duminică, septembrie 17, 2023

CEDO condamnă Turcia la plată pentru detenția directorului a Samanyolu

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) și-a anunțat verdictul în cazului lui Hidayet Karaca, un jurnalist proeminent și fostul director executiv al Samanyolu Media Group, care se află în spatele gratiilor din 2014.

Curtea de la Strasbourg a constatat în unanimitate o încălcare a articolelor 5 § 1, 5 § 4 și 5 § 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din cauza neregularității deciziilor privind arestarea preventivă a lui Karaca, lipsa garanțiilor suficiente pentru a se asigura că arestarea sa preventivă a fost decisă de un „tribunal independent și imparțial” și durata excesivă a arestării preventive a reclamantului.

Instanța a obligat Turcia să plătească lui Karaca 12.000 de euro cu titlu de daune morale, în plus față de 6.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Decizia CEDO nu abordează eliberarea jurnalistului în vârstă de 60 de ani, deoarece se referă la perioada inițială de detenție, adică situația sa înainte de a fi condamnat.

Despre Hidayet Karaca

După ce a epuizat toate căile de atac interne cu privire la sentința pronunțată de Karaca, jurnalistului și avocații săi au depus o nouă cerere la CEDO la începutul acestui an.

Karaca, care este încarcerat în închisoarea Silivri, renumită pentru numărul mare de prizonieri politici, a petrecut mai bine de opt ani într-o celulă cu o singură persoană.

Acesta a condus rețeaua de televiziune Samanyolu, care a difuzat știri critice la adresa guvernului președintelui Recep Tayyip Erdoğan înainte de închisoarea ilegală a acestuia în decembrie 2014, o mișcare care a fost descrisă de Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) ca fiind motivată politic.

Grupul media a fost închis în 2016 de către AKP, partidul lui Erdogan, ca parte a unui val mare de închideri ale instituțiilor afiliate mișcării Gülen, pe care guvernul o acuză că a orchestrat o lovitură de stat eșuată în iulie 2016.

Condamnat la 297 de ani

În 2017, Karaca a fost condamnat de un tribunal de la Istanbul la peste 31 de ani de închisoare pentru scenariul unui serial care a fost difuzat de Samanyolu TV, sub acuzații care includ apartenența la o organizație teroristă pentru presupusele legături ale sale cu mișcarea Gülen.

În iunie 2018, Înalta Curte Penală din Ankara l-a condamnat pe viață, sub acuzația de tentativă de răsturnare a ordinii constituționale. Sentința sa a fost ulterior menținută de Curtea Regională de Justiție din Ankara în noiembrie 2020, ca parte a unui dosar care a fost lansat împotriva a 75 de persoane acuzate de legături cu mișcarea. Pe 4 iunie 2022 a fost condamnat la aproape 297 de ani la finalul unui proces inițiat de guvern.

Turcia, unul dintre cei mai mari temniceri de jurnalişti din lume, se află pe locul 165 din 180 în Indexul mondial al libertăţii presei 2023 Reporters Without Borders (RSF), nu departe de Coreea de Nord, care ocupă partea de jos a listei.

COVID-19 în Turcia: Ministrul sănătății anunță 9 cazuri de variantă Eris

Primele nouă cazuri ale variantei Eris de coronavirus au fost detectate în Turcia, a declarat ministrul Sănătății, Fahrettin Koca.

Nou record! Turcii au cheltuit peste 190 de miliarde de lire în 7 zile, pe fondul crizei economice

O cheltuială record de 191,1 de miliarde de lire a fost făcută în prima săptămână a lunii septembrie, după ce cetățenii turci, a căror putere de cumpărare a scăzut, și-au folosit cardurile de credit.

Turcia: Elevii se întorc la școală! Noi reguli pentru anul școlar 2023-2024

Într-un mesaj care precede redeschiderea școlii, ministrul Educației Yusuf Tekin a îndemnat părinții, profesorii și elevii să-și împărtășească responsabilitatea pentru educație, subliniind că aceasta este esențială pentru viitorul copiilor și bunăstarea națiunii.

Sondaj. Majoritatea turcilor nemulțumiți de sistemului de învățământ

Rezultatele sondajului au fost anunțate pe rețelele sociale de Centrul de Cercetare Socială, Yöneylem, în momentului începerii anului școlar 2023-2024, pentru aproape 20 de milioane de elevi din Turcia.

Judecat pentru insultă: Kılıçdaroğlu riscă să fie interzis din politică, plus 2 ani de închisoare

Kemal Kılıçdaroğlu, președintele Partidului Popular Republican (CHP), a fost obligat să se prezinte în instanță în calitate de inculpat într-o citație trimisă pe 11 septembrie.