joi, septembrie 21, 2023

Istanbul: Asiye Gülen, care ar fi avut 1 dolar în casa ei, a fost reținută


Asiye Gülen, nepoata predicatorului islamic Fethullah Gülen, a fost reținută, sâmbătă, împreună cu soțul ei în districtul Esenyurt din Istanbul, conform Turkish Minutes.

Unitățile de informații ale poliției din Istanbul au percheziționat casa lui Asiye și a soțului ei, Mustafa Çamyar, confiscând obiecte precum telefoane mobile, carduri SIM, laptopuri, DVD-uri și hard disk-uri, împreună cu bancnote de un dolar.

Guvernul turc susține că adepții mișcării Gülen au folosit bancnote de un dolar pentru a trimite mesaje codificate. În consecință, deținerea de bancnote de un dolar a fost acceptată ca dovadă de către instanțe, inclusiv în cazul unui om de știință NASA, Serkan Shadow, care a fost închis timp de aproape trei ani pentru acuzații false de terorism. În 2018, o cântăreață populară cunoscută sub numele de Mabel Matiz a fost anchetată pentru utilizarea bancnotelor de un dolar într-un videoclip filmat în 2017.

Alte motive ale arestării

Angajarea anterioară la companii afiliate la Kaynak Holding, deținerea unui cont la Bank Asya și apartenența la un sindicat care a fost închis printr-un decret-lege sunt motivele acuzațiilor împotriva lui Asiye Gülen.

Acest incident a venit după arestarea lui Selahattin Gülen, o altă rudă a lui Fethullah Gülen, în mai 2021. Selahattin a fost returnat forțat în Turcia din Kenya, în ciuda unei hotărâri de judecată din Kenya împotriva extrădării sale, marcând un alt exemplu al eforturilor guvernului turc de a aduce persoane legate de mișcarea Gülen înapoi în Turcia.

Autoritățile turci i-a vizat pe adepții mișcării Gülen încă de la investigațiile de corupție din 17-25 decembrie 2013, care l-au implicat pe premierul de atunci Erdoğan, membrii familiei sale și cercul său apropiat.

În urma puciului eșuat, guvernul turc a declarat stare de urgență și a efectuat o epurare masivă a instituțiilor statului sub pretextul unei lupte împotriva loviturii de stat. Peste 130.000 de funcționari publici, inclusiv 4.156 de judecători și procurori, precum și 24.706 de membri ai forțelor armate au fost înlăturați sumar din locurile de muncă pentru presupusa apartenență sau relații cu „organizații teroriste” prin decrete-lege de urgență care nu fac obiectul controlului judiciar sau parlamentar.

Judecat pentru insultă: Kılıçdaroğlu riscă să fie interzis din politică, plus 2 ani de închisoare

Kemal Kılıçdaroğlu, președintele Partidului Popular Republican (CHP), a fost obligat să se prezinte în instanță în calitate de inculpat într-o citație trimisă pe 11 septembrie.

Turcia: 3 salvatori au murit în lupta cu incendiile forestiere

Un elicopter s-a prăbușit în barajul Tahtalı, pe 16 septembrie, cu patru persoane la bord, în timp ce luau apă pentru a lupta împotriva incendiilor de pădure în provincia de vest a Turciei, İzmir.

Turcia: Pragul sărăciei depășește 41.000 de lire, de patru ori salariul minim

Datelor publicate de unitatea de cercetare a Sindicatului Muncitorilor Unite(BİSAM), o filială a Confederației Muncitorilor Revoluționari (DİSK) a arătat că turcii se luptă să se descurce cu un salariu minim de 11.402 de lire (422 de dolari).

Turcia: Prețul la motorină crește la nivel record! 105 la sută creștere după alegeri

Înainte de alegerile din 14 mai, prețul pe litri în Istanbul era de 19,81 de lire pentru benzină și 18,58 de lire pentru motorină.

COVID-19 în Turcia: Ministrul sănătății anunță 9 cazuri de variantă Eris

Primele nouă cazuri ale variantei Eris de coronavirus au fost detectate în Turcia, a declarat ministrul Sănătății, Fahrettin Koca.

UE: Imposibil pentru turci să călătorească fără viză, din cauza legilor privind terorismul

Nacho Sanchez Amor a făcut declarații despre raportul recent al Parlamentului European privind Turcia și reacția președintelui turc la raport, subliniind că Turcia trebuie să îndeplinească șase criterii ca parte a cererii sale de aderare la UE pentru a călători fără viză în UE.

Nou record! Turcii au cheltuit peste 190 de miliarde de lire în 7 zile, pe fondul crizei economice

O cheltuială record de 191,1 de miliarde de lire a fost făcută în prima săptămână a lunii septembrie, după ce cetățenii turci, a căror putere de cumpărare a scăzut, și-au folosit cardurile de credit.