duminică, mai 26, 2024

Egalitatea de gen în Turcia: Locul 129 din 164 în Forumul Economic Mondial

Turcia ocupă locul 129 dintre 146 de țări în Indexul Global al Inegalității de Gen al Forumului Economic Mondial (WEF) pentru 2023, conform Gazete Duvar.

În indicele global al inegalității de gen al Forumului Economic Mondial (WEF) pentru 2023, poziția Turciei este pe locul 129 din 146 de țări.

În indicele în care țările primesc un scor între 0 și 1, scorul Turciei a fost anunțat ca 0,638. Acest scor înseamnă că diferența de gen în Turcia este redusă cu 63,8%.

Turcia, ultimul loc în categoria „Eurasia și Asia Centrală”

Turcia, care a scăzut cu 0,1 puncte procentuale față de 2022, a coborât cu cinci locuri în clasament.

Inclusă în categoria „Eurasia și Asia Centrală”, Turcia s-a clasat pe ultimul loc între țările din această regiune.

Indicele măsoară statutul femeilor în patru domenii principale, iar Turcia s-a clasat pe locul 133 la „participare economică și oportunități”, pe locul 99 la „realizări educaționale”, pe locul 100 la „sănătate și supraviețuire” și pe locul 118 la „împuternicire politică”.

Femeile și viața politică

Turcia s-a clasat, de asemenea, pe locul 110 în ceea ce privește numărul de femei în parlament și pe locul 134, cu o proporție de șase procente a miniștrilor de sex feminin. Raportul WEF a precizat că rata de reprezentare a femeilor la nivel local în Turcia este de 10,1%.

Turcia s-a clasat pe locul 130 în ceea ce privește rata de participare a femeilor la forța de muncă, pe locul 91 la egalitatea de ponderi pentru același loc de muncă, pe locul 128 la venitul estimat și pe locul 119 la accesul la funcții de conducere.

Turcia s-a clasat, de asemenea, pe locul 100 la rata de alfabetizare, pe locul 80 la școala primară, pe locul 107 la școala secundară și pe locul 106 la învățământul superior.

1,5 milioane de fete în afara sistemului de învățământ

Potrivit raportului de evaluare al Asociației Părinților (Veli-Der) pentru anul universitar 2022-2023, în Turcia există și 1,5 milioane de fete în afara sistemului de învățământ.

WEF a anunțat că rata de reducere a decalajului global de gen este de 68,4 la sută la nivel mondial. Această rată a fost de 68,1 la sută anul trecut. Forumul a estimat că, dacă progresul continuă în acest ritm, decalajul global de gen va fi eliminat în 131 de ani.

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

Chiriile în Istanbul. Care este cea mai scumpă și cea mai ieftină zonă?

În consecință, Sarıyer a ocupat primul loc în districtele din Istanbul în ceea ce privește prețul chiriei locuințelor cu o medie de 51.591 de lire, urmat de Beșiktaș cu 41.500 de lire și Kadıköy cu 32.820 de lire. 

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri.