joi, martie 28, 2024

Cazul ambasadorilor. Erdogan atenuează disputa diplomatică


Președintele Erdogan atenuează disputa diplomatică după ce a declarat 10 trimiși „persona non grata”

Turcia își retrage amenințarea de a expulza 10 ambasadori, din cauza cererilor lor de-al elibera pe filantropul Osman Kavala, conform The Guardian.

Președintele turc, Recep Erdogan a spus, luni, că declarațiile emise la începutul zilei de ambasadele în cauză, reafirmând că vor respecta o convenție diplomatică de a nu interveni în treburile interne ale țării gazdă și „demonstrează că au făcut un pas înapoi față de calomnia împotriva noastră ţară” şi „vor fi mai atenţi acum”.

De asemenea, directorul de comunicații al președintelui, Fahrettin Altun, a clarificat situația, într-o postare pe Twitter,

 „Ministerul nostru de externe a dat deja răspunsul necesar acestor misiuni externe și le-a avertizat cu privire la comportamentul lor inacceptabil. Guvernul nostru nu se va sfii de la niciun pas suplimentar pentru a arăta că nu vom compromite niciodată suveranitatea noastră națională”, a scris Altun.

O expulzare în masă a ambasadorilor ar fi reprezentat o evoluție fără precedent în relațiile dintre aliații NATO, amenințând să deschidă cea mai mare ruptură diplomatică dintre Turcia și vest în cei aproape 20 de ani de putere ai lui Erdogan.

Deși situația s-a calmat, declarațiile lui Erdogan deja au avut efecte asupra economiei. Lira turcească, care a pierdut un sfert din valoarea sa în ultimele 12 luni,  a ajuns la un minim istoric. Dolarul fiind 9,607 de lire.

Ce s-a întâmplat?

Decizia drastică a lui Erdogan a fost declanșată de o declarație comună a ambasadorilor care cer Turciei să respecte hotărârea unei curți europene pentru drepturile omului din 2019 în cazul lui Osman Kavala, un om de afaceri și filantrop care a fost reținut în arest preventiv pentru patru ani sub acuzația de terorism.

În declarația comună care a declanșat criza, ambasadorii au scris că cazul lui Kavala „aruncă o umbră asupra respectului pentru democrație, statul de drept și transparența în sistemul judiciar turc”.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).