vineri, mai 24, 2024

CEDO condamnă Turcia la plată pentru detenția directorului a Samanyolu

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) și-a anunțat verdictul în cazului lui Hidayet Karaca, un jurnalist proeminent și fostul director executiv al Samanyolu Media Group, care se află în spatele gratiilor din 2014.

Curtea de la Strasbourg a constatat în unanimitate o încălcare a articolelor 5 § 1, 5 § 4 și 5 § 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din cauza neregularității deciziilor privind arestarea preventivă a lui Karaca, lipsa garanțiilor suficiente pentru a se asigura că arestarea sa preventivă a fost decisă de un „tribunal independent și imparțial” și durata excesivă a arestării preventive a reclamantului.

Instanța a obligat Turcia să plătească lui Karaca 12.000 de euro cu titlu de daune morale, în plus față de 6.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Decizia CEDO nu abordează eliberarea jurnalistului în vârstă de 60 de ani, deoarece se referă la perioada inițială de detenție, adică situația sa înainte de a fi condamnat.

Despre Hidayet Karaca

După ce a epuizat toate căile de atac interne cu privire la sentința pronunțată de Karaca, jurnalistului și avocații săi au depus o nouă cerere la CEDO la începutul acestui an.

Karaca, care este încarcerat în închisoarea Silivri, renumită pentru numărul mare de prizonieri politici, a petrecut mai bine de opt ani într-o celulă cu o singură persoană.

Acesta a condus rețeaua de televiziune Samanyolu, care a difuzat știri critice la adresa guvernului președintelui Recep Tayyip Erdoğan înainte de închisoarea ilegală a acestuia în decembrie 2014, o mișcare care a fost descrisă de Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) ca fiind motivată politic.

Grupul media a fost închis în 2016 de către AKP, partidul lui Erdogan, ca parte a unui val mare de închideri ale instituțiilor afiliate mișcării Gülen, pe care guvernul o acuză că a orchestrat o lovitură de stat eșuată în iulie 2016.

Condamnat la 297 de ani

În 2017, Karaca a fost condamnat de un tribunal de la Istanbul la peste 31 de ani de închisoare pentru scenariul unui serial care a fost difuzat de Samanyolu TV, sub acuzații care includ apartenența la o organizație teroristă pentru presupusele legături ale sale cu mișcarea Gülen.

În iunie 2018, Înalta Curte Penală din Ankara l-a condamnat pe viață, sub acuzația de tentativă de răsturnare a ordinii constituționale. Sentința sa a fost ulterior menținută de Curtea Regională de Justiție din Ankara în noiembrie 2020, ca parte a unui dosar care a fost lansat împotriva a 75 de persoane acuzate de legături cu mișcarea. Pe 4 iunie 2022 a fost condamnat la aproape 297 de ani la finalul unui proces inițiat de guvern.

Turcia, unul dintre cei mai mari temniceri de jurnalişti din lume, se află pe locul 165 din 180 în Indexul mondial al libertăţii presei 2023 Reporters Without Borders (RSF), nu departe de Coreea de Nord, care ocupă partea de jos a listei.

Chiriile în Istanbul. Care este cea mai scumpă și cea mai ieftină zonă?

În consecință, Sarıyer a ocupat primul loc în districtele din Istanbul în ceea ce privește prețul chiriei locuințelor cu o medie de 51.591 de lire, urmat de Beșiktaș cu 41.500 de lire și Kadıköy cu 32.820 de lire. 

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri. 

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.