marți, aprilie 23, 2024

CEDO a decis eliberarea filantropului turc, Osman Kavala

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)  a cerut eliberarea filantropului turc, Osman Kavala, aflat în închisoare de 770 de zile, sub acuzația de încercare de răstunare a guvernului, potrivit comunicatului emis, marți.

CEDO a decis că Osman Kavala trebuie eliberat imediat, constatând încălcări ale articolului 5/1 legat de dreptul la siguranță și libertate a indivizilor și articolul 5/4 care prevede că persoanaa arestată trebuie să fie informată, în cel mai scurt termen asupra motivelor arestării sale şi asupra oricărei acuzaţii aduse împotriva sa.

Kavala a fost arestat pe 18 octombrie 2017 și acuzat de încercarea de răsturnare a ordinului constituțional, prin intermediul protestelor naționale din Parcul Gezi din 2013.

Kavala și-a depus cererea de apel în 2018, argumentând că drepturile sale au fost încălcate, deoarece detenția a fost ilegală, iar el a fost luat în arest fără o hotărâre judecătorească.

Guvernul spune că activistul pentru drepturile omului Kavala, singurul suspect al cazului care rămâne în închisoare, a fost conspiratorul principal din spatele protestelor și că a folosit organizația sa non-profit și de cultură, Anadolu Kültür, pentru a sponsoriza protestele.

Peste doua milioane de oameni au participat la manifestații Gezi în aproape toate provinciile Turciei.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.