miercuri, septembrie 20, 2023

Marmaris: Aproximativ 4.500 de hectare de teren au ars în incendiile forestiere

Aproximativ 4.500 de hectare de teren au fost transformate în scrum în timpul incendiilor care au durat cinci zile în Marmaris, din Muğla, conform Hurriyet Daily News.

Ministrul Agriculturii și Pădurilor, Vahit Kirişçi a afirmat că incendiile sunt sub control. 

„Incendiu sub control.Procesul de răcire va continua. Vehiculele aviatice au zburat aproximativ 1.069 de ore și au efectuat 4.048 de ieșiri în cinci zile”, afirmă ministrul.

Primele incendii au început pe 21 iunie, în cartierul Börtübed, când focul a pornit din trei locații din interiorul pădurilor de pini din Calabria. În ciuda intervenției rapide pe cale terestră și aeriană, incendiile s-au extins rapid din cauza vântului puternic. 

Erdogan vrea pedeapsa cu moartea

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan a sugerat reintroducerea pedepsei cu moartea pentru cei care inițiază incendii de pădure.

„Persoana responsabilă de incendiu a fost arestată. Nu numai pădurile, ci și animalele suferă daune în acest incendiu. Este nevoie de o pedeapsă descurajatoare și mă întreb unde duce această pedeapsă. La condamnarea la moarte? Ar trebui să fie o condamnare la moarte. Ce spune sultanul otoman Fatih?  L-aș decapita pe cel care taie un copac din pădurile mele. Această problemă este atât de importantă”, afirmă Erdogan, pe 24 iunie, într-o vizită în Marmaris.

Mai devreme, pe 24 iunie, o instanță a arestat oficial un bărbat despre care autoritățile au spus că a „mărturisit” că a pornit focul din furie împotriva membrilor familiei.

Turcia a abolit pedeapsa cu moartea în 2002, iar parlamentul ar trebui mai întâi să voteze înainte ca Erdogan să o poată aproba.

Turcia: Prețul la motorină crește la nivel record! 105 la sută creștere după alegeri

Înainte de alegerile din 14 mai, prețul pe litri în Istanbul era de 19,81 de lire pentru benzină și 18,58 de lire pentru motorină.

COVID-19 în Turcia: Ministrul sănătății anunță 9 cazuri de variantă Eris

Primele nouă cazuri ale variantei Eris de coronavirus au fost detectate în Turcia, a declarat ministrul Sănătății, Fahrettin Koca.

Turcia: 3 salvatori au murit în lupta cu incendiile forestiere

Un elicopter s-a prăbușit în barajul Tahtalı, pe 16 septembrie, cu patru persoane la bord, în timp ce luau apă pentru a lupta împotriva incendiilor de pădure în provincia de vest a Turciei, İzmir.

Judecat pentru insultă: Kılıçdaroğlu riscă să fie interzis din politică, plus 2 ani de închisoare

Kemal Kılıçdaroğlu, președintele Partidului Popular Republican (CHP), a fost obligat să se prezinte în instanță în calitate de inculpat într-o citație trimisă pe 11 septembrie.

Turcia: Pragul sărăciei depășește 41.000 de lire, de patru ori salariul minim

Datelor publicate de unitatea de cercetare a Sindicatului Muncitorilor Unite(BİSAM), o filială a Confederației Muncitorilor Revoluționari (DİSK) a arătat că turcii se luptă să se descurce cu un salariu minim de 11.402 de lire (422 de dolari).

Nou record! Turcii au cheltuit peste 190 de miliarde de lire în 7 zile, pe fondul crizei economice

O cheltuială record de 191,1 de miliarde de lire a fost făcută în prima săptămână a lunii septembrie, după ce cetățenii turci, a căror putere de cumpărare a scăzut, și-au folosit cardurile de credit.