duminică, aprilie 21, 2024

CEDO condamnă Turcia la plată pentru detenția directorului a Samanyolu

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) și-a anunțat verdictul în cazului lui Hidayet Karaca, un jurnalist proeminent și fostul director executiv al Samanyolu Media Group, care se află în spatele gratiilor din 2014.

Curtea de la Strasbourg a constatat în unanimitate o încălcare a articolelor 5 § 1, 5 § 4 și 5 § 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din cauza neregularității deciziilor privind arestarea preventivă a lui Karaca, lipsa garanțiilor suficiente pentru a se asigura că arestarea sa preventivă a fost decisă de un „tribunal independent și imparțial” și durata excesivă a arestării preventive a reclamantului.

Instanța a obligat Turcia să plătească lui Karaca 12.000 de euro cu titlu de daune morale, în plus față de 6.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Decizia CEDO nu abordează eliberarea jurnalistului în vârstă de 60 de ani, deoarece se referă la perioada inițială de detenție, adică situația sa înainte de a fi condamnat.

Despre Hidayet Karaca

După ce a epuizat toate căile de atac interne cu privire la sentința pronunțată de Karaca, jurnalistului și avocații săi au depus o nouă cerere la CEDO la începutul acestui an.

Karaca, care este încarcerat în închisoarea Silivri, renumită pentru numărul mare de prizonieri politici, a petrecut mai bine de opt ani într-o celulă cu o singură persoană.

Acesta a condus rețeaua de televiziune Samanyolu, care a difuzat știri critice la adresa guvernului președintelui Recep Tayyip Erdoğan înainte de închisoarea ilegală a acestuia în decembrie 2014, o mișcare care a fost descrisă de Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) ca fiind motivată politic.

Grupul media a fost închis în 2016 de către AKP, partidul lui Erdogan, ca parte a unui val mare de închideri ale instituțiilor afiliate mișcării Gülen, pe care guvernul o acuză că a orchestrat o lovitură de stat eșuată în iulie 2016.

Condamnat la 297 de ani

În 2017, Karaca a fost condamnat de un tribunal de la Istanbul la peste 31 de ani de închisoare pentru scenariul unui serial care a fost difuzat de Samanyolu TV, sub acuzații care includ apartenența la o organizație teroristă pentru presupusele legături ale sale cu mișcarea Gülen.

În iunie 2018, Înalta Curte Penală din Ankara l-a condamnat pe viață, sub acuzația de tentativă de răsturnare a ordinii constituționale. Sentința sa a fost ulterior menținută de Curtea Regională de Justiție din Ankara în noiembrie 2020, ca parte a unui dosar care a fost lansat împotriva a 75 de persoane acuzate de legături cu mișcarea. Pe 4 iunie 2022 a fost condamnat la aproape 297 de ani la finalul unui proces inițiat de guvern.

Turcia, unul dintre cei mai mari temniceri de jurnalişti din lume, se află pe locul 165 din 180 în Indexul mondial al libertăţii presei 2023 Reporters Without Borders (RSF), nu departe de Coreea de Nord, care ocupă partea de jos a listei.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.