joi, februarie 29, 2024

Desene ale jurnalistului închis în Turcia expuse la muzeul de artă din SUA:„Nu am văzut niciodată alb pur în această cameră mică”


O expoziție de 40 de opere de artă ale unui jurnalist închis în Turcia, sunt expuse la un muzeu din statul american, Minnesota, conform Stockholm Center for Freedom.

Expoziția „Alb întunecat” cu 40 de desene create Fevzi Yazıcı în celula sa din închisoarea Silivri, din Istanbul, unde se află din 2016, sub acuzații de terorism a fost expuse la Muzeul de Artă Hillstrom de la Gustavus Adolphus College din Minnesota.

În textul pe care l-a scris pentru promovarea expoziției, Yazıcı a explicat de ce a numit expoziția „Alb întunecat”, spunând că s-a inspirat de celula în care se afla și de materialul pe care l-a folosit pentru a realiza desenele.

„Nu am văzut niciodată alb pur în această cameră mică. Trebuie să mă mulțumesc cu lumina care se reflectă pe pereți. Nu am vopsele sau creioane colorate. Prin urmare, mă descurc cu negrul pixului și albul hârtiei. Indiferent cât de întunecate sunt condițiile, speranțele mele vor rămâne mereu albe.”, a explicat artistul.

Desenele capricioase, dar încurcate ale jurnalistului imaginează adesea spații și lumi onirice, cu figuri atenuate, zdruncinate și abordează teme legate de transformare, emancipare și stări psihologice, potrivit informațiilor de pe site-ul Galerii de Artă Yeh. 

Despre Fevzi Yazıcı

Yazıcı, care are o diplomă în design grafic de la Universitatea Mimar Sinan, din Istanbul și a fost director de design al cotidianului Zaman, acum închis, a fost judecat pentru acuzații de terorism și lovitura de stat din cauza afilierii ziarului cu Mișcarea Gulen. 

Împreună cu alți cinci jurnaliști, el a fost condamnat pe viață în februarie 2018, sub acuzația de tentativă de răsturnare a ordinii constituționale.

La sfârșitul unui nou proces în noiembrie 2019, după ce Curtea Supremă de Apel a anulat verdictele date celor șase jurnaliști de către o altă instanță, Yazıcı a fost condamnat la 11 ani și trei luni de închisoare sub acuzația de apartenență la o organizație teroristă.

Membru al Societății pentru Design de Știri (SND), Yazıcı a câștigat peste 100 de premii pentru machetele și designurile sale pentru ziare din 2003.

SUA vizează 16 entități comerciale din Turcia pentru că ar fi ajutat Rusia

Firmele turcești menționate în lista întocmită de Departamentul Comerț au fost incluse în trei categorii diferite, în funcție de activitățile lor.

Caz tragic! O tânără profesoară a murit de cancer, după ce a fost închisă după gratii

Conform rapoartelor medicale, livrarea rezultatelor testelor ei a fost amânată de închisoare din İzmir cu șase luni, timp în care tumora a crescut agresiv.

52 de candidați pentru primăria Istanbulului la alegerile din martie 2024

Taylan Yıldız, care a fost membru al Consiliului Municipal din Istanbul între 2019 și 2023 din Partidul İYİ, va candida independent.

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.