sâmbătă, aprilie 9, 2022

Turcii alături de Ucraina.Proteste în mai multe orașe din Turcia, după invazia Rusiei

Turcii s-au solidarizat cu cetățenii ucrainei și au participat la proteste în masă în mai mult orașe din Turcia, conform presei turcești.

Turcii, alături de ucrainenii care locuiesc în Istanbul și-au continuat protestul în fața Consulatului General al Rusiei, sâmbătă, iar în Ankara, Antalya și Izmir oamenii au ieșit în stradă cu sloganuri anti-razboi.

Istanbul: Proteste în fața Ambasadei Ruse

Un cetățean ucrainean care locuiește în Turcia în ultimii 25 de ani a spus că se așteaptă ca guvernul turc și publicul să dea dovadă de solidaritate, conform Duvar English.

„Trăiesc în Turcia de 25 de ani. Aici este și țara mea. Ca ucrainean, am fost mereu alături de Turcia în vremurile ei dificile. Astăzi, ne așteptăm să vedem solidaritate”, a spus Aleyna, medic în Istanbul.

„Familia mea este în Harkov, avem dificultăți în a comunica între ei, deoarece accesul la internet acolo este foarte prost în acest moment. Ce vom face aici dacă nu vom auzi niciodată de la familia noastră? Nu putem merge, zborurile aeriene sunt închise, nici ele nu pot veni. Ce ar trebui sa facem?” a adăugat acesta.

Antalya: Protestatarii în lacrimi

Membrii Asociației Familiei Antalya Ucraina și Asociația Ucrainenilor din Mediterana, formată din ucraineni care locuiesc în Antalya, au reacționat printr-un comunicat de presă.

 „Rusia urmărește să distrugă statul ucrainean, să pună mâna pe pământurile ucrainene și să stabilească controlul ocupației”, a declarat Vita Mykhaylova, președintele asociației.

Grupul cu bannere în engleză, rusă și ucraineană, a cântat Imnul Național al Ucrainei înainte de anunț.

Unii participanți au vărsat lacrimi în timpul intonării imnului național. Pe afișe se vedea că „Putin este un criminal”, „Stop Putin, stop the war” în engleză.

Activiștii turci cer oprirea războiului

Fundația pentru Drepturile Omului din Turcia și Asociația pentru Drepturile Omului (İHD) au lansat o declarație comună cu privire la invadarea Ucrainei de către Rusia, cerând oprirea războiului, confrom bianet.org

„Istoria umanității este plină de exemple despre cum războaiele au provocat încălcări grave ale drepturilor omului, în special dreptul la viață, mari traume și distrugeri economice și sociale. Războiul este un instrument de represiune și violență nu numai pentru cei care locuiesc în țara atacată, ci și pentru cei care locuiesc în statul care comite atacul.” se arată în declarația asociaților.


Rusia a anunțat o operațiune militară împotriva Ucrainei, pe 24 februarie, atragând condamnări internaționale și amenințări de sancționare dure împotriva Moscovei.

Au fost raportate explozii în mai multe provincii ucrainene, inclusiv în capitala Kiev, iar tancuri ar fi trecut granița din Belarus în Ucraina.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.