luni, martie 20, 2023

Turcia trimite ajutoare în Ucraina:„Nu cei care vorbesc aceeași limbă, dar cei care împărtășesc aceleași sentimente se pot înțelege”


Semiluna Roșie și Președinția pentru managementul dezastrelor și situațiilor de urgență (AFAD), dar și cetățenii turci s-au mobilizat pentru a trimite ajutore umanitar și personal în Ucraina.

În urma mobilizării, cinci camioane încărcate cu pături, corturi, saci de dormit, materiale de curățare și igienă, precum și cinci specialiști, o bucătărie mobilă și un vehicul de intervenție în caz de dezastru au fost expediate în Ucraina 

„Părțile afiliate au fost informate despre ruta pe care o va parcurge convoiul și au fost solicitate locația și protecția acestora”, a declarat Kerem Kınık, șeful Semilunii Roșii din Turcia, pe Twitter.

AFAD a declarat că o echipă a organizației de ajutorare a sosit deja în Ucraina pentru a coordona eforturile.

De asemenea, cetățenii din mai multe orașe s-au mobilizat pentru a dona bani, dar și produse pentru refugiații ucraineni.

Ambasada Ucrainei din Turcia a mulțumit pentru gestul turcilor printr-o postare pe Twitter.

”Astăzi, cuvintele lui Mevlana «nu cei care vorbesc aceeași limbă, dar cei care împărtășesc aceleași sentimente se pot înțelege» au un alt sens.”, se arată în postare.

Cei care doresc să participe la campania de ajutor își vor putea livra donațiile prin adresa de internet „www.kizilay.org.tr”, conturile Semilunii Roșii din bănci și sucursale. În plus, se pot face donații de 10 lire prin mesajul text „YARDIM” la 2868 prin toți operatorii GSM.

Situația actuală din Ucraina

Conform Națiunilor Unite, mai multe de jumătate de milion de cetățeni ucrainieni au trecut granița în patru zile.

În urma atacurilor armatei ruse a ajuns ucrainenii au înregistrat 352 de morţi şi peste 1.600 de răniţi, au anunţat duminică seară autorităţile de la Kiev, în timp ce Moscova a recunoscut, pentru prima dată, că a pierdut militari în confruntări.

Ministerul de Interne de la Kiev a comunicat că, potrivit noilor date, bilanţul invaziei militare ruse este de 352 de morţi, inclusiv 14 copii, potrivit agenţiei Ukrinform.

La rândul său, Ministerul ucrainean al Sănătăţii a anunţat că au fost înregistrate 1.684 de persoane rănite, inclusiv 116 copii.

Turcia: Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor

Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor din provinciile din sud-estul Turciei: Adıyaman și Şanlıurfa, conform Gazete Duvar.

Caz unic în Europa: Universitățile turcești fără autonomie. Erdogan deține controlul deplin asupra rectorilor

Potrivit raportului, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan deține controlul deplin asupra numirii rectorilor universităților. Anterior, președintele trebuia să numească o persoană din trei candidați care au fost aleși de personalul universitar și de Consiliul de Învățământ Superior al Turciei (YÖK).

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...

ONU pentru femei. Discuții despre arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar

Fundația Jurnaliștilor și Scriitorilor (JWF) din New York co-organizează 12 evenimente cu ocazia celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii (CSW67), în parteneriat cu organizații ale societății civile și instituții de învățământ din întreaga lume, inclusiv România

Imagini apocaliptice! Provinciile afectate de cutremur, inundate în urma ploilor torențiale

Ploile care au afectat regiunea de sud-est a Turciei de marți noaptea au făcut ravagii, lăsând case, spitale și afaceri inundate, conform...

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

Veste mult așteptată de turci! Prețul la carburant scade sub 20 de lire

Turcii, care au fost afectați de fluctuația prețurilor la carburanți pe fondul evenimentelor internaționale, se vor bucura de motorină mai ieftină, conform...