luni, decembrie 11, 2023

Turcii alături de Ucraina.Proteste în mai multe orașe din Turcia, după invazia Rusiei

Turcii s-au solidarizat cu cetățenii ucrainei și au participat la proteste în masă în mai mult orașe din Turcia, conform presei turcești.

Turcii, alături de ucrainenii care locuiesc în Istanbul și-au continuat protestul în fața Consulatului General al Rusiei, sâmbătă, iar în Ankara, Antalya și Izmir oamenii au ieșit în stradă cu sloganuri anti-razboi.

Istanbul: Proteste în fața Ambasadei Ruse

Un cetățean ucrainean care locuiește în Turcia în ultimii 25 de ani a spus că se așteaptă ca guvernul turc și publicul să dea dovadă de solidaritate, conform Duvar English.

„Trăiesc în Turcia de 25 de ani. Aici este și țara mea. Ca ucrainean, am fost mereu alături de Turcia în vremurile ei dificile. Astăzi, ne așteptăm să vedem solidaritate”, a spus Aleyna, medic în Istanbul.

„Familia mea este în Harkov, avem dificultăți în a comunica între ei, deoarece accesul la internet acolo este foarte prost în acest moment. Ce vom face aici dacă nu vom auzi niciodată de la familia noastră? Nu putem merge, zborurile aeriene sunt închise, nici ele nu pot veni. Ce ar trebui sa facem?” a adăugat acesta.

Antalya: Protestatarii în lacrimi

Membrii Asociației Familiei Antalya Ucraina și Asociația Ucrainenilor din Mediterana, formată din ucraineni care locuiesc în Antalya, au reacționat printr-un comunicat de presă.

 „Rusia urmărește să distrugă statul ucrainean, să pună mâna pe pământurile ucrainene și să stabilească controlul ocupației”, a declarat Vita Mykhaylova, președintele asociației.

Grupul cu bannere în engleză, rusă și ucraineană, a cântat Imnul Național al Ucrainei înainte de anunț.

Unii participanți au vărsat lacrimi în timpul intonării imnului național. Pe afișe se vedea că „Putin este un criminal”, „Stop Putin, stop the war” în engleză.

Activiștii turci cer oprirea războiului

Fundația pentru Drepturile Omului din Turcia și Asociația pentru Drepturile Omului (İHD) au lansat o declarație comună cu privire la invadarea Ucrainei de către Rusia, cerând oprirea războiului, confrom bianet.org

„Istoria umanității este plină de exemple despre cum războaiele au provocat încălcări grave ale drepturilor omului, în special dreptul la viață, mari traume și distrugeri economice și sociale. Războiul este un instrument de represiune și violență nu numai pentru cei care locuiesc în țara atacată, ci și pentru cei care locuiesc în statul care comite atacul.” se arată în declarația asociaților.


Rusia a anunțat o operațiune militară împotriva Ucrainei, pe 24 februarie, atragând condamnări internaționale și amenințări de sancționare dure împotriva Moscovei.

Au fost raportate explozii în mai multe provincii ucrainene, inclusiv în capitala Kiev, iar tancuri ar fi trecut granița din Belarus în Ucraina.

Turcia. O faimoasă jurnalistă, în vârstă de 79 de ani, închisă pentru un articol scris în urmă cu 7 ani

Ilıcak, în vârstă de 79 de ani, a fost pusă într-o închisoare din provincia nord-vest Sakarya, după ce o instanță de apel i-a confirmat pedeapsa de doi ani și jumătate.

Turcia: Aproape 2.000 de muncitori au murit în accidente de muncă în 2023

Turcia a înregistrat cel puțin 1.772 de decese în accidente de muncă în primele 11 luni ale anului 2023, relatează Stockholm Center...

Erdogan vizitează Atena în încercarea de a deschide „o nouă pagină” în relații cu Grecia

În întâlnirile cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis și președintele, Katerina Sakellaropoulou, liderul turc este așteptat să discute despre comerț, probleme regionale și problema a migrației.

Scandal în Turcia. Faimoși fotbaliști au pierdut milioane de dolari într-o schemă de investiții: „Terim Fund”

Ancheta asupra acuzațiilor, care a fost lansată de Procuratura Generală din Istanbul în aprilie în urma unei plângeri din partea victimelor, inițial nu a atras atenția mass-media pe care o merita, iar informațiile referitoare la acestea au fost deosebit de limitate și controlate.

Caz incredibil în Turcia: O femeie kurdă cu dizabilități în vârstă de 81 de ani aptă pentru închisoare

Dizabilitățile ei au fost documentate într-un raport medical emis de un spital local. Condamnat pentru sprijinirea unei organizații teroriste, Özer a fost arestat în provincia de est Van, în mai 2022 și condamnat la doi ani și o lună de închisoare.