Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a notificat Ankara cu privire la alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea aplicației ByLock, conform Turkish Minutes.
În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.
Sesizarea recentă a CEDO cuprinde cinci cauze — Ateș v. Türkiye și alți 199, Toprak v. Türkiye și alți 199, Yurt v. Türkiye și alți 199, Kaya v. Türkiye și alți 199 și Kaleli v. Türkiye și alți 199, însumând 1.000 de plângeri individuale.
Apărătorul susține că condamnările lor pentru apartenența la o mișcare teroristă, bazate pe presupusa utilizare a ByLock, încalcă principiile Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO), în special în temeiul articolului 7 (fără pedeapsă fără lege) și al articolului 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil). ).
Curtea a notificat anterior guvernului 2.000 de cazuri pe motive similare.
Momentul zero: Cazul Yalçınkaya
Această evoluție vine după decizia Marii Camere a CEDO privind Yüksel Yalçınkaya v. Turcia din septembrie 2023.
În acea hotărâre, CEDO a decis că Turcia a încălcat trei articole ale CEDO în cazul fostului profesor Yüksel Yalçınkaya: articolul 6, care se referă la dreptul la un proces echitabil; Articolul 7 privind nicio pedeapsă fără lege; și articolul 11 privind libertatea de întrunire și asociere.
Marea Cameră și-a bazat hotărârile pe presupusa utilizare de către Yalçınkaya a aplicației ByLock, apartenența la un sindicat și o asociație afiliată mișcării Gülen bazate pe credință; și să aibă un cont la Banca Asya, acum închisă, toate considerate semne de apartenență la mișcarea Gülen și dovezi penale.
Experții juridici au spus că decizia Marii Camere a arătat clar că utilizarea ByLock, depunerea de bani la o bancă legată de Gülen sau a fi membru al unei asociații afiliate lui Gülen nu pot fi considerate probe penale împotriva membrilor mișcării Gülen.
Alte 8.000 de plângeri similare
În acea hotărâre, CEDO a subliniat că încălcările care au avut loc în condamnare au fost „de natură sistemică”, solicitând Turciei să ia măsuri generale pentru a aborda problemele de fond, amintind de prezența a peste 8.000 de plângeri similare în dosarul său.
Cu toate acestea, oficialii guvernului turc au semnalat că nu sunt dispuși să abordeze problema.
Guvernul turc, acum sesizat cu privire la aceste cazuri, poate depune observații până pe 15 ianuarie. Cu toate acestea, CEDO a precizat că aceste observații ar trebui să abordeze în primul rând aspectele de fapt ale cererilor, evitând problemele juridice deja soluționate în cazul Yüksel Yalçınkaya.
ByLock, cândva disponibil pe scară largă online, a fost considerat un instrument secret de comunicare între susținătorii Mișcării Gülen, un grup religios scos în afara legii de Ankara, de la puciul eșuat din 2016, în ciuda lipsei oricărei dovezi că ByLock a fost folosit pentru a organiza lovitura de stat.