miercuri, septembrie 27, 2023

Turcia crește salariul minim cu 34 la sută

Turcia a majorat salariul minim cu 34%, de la 8.500 de lire la 11.402 de lire (483 de dolari), conform Gazete Duvar.

Cifra a fost anunțată de ministrul Muncii și Securității Sociale, Vedat Işıkhan, în urma celei de-a treia reuniuni a Comisiei de Determinare a Salariului Minim, o comisie specială însărcinată să determine o creștere a salariului minim pentru 7 milioane de muncitori din țară.

„Ne-am străduit să stabilim salariul minim într-un mod atât pentru a fi pe placul lucrătorilor, cât și pentru a proteja locurile de muncă”, declară ministrul Işıkhan, pe 21 iunie.

Salariul minim net a devenit 11.402 lire, în timp ce salariul minim brut a devenit 13.414 lire.

Criza economică

Inflația a atins un nivel record ajungând la 85,5% în octombrie, ceea ce a determinat Ankara să majoreze salariul minim cu 100% în cursul anului trecut.

Inflația anuală a scăzut la 39,6% în mai, deoarece guvernul a furnizat gaze naturale gratuit, compensând creșterea prețurilor la alte bunuri.

Criza costului vieții a fost provocată în mare parte de o politică neortodoxă de reducere a ratelor dobânzilor, în ciuda creșterii prețurilor, care a alimentat o criză valutară de la sfârșitul anului 2021. Lira a scăzut încă 21 la sută până acum anul acesta, mai ales după alegerile din mai.

Cu toate acestea, președintele reales Recep Tayyip Erdoğan a semnalat că este gata să se îndrepte spre majorări ale ratelor de dobândă după ce l-a numit pe Mehmet Șimşek în funcția de Ministru de Finanțe și pe Hafize Gaye Erkan ca guvernator al Băncii Centrale.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Istanbul: Sancțiuni pentru sirieni care nu părăsească orașul până 24 septembrie

Direcția de Management al Migrației subliniază că perioada acordată refugiaților nu va fi prelungită.

Statistică TurkStat: Speranța de viață a scăzut în Turcia

Speranța generală de viață a scăzut ușor față de anii trecuți, femeile trăind cu cinci ani mai mult ca bărbații, conform Daily...

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

Turiștii din Turcia: Rușii în top, cu peste 4 milioane de turiști în ultimele 8 luni

Turcia a găzduit 36.​754.146 de vizitatori în perioada de 8 luni a anului, Rusia fiind pe primul loc cu 4. 351. 000 de persoane.