miercuri, septembrie 27, 2023

Cazul cutremurător al uciderii lui Khashoggi: Mâna lungă a lui Erdogan face victime în justiție

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a venit în Turcia, pe 22 iunie, pentru o vizită oficială cu președintele Recep Tayyip Erdoğan. Două zile mai târziu, cazul jurnalistului Jamal Khashoggi a fost oficial închis.

Legăturile dintre Ankara și Riad s-au înrăutățit în 2018, când cazul lui Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume. Jurnalistul a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Vizita a marcat reluarea relațiile dintre cele două țări, iar Ankara a închis, două zile mai târziu, dosarul Khashoggi, ducând la un val de critici din partea activiștilor pentru drepturile omului. 

Timp de patru ani, cazul Khashoggi a făcut mai multe victime în justiția care se află sub regimului lui Erdogan. Printre tacticile președintelui turc de a supune justiția în mâinile sale este de a muta în provincie, înalții funcționari din orașele mari.

Frica unui judecător

Una dintre victime este Nimet Demir, președintele Înaltei Curți Penale a 12-a din Istanbul, care a fost exilată într-un oraș din provincie, după ce s-a opus în cazul lui Khashoggi.

Într-un interviu pentru BoldMedya, cu jurnalista Elif Çakır, a vorbit despre ce i s-a întâmplat și despre principiile de drept din Turcia.

„Colegiul Judecătorilor și Procurorilor anunța acum 4-5 luni de la data la care a început pregătirile pentru decret. Aceasta înseamnă «fă-ți pregătirile acum» pentru cei care vor fi repartizați în alte orașe. Pentru cei care vor aplica pentru programare, sunt întrebați unde vor să meargă. Nu am avut o cerere.”, afirmă Demir.

Întrebată dacă „Frica de a fi expus acestui tratament cu care vă confruntați în prezent este larg răspândită în justiție?”, Demir a vorbit despre nerespectarea unui principiu de drept.

„Desigur, nu există așa ceva ca să fii angajat în regiune. Dar, din păcate, nu avem o garanție. Drepturile noastre personale ar trebui să includă principiul «indiferent de decizia pe care o luați, nimic nu vi se va întâmpla». Judecătorii nu ar trebui să fie îngrijorați, dar în general vedem că sunt îngrijorați. Trebuie să existe un astfel de principiu.”, afirmă aceasta.

Însă, Nimet Demir nu este singura, alți 5.426 de judecători și procurori au fost mutați după anunțul Colegiul Judecătorilor și Procurorilor. În final, ea a declarat că iese la pensie si renunță la meserie. Astfel, statul a scăpat de un judecător dizident.

Judecătorul cazul Gezi Park exilat

Judecător membru al Înaltei Curți Penale a 13-a din Istanbul, care a adnotat deciziile pronunțate în cazul Gezi, Kursad Bektas, a fost exilat în Tokat, din vestul Turcei, la peste 800 de kilometri de Istanbul și a fost repartizat la Judecătoria Turhal.

Bektas a explicat că nu se pune problema expulzării, ci că singur a luat această decizie, pentru că nu mai făcea față presiunilor din regimul lui Erdogan, după ce s-a opus în cazul Gezi Park.

Acesta a făcut parte din complexul judecătoresc alături de alți doi judecători. Decizia a fost luată doi la unu, Bektaș susținând că protestele Gezi nu au avut scop criminal sau terorist, ci respectă dreptul constituțional de a protesta.

Următorul pas a lui Erdogan

Președintele Erdogan a modificat legea președinților de votare. Conform noii legi, nu cel mai înalt funcționar este numit, ci oricare dintre cei care au un rang înalt, cel mai probabil la alegere lui Erdogan.

Cetățenii turci acum se întreabă cum va afecta această lege alegerile din 2023. Rămâne de văzut!

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Statistică TurkStat: Speranța de viață a scăzut în Turcia

Speranța generală de viață a scăzut ușor față de anii trecuți, femeile trăind cu cinci ani mai mult ca bărbații, conform Daily...

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Turiștii din Turcia: Rușii în top, cu peste 4 milioane de turiști în ultimele 8 luni

Turcia a găzduit 36.​754.146 de vizitatori în perioada de 8 luni a anului, Rusia fiind pe primul loc cu 4. 351. 000 de persoane.

Istanbul: Sancțiuni pentru sirieni care nu părăsească orașul până 24 septembrie

Direcția de Management al Migrației subliniază că perioada acordată refugiaților nu va fi prelungită.