sâmbătă, iulie 27, 2024

Covasna: Nuntă tradiţională românească la Nedeia mocănească

Sărbătoarea aminteşte de vremurile când ciobanii coborau de la munte, în preajma Sântiliei, pentru a-şi alege nevestele, iar în cadrul acesteia au fost prezentate obiceiurile de nuntă specifice zonei, cum ar fi cerutul miresei, bărbieritul mirelui, ruperea colacului, descălţatul naşilor, trânta voinicilor şi ridicatul bolovanului.

Obiceiurile tradiționale de nuntă ale românilor din Covasna – Voinești au fost prezentate la Nedeia mocănească din Valea Zânelor, una dintre cele mai vechi și populare sărbători din zonă. Alaiul de nuntă, cu cai și căruțe împodobite, a pornit, ca în fiecare an, din fața Bisericii ortodoxe din Voinești, după ce a primit binecuvântarea preotului, iar petrecerea a avut loc la casa nedeii.

Sărbătoarea amintește de vremurile când ciobanii coborau de la munte, în preajma Sântiliei, pentru a-și alege nevestele, iar în cadrul acesteia au fost prezentate obiceiurile de nuntă specifice zonei, cum ar fi cerutul miresei, bărbieritul mirelui, ruperea colacului, descălțatul nașilor, trânta voinicilor și ridicatul bolovanului.

Fiecare moment are o semnificație și un rost aparte, a explicat vornicul. Spre exemplu, dacă mireasa scoate mai iute opinca nașei din picior atunci înseamnă că femeia va avea ultimul cuvânt în casă, dacă paiele aprinse aruncate la picioarele tinerilor însurăței în timp ce dansează se sting repede înseamnă că nu vor avea certuri în familie, iar ruperea colacului deasupra capului miresei și împărțirea lui în patru zări e de bun augur pentru viitorii părinți, existând credința că vor avea urmași sănătoși, viguroși și, desigur, mocani. ”Este o tradiție foarte veche, datează din anul 1500 și ceva. (…) Era sărbătoarea ciobanilor care coborau de la munte pentru câteva zile pentru a-și alege soțiile. (…) Pețitorul îi oferea fetei alese o păpușă de caș, iar ea, ca răspuns, îi oferea un fir de busuioc. Apoi intrau în horă, dansau împreună Sântilia, apoi mai chefuiau câteva zile, după care ciobanii urcau la munte și când se întorceau făceau nunțile. (…) Am încercat să ducem tradițiile mai departe, să nu le pierdem, pentru că au o valoare foarte mare pentru noi. La Sântilie, câțiva actori joacă rolul mirelui și miresei, dar la nunțile din Voinești încă se mai păstrează aceste tradiții”. Dorel Lungu, unul dintre membrii comunității locale, a precizat că ”actorii” care interpretează rolul mirelui și al miresei sunt aleși dintre tinerii care se vor căsători anul viitor. Nuntașii, dar și turiștii care au venit duminică la nedeie au fost cinstiți cu cozonac și vin și au putut degusta produsele tradiționale ale crescătorilor de oi din zonă — urdă, pastramă de oaie, tochitură de miel la ceaun sau bulz cu brânză copt pe jar.

Ioan Rusu, cioban din tată în fiu, recunoaște că meseria aceasta nu e una ușoară, iar tinerii din ziua de azi nici nu se gândesc să lucreze la stână.

”De când mă știu, de mic copil am lucrat la stână, ne-am tras din neam de ciobani și sperăm să dăm mai departe meseria și copiilor noștri. (…) E foarte greu să fii cioban, nu poate face oricine meseria asta, trebuie să fii născut pentru asta. E o viață grea, singurătatea, vremuri grele (…), iar afacerile merg din ce în ce mai greu. Nu se mai caută nici brânza, nici mielul, nu mai au preț, e tot mai rău, după cum se vede, în meseria asta. Încet, încet se pierde (…), dacă ne ducem noi, generația asta, se duce, pentru că ăstora tineri nu le place, pleacă în străinătate”.AGERPRES

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului döner

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului doner, Berlinul făcând apel la încercarea Ankarei de a acorda îndrăgitului aliment stradal...

Turcia: Proeminent afacerist decedat în închisoare din cauza căldurii excesive și a supraaglomerării

İşgüder a fost arestat acum două luni şi jumătate, fiind acuzat că a participat la predici religioase organizate de mișcare și că a mers în pelerinaj cu presupuși membri care au fost concediați de la locul de muncă prin decrete guvernamentale în timpul epurărilor în urma unei tentative eșuate de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

Anatolian Food Fest în premieră la Alba Iulia! Bunătăți turcești pe ritmuri orientale

Din 26 iulie până pe 28 iulie, albaiulieni sunt așteptăm la Cetatea Alba Carolina cu bunătăți tradiționale turcești, precum lahmacun, gozleme, diferite tipuri de Kebab, și bineînțeles, deserturi precum: baclava, înghețată turcească, cataif, care merg perfect cu o cafea la nisip sau un șerbet.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,