vineri, aprilie 8, 2022

Cazul ambasadorilor. Erdogan atenuează disputa diplomatică


Președintele Erdogan atenuează disputa diplomatică după ce a declarat 10 trimiși „persona non grata”

Turcia își retrage amenințarea de a expulza 10 ambasadori, din cauza cererilor lor de-al elibera pe filantropul Osman Kavala, conform The Guardian.

Președintele turc, Recep Erdogan a spus, luni, că declarațiile emise la începutul zilei de ambasadele în cauză, reafirmând că vor respecta o convenție diplomatică de a nu interveni în treburile interne ale țării gazdă și „demonstrează că au făcut un pas înapoi față de calomnia împotriva noastră ţară” şi „vor fi mai atenţi acum”.

De asemenea, directorul de comunicații al președintelui, Fahrettin Altun, a clarificat situația, într-o postare pe Twitter,

 „Ministerul nostru de externe a dat deja răspunsul necesar acestor misiuni externe și le-a avertizat cu privire la comportamentul lor inacceptabil. Guvernul nostru nu se va sfii de la niciun pas suplimentar pentru a arăta că nu vom compromite niciodată suveranitatea noastră națională”, a scris Altun.

O expulzare în masă a ambasadorilor ar fi reprezentat o evoluție fără precedent în relațiile dintre aliații NATO, amenințând să deschidă cea mai mare ruptură diplomatică dintre Turcia și vest în cei aproape 20 de ani de putere ai lui Erdogan.

Deși situația s-a calmat, declarațiile lui Erdogan deja au avut efecte asupra economiei. Lira turcească, care a pierdut un sfert din valoarea sa în ultimele 12 luni,  a ajuns la un minim istoric. Dolarul fiind 9,607 de lire.

Ce s-a întâmplat?

Decizia drastică a lui Erdogan a fost declanșată de o declarație comună a ambasadorilor care cer Turciei să respecte hotărârea unei curți europene pentru drepturile omului din 2019 în cazul lui Osman Kavala, un om de afaceri și filantrop care a fost reținut în arest preventiv pentru patru ani sub acuzația de terorism.

În declarația comună care a declanșat criza, ambasadorii au scris că cazul lui Kavala „aruncă o umbră asupra respectului pentru democrație, statul de drept și transparența în sistemul judiciar turc”.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.