sâmbătă, iulie 27, 2024

Cipcigan, alpinistul învingător. Cucereşte vârful Manaslu, din Himalaya, înalt de 8.156 m

Alpinistul clujean Vasile Cipcigan a atins sâmbătă vârful Manaslu, de 8.156 de metri, din Himalaya.

„Astăzi, la 7,45 ora Nepalului, Expediția Manaslu și-a atins obiectivele. Vasile Cipcigan a atins vârful Manaslu 8.156 m. Vă mulțumim tuturor pentru gândurile bune și abia așteptăm să ne revedem cu bine”, se arată într-o postare pe contul de Facebook al alpinistului.

Vasile Cipcigan a pornit în această expediție alături de jurnalistul Titus Crăciun.

Cipcigan, care este șef formație la Serviciul Public Județean Salvamont — Salvaspeo Cluj, explica, înainte de a porni în expediție, că ascensiunea finală a vârfului ar putea dura între 8 și 12 ore, iar coborârea în jur de patru ore.

alpin
Alpinistul clujean este unul redutabil, salvamontist prin vocaţie şi profesie

Pentru Titus Crăciun, așa cum mărturisea chiar el, aceasta este prima expediție pe care o face în afara țării, demersul său fiind în egală măsură și unul jurnalistic, dorind ca prin materialele pe care le va publica să contribuie la popularizarea alpinismului.

Cipcigan este și inițiatorul proiectului „Șapte pași pe acoperișul lumii”, care s-a concretizat până în prezent în patru reușite: Elbrus (Europa) – 5.642 metri, McKinley (SUA) – 6.194 metri, Aconcagua (America de Sud) – 6.960 metri, Kilimanjaro (Africa) – 5.895 metri.

De asemenea, Vasile Cipcigan a participat la expediția Khan Tengri 2008, fiind și coinițiator și participant la proiectul „Expediția Românească Manaslu 2013”.

Manaslu din masivul Gurkha, munții Himalaya, este, ca înălțime, al 8-lea vârf al planetei (8.156 metri). Numele Manaslu este un derivat al termenului sanscrit Manasa, care, în limba română, se traduce prin Muntele Spiritului. Primii oameni care au reușit să ajungă pe vârful acestui munte au fost japonezii Yuko Maki și Tashio Imanishi, împreună cu nepalezul Gyalzen Norbu, la 9 mai 1956.

Timișoreanul Horea Colibășanu este primul român care a cucerit Manaslu, în anul 2006.

Alpinistul clujean este unul redutabil, salvamontist prin vocaţie şi profesie şi are un parcurs impresionant: 1996 – 2000 membru al Clubului Alpin Roman Cluj;1997 secretar al Clubului Alpin Roman Cluj;1997-1999 participant ca reprezentant al Clubului Alpin Roman Cluj la diverse competitii Nationale;1998 vicepresedinte al Clubului Alpin Roman Cluj; 2000 membru voluntar al Serviciului Public Judetean Salvamont Cluj;2003 angajat al Serviciului Public Judetean Congresul National Salvamont 2007, coorganizator si participant la expeditia Khan Tengri 2008, team manager al echipei salvamont Cluj la concursurile nationale salvamont, 2006, 2007, 2008

-participant la concursuri de escalada – Cupa Ata, Cupa Kayland, Cupa Acropolis, la concursul de orientare si -cros montan Cupa Babarunca;participant la Concursurile Nationale Salvamont 2006 2007,2008;a practicat alpinism si escalada in Fagaras, Piatra Craiului, Bucegi, Parang, Apuseni, Cheile Bicazului, Cheile Turzii, Herculane, Ceahlau, Cheile Aiudului, Vadu Crisului, Cheile Tureni;

participant la competitiile si antrenamentele Lotului National de Schi, Chile 2009;participant la expeditia Elbrus 2010, prima etapa in cadrul proiectului “7 pasi pe acoperisul lumii”,participant la expeditia Denali 2011,participant la expeditia Aconcagua 2012,participamt la expeditia Kilimanjaro 2012

Sursa: manaslu.2013.ro

Turcia: Proeminent afacerist decedat în închisoare din cauza căldurii excesive și a supraaglomerării

İşgüder a fost arestat acum două luni şi jumătate, fiind acuzat că a participat la predici religioase organizate de mișcare și că a mers în pelerinaj cu presupuși membri care au fost concediați de la locul de muncă prin decrete guvernamentale în timpul epurărilor în urma unei tentative eșuate de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

Anatolian Food Fest în premieră la Alba Iulia! Bunătăți turcești pe ritmuri orientale

Din 26 iulie până pe 28 iulie, albaiulieni sunt așteptăm la Cetatea Alba Carolina cu bunătăți tradiționale turcești, precum lahmacun, gozleme, diferite tipuri de Kebab, și bineînțeles, deserturi precum: baclava, înghețată turcească, cataif, care merg perfect cu o cafea la nisip sau un șerbet.

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului döner

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului doner, Berlinul făcând apel la încercarea Ankarei de a acorda îndrăgitului aliment stradal...

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.