marți, martie 28, 2023

Cazul cutremurător al uciderii lui Khashoggi: Mâna lungă a lui Erdogan face victime în justiție

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a venit în Turcia, pe 22 iunie, pentru o vizită oficială cu președintele Recep Tayyip Erdoğan. Două zile mai târziu, cazul jurnalistului Jamal Khashoggi a fost oficial închis.

Legăturile dintre Ankara și Riad s-au înrăutățit în 2018, când cazul lui Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume. Jurnalistul a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Vizita a marcat reluarea relațiile dintre cele două țări, iar Ankara a închis, două zile mai târziu, dosarul Khashoggi, ducând la un val de critici din partea activiștilor pentru drepturile omului. 

Timp de patru ani, cazul Khashoggi a făcut mai multe victime în justiția care se află sub regimului lui Erdogan. Printre tacticile președintelui turc de a supune justiția în mâinile sale este de a muta în provincie, înalții funcționari din orașele mari.

Frica unui judecător

Una dintre victime este Nimet Demir, președintele Înaltei Curți Penale a 12-a din Istanbul, care a fost exilată într-un oraș din provincie, după ce s-a opus în cazul lui Khashoggi.

Într-un interviu pentru BoldMedya, cu jurnalista Elif Çakır, a vorbit despre ce i s-a întâmplat și despre principiile de drept din Turcia.

„Colegiul Judecătorilor și Procurorilor anunța acum 4-5 luni de la data la care a început pregătirile pentru decret. Aceasta înseamnă «fă-ți pregătirile acum» pentru cei care vor fi repartizați în alte orașe. Pentru cei care vor aplica pentru programare, sunt întrebați unde vor să meargă. Nu am avut o cerere.”, afirmă Demir.

Întrebată dacă „Frica de a fi expus acestui tratament cu care vă confruntați în prezent este larg răspândită în justiție?”, Demir a vorbit despre nerespectarea unui principiu de drept.

„Desigur, nu există așa ceva ca să fii angajat în regiune. Dar, din păcate, nu avem o garanție. Drepturile noastre personale ar trebui să includă principiul «indiferent de decizia pe care o luați, nimic nu vi se va întâmpla». Judecătorii nu ar trebui să fie îngrijorați, dar în general vedem că sunt îngrijorați. Trebuie să existe un astfel de principiu.”, afirmă aceasta.

Însă, Nimet Demir nu este singura, alți 5.426 de judecători și procurori au fost mutați după anunțul Colegiul Judecătorilor și Procurorilor. În final, ea a declarat că iese la pensie si renunță la meserie. Astfel, statul a scăpat de un judecător dizident.

Judecătorul cazul Gezi Park exilat

Judecător membru al Înaltei Curți Penale a 13-a din Istanbul, care a adnotat deciziile pronunțate în cazul Gezi, Kursad Bektas, a fost exilat în Tokat, din vestul Turcei, la peste 800 de kilometri de Istanbul și a fost repartizat la Judecătoria Turhal.

Bektas a explicat că nu se pune problema expulzării, ci că singur a luat această decizie, pentru că nu mai făcea față presiunilor din regimul lui Erdogan, după ce s-a opus în cazul Gezi Park.

Acesta a făcut parte din complexul judecătoresc alături de alți doi judecători. Decizia a fost luată doi la unu, Bektaș susținând că protestele Gezi nu au avut scop criminal sau terorist, ci respectă dreptul constituțional de a protesta.

Următorul pas a lui Erdogan

Președintele Erdogan a modificat legea președinților de votare. Conform noii legi, nu cel mai înalt funcționar este numit, ci oricare dintre cei care au un rang înalt, cel mai probabil la alegere lui Erdogan.

Cetățenii turci acum se întreabă cum va afecta această lege alegerile din 2023. Rămâne de văzut!

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.

Kılıçdaroğlu și-a lansează campania electorală. Mărțișorul folosit ca simbol:„Îți promit că primăvara va veni din nou”

În videoclip, Kılıçdaroğlu a spus „Vă promit, o Turcie care îi iubește și îi respectă pe cei care sunt diferiți așa cum sunt. O Turcie căreia îi place să trăiască.”, susține politicianul.

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...

Turcia: 140.000 de dolari amendă pentru WhatsApp și Meta pentru că nu a numit o persoană de contact locală

Autoritatea Turcia pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (KVKK) a impus o amendă de 2.650.000 de lire (aproximativ 140.000 dolari) pe WhatsApp și Meta pentru că nu s-a înregistrat la Sistemul de Informații al Registrului Operatorilor de Date (VERBIS), conform presei turce.

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

Faimosul fotbalist, Mesut Özil se retrage din sport. Presa speculează că va fi parlament în partidul lui Erdogan

Fotbalistul turco-german, Mesut Özil și-a anunțat, miercuri, retragerea la vârsta de 34 de ani, iar presa turcă speculează cu privire la posibila sa numire în parlament din partea partidului lui Erdogan.

Scenariile AI cu Erdogan au ajuns virale. Iată imaginile în cazul în care câștigă sau pierde alegerile

Platforma de documentare turcă, 140journos, a creat cu ajutorul programele de inteligență artificială, viața post-electorală a președintelui Recep Tayyip Erdogan

Prima zi de Ramadan: Erdogan a luat masa cu victimele cutremurelor 

Vorbind cu supraviețuitorii cutremurului care locuiesc în complexul de containere din districtul Karacasu, Erdoğan a spus că nu există nicio odihnă sau pauză până când provinciile afectate de cutremur sunt reconstruite .