb pur în această cameră mică”


O expoziție de 40 de opere de artă ale unui jurnalist închis în Turcia, sunt expuse la un muzeu din statul american, Minnesota, conform Stockholm Center for Freedom.

Expoziția „Alb întunecat” cu 40 de desene create Fevzi Yazıcı în celula sa din închisoarea Silivri, din Istanbul, unde se află din 2016, sub acuzații de terorism a fost expuse la Muzeul de Artă Hillstrom de la Gustavus Adolphus College din Minnesota.

În textul pe care l-a scris pentru promovarea expoziției, Yazıcı a explicat de ce a numit expoziția „Alb întunecat”, spunând că s-a inspirat de celula în care se afla și de materialul pe care l-a folosit pentru a realiza desenele.

„Nu am văzut niciodată alb pur în această cameră mică. Trebuie să mă mulțumesc cu lumina care se reflectă pe pereți. Nu am vopsele sau creioane colorate. Prin urmare, mă descurc cu negrul pixului și albul hârtiei. Indiferent cât de întunecate sunt condițiile, speranțele mele vor rămâne mereu albe.”, a explicat artistul.

Desenele capricioase, dar încurcate ale jurnalistului imaginează adesea spații și lumi onirice, cu figuri atenuate, zdruncinate și abordează teme legate de transformare, emancipare și stări psihologice, potrivit informațiilor de pe site-ul Galerii de Artă Yeh. 

Despre Fevzi Yazıcı

Yazıcı, care are o diplomă în design grafic de la Universitatea Mimar Sinan, din Istanbul și a fost director de design al cotidianului Zaman, acum închis, a fost judecat pentru acuzații de terorism și lovitura de stat din cauza afilierii ziarului cu Mișcarea Gulen. 

Împreună cu alți cinci jurnaliști, el a fost condamnat pe viață în februarie 2018, sub acuzația de tentativă de răsturnare a ordinii constituționale.

La sfârșitul unui nou proces în noiembrie 2019, după ce Curtea Supremă de Apel a anulat verdictele date celor șase jurnaliști de către o altă instanță, Yazıcı a fost condamnat la 11 ani și trei luni de închisoare sub acuzația de apartenență la o organizație teroristă.

Membru al Societății pentru Design de Știri (SND), Yazıcı a câștigat peste 100 de premii pentru machetele și designurile sale pentru ziare din 2003.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.