luni, aprilie 15, 2024

Turcia trimite ajutoare în Ucraina:„Nu cei care vorbesc aceeași limbă, dar cei care împărtășesc aceleași sentimente se pot înțelege”


Semiluna Roșie și Președinția pentru managementul dezastrelor și situațiilor de urgență (AFAD), dar și cetățenii turci s-au mobilizat pentru a trimite ajutore umanitar și personal în Ucraina.

În urma mobilizării, cinci camioane încărcate cu pături, corturi, saci de dormit, materiale de curățare și igienă, precum și cinci specialiști, o bucătărie mobilă și un vehicul de intervenție în caz de dezastru au fost expediate în Ucraina 

„Părțile afiliate au fost informate despre ruta pe care o va parcurge convoiul și au fost solicitate locația și protecția acestora”, a declarat Kerem Kınık, șeful Semilunii Roșii din Turcia, pe Twitter.

AFAD a declarat că o echipă a organizației de ajutorare a sosit deja în Ucraina pentru a coordona eforturile.

De asemenea, cetățenii din mai multe orașe s-au mobilizat pentru a dona bani, dar și produse pentru refugiații ucraineni.

Ambasada Ucrainei din Turcia a mulțumit pentru gestul turcilor printr-o postare pe Twitter.

”Astăzi, cuvintele lui Mevlana «nu cei care vorbesc aceeași limbă, dar cei care împărtășesc aceleași sentimente se pot înțelege» au un alt sens.”, se arată în postare.

Cei care doresc să participe la campania de ajutor își vor putea livra donațiile prin adresa de internet „www.kizilay.org.tr”, conturile Semilunii Roșii din bănci și sucursale. În plus, se pot face donații de 10 lire prin mesajul text „YARDIM” la 2868 prin toți operatorii GSM.

Situația actuală din Ucraina

Conform Națiunilor Unite, mai multe de jumătate de milion de cetățeni ucrainieni au trecut granița în patru zile.

În urma atacurilor armatei ruse a ajuns ucrainenii au înregistrat 352 de morţi şi peste 1.600 de răniţi, au anunţat duminică seară autorităţile de la Kiev, în timp ce Moscova a recunoscut, pentru prima dată, că a pierdut militari în confruntări.

Ministerul de Interne de la Kiev a comunicat că, potrivit noilor date, bilanţul invaziei militare ruse este de 352 de morţi, inclusiv 14 copii, potrivit agenţiei Ukrinform.

La rândul său, Ministerul ucrainean al Sănătăţii a anunţat că au fost înregistrate 1.684 de persoane rănite, inclusiv 116 copii.

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme.