vineri, iulie 26, 2024

Conferință: PEN România alături de scriitorii turci aflați după gratii

PEN România și Departamentul de Literatură Comparată al Facultății de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai au organizat la inițiativa Ruxandrei Cesereanu o conferință despre scriitorii turci aflați după gratii, intitulată ”PEN și tradiția solidarității. Scriitorii turci din închisori”

Magda Cârneci și Radu Vancu, scriitori în cadrul PEN România au vorbit, joi, 22 aprilie, într-un dialog moderat de Ruxandra Cesereanu despre libertatea și importanța solidarității cu victimele sistemelor autoritate care încearcă să reducă la tăcere vocile intelectualilor.

Scrisori de solidare cu jurnaliștii închiși

Scriitorul și președintele PEN România, Radu Vancu a explicat situația jurnaliștilor și scriitorilor din Turcia, subliniind cât de important este să se atragă  atenția asupra nedreptăților regimului lui Erdogan.

”Turcia a devenit în ultimii 5 ani cel mai mare stat care  întemnițează   scriitori și jurnaliști, din lume. Era normal ca PEN Romania și celelalte organizații internaționale să devină active în apărarea acestora. Proiectul  cel mai recent inițiat de PEN România, la propunerea unui jurnalist turc, unul dintre 164 jurnaliști dați în urmărire de regimul lui Erdogan”, a spus Radu Vancu, în deschidere.

De asemenea, Magda Cârneci, care a trimis o scrisoare către Hatice Duman, jurnalista cu cea mai lungă detenție din lume, a vorbit despre cât de important este semnalul de solidaritate față de cei aflați după gratii.

”E foarte important ca scriitorii aflați în închisoare sau urmăriți penal să simtă solidaritatea, este important pentru psihicul lor, dar și pentru familiile lor.  Trimiterea unui text personalizat este vitală, unii scriitorii după ce au ieșit din închisori au mărturisit că aceste semne din lumea liberă i-au ținut în viață, le-a ținut vie speranța și i-a ajutat să reziste”, marchează Magda Cârneci.

”O coincidență emoționată. Primul scriitor căruia  i-am trimis scrisoare, Ahmet Altan, a fost eliberat când am publicat scrisoare sa. Cazul în sine este emoționant, acesta nu știa de decizia CEDO, pur și simplu cineva a intrat în celulă și l-a dus acasă la copiii lui.” amintește Radu Vancu.

Cazul jurnalistului Kamil Demirkaya

Poeta Magda Cârneci a mai povestit activitățile pe care PEN România le-a întreprins în apărarea jurnaliștilor, amintind de jurnalistul Kamil Demirkaya care a pus bazele Zaman România, dar și despre miile de intelectuali puși după gratii în timpul regimului lui Erdogan.

”Zaman este o publicație care încearcă să ajute colegii rămași în Turcia, din afară și din cauza asta Kamil Demirkaya a fost luat în vizorul autorităților turce. În 2018 s-a cerut expluzarea lui din România și s-a produs atunci o mișcare de solidaritate, drept urmare tribunalul românesc  nu a dat  curs cererii de extrădare. Am discutat cu el pe Zoom, pentru că se temea că apară într-un loc public. În acea dezbatere Kamil Demirkaya ne -a povestit despre situația tragică pe care o cunoaște Turcia, îmi aduc aminte că atunci ne spunea că de pildă există 18.000 de jurnaliști, profesori, scriitori puși sub urmărire, din care 10 mii sunt umăriti penali, printre ei se află 100 de jurnaliști închiși. Totul a fost pus sub control, situația aceasta continuă, în ciuda reacției internaționale”, a remarcat poeta.

PEN România a răspuns la inițiativa  jurnalistului Necdet Celik, care propunea  ca 11 scriitori români să trimită 11 scrisori către 11 scriitori și jurnaliști închiși abuziv în Turcia.

Cu ocazia zilei de 3 mai, când este marcată ” Ziua Internațională a Libertății Presei” redacția Zaman va publica dialogul emoționant, prin intermediul scrisorilor, a jurnaliștilor români cu cei turci.

De asemenea, puteți citi scrisorile scriitorilor români pe site-ul Observator Cultural.

Suheila Ismail/București

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

Anatolian Food Fest în premieră la Alba Iulia! Bunătăți turcești pe ritmuri orientale

Din 26 iulie până pe 28 iulie, albaiulieni sunt așteptăm la Cetatea Alba Carolina cu bunătăți tradiționale turcești, precum lahmacun, gozleme, diferite tipuri de Kebab, și bineînțeles, deserturi precum: baclava, înghețată turcească, cataif, care merg perfect cu o cafea la nisip sau un șerbet.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Turcia: Proeminent afacerist decedat în închisoare din cauza căldurii excesive și a supraaglomerării

İşgüder a fost arestat acum două luni şi jumătate, fiind acuzat că a participat la predici religioase organizate de mișcare și că a mers în pelerinaj cu presupuși membri care au fost concediați de la locul de muncă prin decrete guvernamentale în timpul epurărilor în urma unei tentative eșuate de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului döner

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului doner, Berlinul făcând apel la încercarea Ankarei de a acorda îndrăgitului aliment stradal...