marți, aprilie 16, 2024

Turcia crește salariul minim cu 34 la sută

Turcia a majorat salariul minim cu 34%, de la 8.500 de lire la 11.402 de lire (483 de dolari), conform Gazete Duvar.

Cifra a fost anunțată de ministrul Muncii și Securității Sociale, Vedat Işıkhan, în urma celei de-a treia reuniuni a Comisiei de Determinare a Salariului Minim, o comisie specială însărcinată să determine o creștere a salariului minim pentru 7 milioane de muncitori din țară.

„Ne-am străduit să stabilim salariul minim într-un mod atât pentru a fi pe placul lucrătorilor, cât și pentru a proteja locurile de muncă”, declară ministrul Işıkhan, pe 21 iunie.

Salariul minim net a devenit 11.402 lire, în timp ce salariul minim brut a devenit 13.414 lire.

Criza economică

Inflația a atins un nivel record ajungând la 85,5% în octombrie, ceea ce a determinat Ankara să majoreze salariul minim cu 100% în cursul anului trecut.

Inflația anuală a scăzut la 39,6% în mai, deoarece guvernul a furnizat gaze naturale gratuit, compensând creșterea prețurilor la alte bunuri.

Criza costului vieții a fost provocată în mare parte de o politică neortodoxă de reducere a ratelor dobânzilor, în ciuda creșterii prețurilor, care a alimentat o criză valutară de la sfârșitul anului 2021. Lira a scăzut încă 21 la sută până acum anul acesta, mai ales după alegerile din mai.

Cu toate acestea, președintele reales Recep Tayyip Erdoğan a semnalat că este gata să se îndrepte spre majorări ale ratelor de dobândă după ce l-a numit pe Mehmet Șimşek în funcția de Ministru de Finanțe și pe Hafize Gaye Erkan ca guvernator al Băncii Centrale.

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești