miercuri, aprilie 13, 2022

CEDO a decis eliberarea filantropului turc, Osman Kavala

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)  a cerut eliberarea filantropului turc, Osman Kavala, aflat în închisoare de 770 de zile, sub acuzația de încercare de răstunare a guvernului, potrivit comunicatului emis, marți.

CEDO a decis că Osman Kavala trebuie eliberat imediat, constatând încălcări ale articolului 5/1 legat de dreptul la siguranță și libertate a indivizilor și articolul 5/4 care prevede că persoanaa arestată trebuie să fie informată, în cel mai scurt termen asupra motivelor arestării sale şi asupra oricărei acuzaţii aduse împotriva sa.

Kavala a fost arestat pe 18 octombrie 2017 și acuzat de încercarea de răsturnare a ordinului constituțional, prin intermediul protestelor naționale din Parcul Gezi din 2013.

Kavala și-a depus cererea de apel în 2018, argumentând că drepturile sale au fost încălcate, deoarece detenția a fost ilegală, iar el a fost luat în arest fără o hotărâre judecătorească.

Guvernul spune că activistul pentru drepturile omului Kavala, singurul suspect al cazului care rămâne în închisoare, a fost conspiratorul principal din spatele protestelor și că a folosit organizația sa non-profit și de cultură, Anadolu Kültür, pentru a sponsoriza protestele.

Peste doua milioane de oameni au participat la manifestații Gezi în aproape toate provinciile Turciei.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Turcia: Numărul deținuților a atins un nou record

Numărul deținuților din închisorile turcești a atins un record de 314.512 până la sfârșitul lunii martie, conform Turkish Minutes.

Turcia: Anchetă după ce o duzină de cărți au fost lăsate la o moschee

Poliția de la departamentul Combaterea Terorismului caută persoana care a lăsat la intrarea moscheii, șase Coranuri și alte cărți religioase scrise de Fethullah Gulen, care se dădeau ca promoție la ziarului Zaman, în urmă cu 20 de ani.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.