duminică, iunie 23, 2024

Istanbul: Asiye Gülen, care ar fi avut 1 dolar în casa ei, a fost reținută


Asiye Gülen, nepoata predicatorului islamic Fethullah Gülen, a fost reținută, sâmbătă, împreună cu soțul ei în districtul Esenyurt din Istanbul, conform Turkish Minutes.

Unitățile de informații ale poliției din Istanbul au percheziționat casa lui Asiye și a soțului ei, Mustafa Çamyar, confiscând obiecte precum telefoane mobile, carduri SIM, laptopuri, DVD-uri și hard disk-uri, împreună cu bancnote de un dolar.

Guvernul turc susține că adepții mișcării Gülen au folosit bancnote de un dolar pentru a trimite mesaje codificate. În consecință, deținerea de bancnote de un dolar a fost acceptată ca dovadă de către instanțe, inclusiv în cazul unui om de știință NASA, Serkan Shadow, care a fost închis timp de aproape trei ani pentru acuzații false de terorism. În 2018, o cântăreață populară cunoscută sub numele de Mabel Matiz a fost anchetată pentru utilizarea bancnotelor de un dolar într-un videoclip filmat în 2017.

Alte motive ale arestării

Angajarea anterioară la companii afiliate la Kaynak Holding, deținerea unui cont la Bank Asya și apartenența la un sindicat care a fost închis printr-un decret-lege sunt motivele acuzațiilor împotriva lui Asiye Gülen.

Acest incident a venit după arestarea lui Selahattin Gülen, o altă rudă a lui Fethullah Gülen, în mai 2021. Selahattin a fost returnat forțat în Turcia din Kenya, în ciuda unei hotărâri de judecată din Kenya împotriva extrădării sale, marcând un alt exemplu al eforturilor guvernului turc de a aduce persoane legate de mișcarea Gülen înapoi în Turcia.

Autoritățile turci i-a vizat pe adepții mișcării Gülen încă de la investigațiile de corupție din 17-25 decembrie 2013, care l-au implicat pe premierul de atunci Erdoğan, membrii familiei sale și cercul său apropiat.

În urma puciului eșuat, guvernul turc a declarat stare de urgență și a efectuat o epurare masivă a instituțiilor statului sub pretextul unei lupte împotriva loviturii de stat. Peste 130.000 de funcționari publici, inclusiv 4.156 de judecători și procurori, precum și 24.706 de membri ai forțelor armate au fost înlăturați sumar din locurile de muncă pentru presupusa apartenență sau relații cu „organizații teroriste” prin decrete-lege de urgență care nu fac obiectul controlului judiciar sau parlamentar.

Turcia – Portugalia, la Euro2024. „Messi al Turciei” joacă împotriva lui Cristiano Ronaldo

Noua senzație a fotbalului turc, Arda Guler, supranumit „Messi al Turciei", se va confrunta cu Cristiano Ronaldo.

Incendii de vegetație în Turcia. 11 morți și 78 de persoane rănite

Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 78 de persoane au fost rănite din cauza incendiu de vegetaţie din mai multe localităţi din sud-estul Turciei.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.