duminică, martie 26, 2023

Turcii alături de Ucraina.Proteste în mai multe orașe din Turcia, după invazia Rusiei

Turcii s-au solidarizat cu cetățenii ucrainei și au participat la proteste în masă în mai mult orașe din Turcia, conform presei turcești.

Turcii, alături de ucrainenii care locuiesc în Istanbul și-au continuat protestul în fața Consulatului General al Rusiei, sâmbătă, iar în Ankara, Antalya și Izmir oamenii au ieșit în stradă cu sloganuri anti-razboi.

Istanbul: Proteste în fața Ambasadei Ruse

Un cetățean ucrainean care locuiește în Turcia în ultimii 25 de ani a spus că se așteaptă ca guvernul turc și publicul să dea dovadă de solidaritate, conform Duvar English.

„Trăiesc în Turcia de 25 de ani. Aici este și țara mea. Ca ucrainean, am fost mereu alături de Turcia în vremurile ei dificile. Astăzi, ne așteptăm să vedem solidaritate”, a spus Aleyna, medic în Istanbul.

„Familia mea este în Harkov, avem dificultăți în a comunica între ei, deoarece accesul la internet acolo este foarte prost în acest moment. Ce vom face aici dacă nu vom auzi niciodată de la familia noastră? Nu putem merge, zborurile aeriene sunt închise, nici ele nu pot veni. Ce ar trebui sa facem?” a adăugat acesta.

Antalya: Protestatarii în lacrimi

Membrii Asociației Familiei Antalya Ucraina și Asociația Ucrainenilor din Mediterana, formată din ucraineni care locuiesc în Antalya, au reacționat printr-un comunicat de presă.

 „Rusia urmărește să distrugă statul ucrainean, să pună mâna pe pământurile ucrainene și să stabilească controlul ocupației”, a declarat Vita Mykhaylova, președintele asociației.

Grupul cu bannere în engleză, rusă și ucraineană, a cântat Imnul Național al Ucrainei înainte de anunț.

Unii participanți au vărsat lacrimi în timpul intonării imnului național. Pe afișe se vedea că „Putin este un criminal”, „Stop Putin, stop the war” în engleză.

Activiștii turci cer oprirea războiului

Fundația pentru Drepturile Omului din Turcia și Asociația pentru Drepturile Omului (İHD) au lansat o declarație comună cu privire la invadarea Ucrainei de către Rusia, cerând oprirea războiului, confrom bianet.org

„Istoria umanității este plină de exemple despre cum războaiele au provocat încălcări grave ale drepturilor omului, în special dreptul la viață, mari traume și distrugeri economice și sociale. Războiul este un instrument de represiune și violență nu numai pentru cei care locuiesc în țara atacată, ci și pentru cei care locuiesc în statul care comite atacul.” se arată în declarația asociaților.


Rusia a anunțat o operațiune militară împotriva Ucrainei, pe 24 februarie, atragând condamnări internaționale și amenințări de sancționare dure împotriva Moscovei.

Au fost raportate explozii în mai multe provincii ucrainene, inclusiv în capitala Kiev, iar tancuri ar fi trecut granița din Belarus în Ucraina.

Jurnaliștii din Grecia dau în judecată Turcia! Echipamentul le-a fost distrus în timp ce raportau despre cutremure

Jurnaliștii vor lua măsuri legale nu numai pentru a solicita despăgubiri pentru echipamentul lor distrus, ci și pentru că au fost împiedicați să-și facă treaba.

47 de persoane au reținute după ce au oferit ajutor victimelor represiunii guvernului turc

În cadrul unei anchete declanșate de Procuratura Generală din İzmir, poliția a percheziționat casele a 57 de suspecți și a reținut 47 dintre aceștia, confiscându-le economiile, bijuterii, telefoane mobile și computere.

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

Turcia: 140.000 de dolari amendă pentru WhatsApp și Meta pentru că nu a numit o persoană de contact locală

Autoritatea Turcia pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (KVKK) a impus o amendă de 2.650.000 de lire (aproximativ 140.000 dolari) pe WhatsApp și Meta pentru că nu s-a înregistrat la Sistemul de Informații al Registrului Operatorilor de Date (VERBIS), conform presei turce.

Prima zi de Ramadan: Erdogan a luat masa cu victimele cutremurelor 

Vorbind cu supraviețuitorii cutremurului care locuiesc în complexul de containere din districtul Karacasu, Erdoğan a spus că nu există nicio odihnă sau pauză până când provinciile afectate de cutremur sunt reconstruite .

Kılıçdaroğlu, discurs către popor din bucătăria lui, cu Mărțisor legat la mână: „ Învingerea lui Erdoğan este cea mai ușoară parte”

Candidatul la președinție al Alianței Națiunilor și liderul Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, a spus, pe 20 martie, că opoziția este unită nu numai pentru a-l învinge pe președintele Erdogan, ci mai ales pentru a reconstrui țara.

Faimosul fotbalist, Mesut Özil se retrage din sport. Presa speculează că va fi parlament în partidul lui Erdogan

Fotbalistul turco-german, Mesut Özil și-a anunțat, miercuri, retragerea la vârsta de 34 de ani, iar presa turcă speculează cu privire la posibila sa numire în parlament din partea partidului lui Erdogan.

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.