duminică, aprilie 10, 2022

Scandalul cu ambasadorii. Nu știe Erdogan ce înseamnă persoana non grata sau este „un semn al derivei autoritare”?


Președintele turc, Recep Erdogan a stârnit un val de critici după ce a ordonat ca  10 ambasadori străini care au cerut eliberarea filantropului Osman Kavala, să fie considerate persoana non grata.

Ambasadorii, inclusiv reprezentanții SUA,  Franța și Germania din Ankara, au emis o declarație la începutul acestei săptămâni prin care solicitau o rezoluție pentru cazul lui Osman Kavala, om de afaceri și filantrop deținut în închisoare din 2017, în ciuda faptului că nu a fost condamnat pentru o crimă.

Descriind declarația drept o „obrăznicie”, Erdogan a spus că a ordonat ministrului de externe să fie declarați persoana non grata.

„Kavala, Kavala, Kavala … El este doar un Soroș turc …Acesta este Turcia, nu un stat tribal. Asta este Turcia glorioasă! Nu ne poți da ordine . Așa că i-am dat ministrului meu de externe ordinul: ⟨Solicită-i să-i faci pe cei 10 ambasadori persona non grata ⟩ ”, a declarat Erdogan în timpul unui miting organizat sâmbătă, în provincia vestică, Eskişehir.

După această declarație, două zile nu s-a mai auzit nimic despre acest caz. Nici ministrul de externe nu a început un demers sau a făcut o declarație publică.

Ce s-a întâmplat?

Unii critici spun că Erdogan este prea bolnav și bătrân să mai realizeze ceea ce vorbește, iar alții susțin că ministrul de externe încearcă să negocieze situația.

Cu toate acestea, jurnalistul Fikret Bila, de la Halk TV s-a arătat îngrijorat de efectele pe care vorbele lui Erdogan le-ar putea avea asupra economiei, care deja are probleme grave.

„Să declari ambasadorii a 10 țări persona non grata și să crezi că acest lucru nu se va reflecta pe piață, nu există așa ceva!”, a afirmat Bila.

De asemenea, fostul deputat al partidului AKP, Mustafa Yeneroglu a subliniat faptul că Erdogan poate nu cunoaște înțelesul a termnului „persoan non grata.”

„Sper că consilierii președintelui i-au explicat corect ce inseamna persona non grata”, afirmă Yeneroglu.

Reacții din străinătate

Niciuna dintre țări nu au primit o notificare oficială din partea ministerului de externe al Turciei cu privire la faptul că ambasadorii lor erau etichetați cu statut de persona non grata.

„Cu toate acestea, pot afirma că suntem în contact strâns cu prietenii și aliații noștri în legătură cu acest caz”, a declarat ministrul danez de externe, Jeppe Kofod, conform Euronews.

De asemenea, Norvegia a declarat că ambasada nu a primit nicio notificare de la autoritățile turcești.

„Ambasadorul nostru nu a făcut nimic care să justifice expulzarea. Vom continua să cerem Turciei să respecte standardele democratice și statul de drept la care s-a angajat țara în temeiul Convenției europene privind drepturile omului”, susține Trude Maaseide, purtătorul de cuvânt al ministrului de externe.

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a declarat pe Twitter că mișcarea lui Erdogan „este un semn al derivei autoritare a guvernului turc”.

„Nu vom fi intimidați. Libertate pentru Osman Kavala”, a scris parlamentarul.

O declarație de persona non grata împotriva unui diplomat înseamnă de obicei că unei persoane îi este interzis să rămână în țara gazdă.

Reacții oficiale

Ambasada SUA din Turcia a făcut o declarație oficială pe contul de Twitter, în după-amiaza zilei de 25 octombrie.

„Ca răspuns la întrebările referitoare la Declarația din 18 octombrie, Statele Unite observă că se menține respectarea articolului 41 din Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice”, a scris pe Twitter, Ambasada SUA din Turcia.

Articolul 41 cuprinde respectarea legilor și reglementărilor statului de reședință și prevede că treburile interne ale statului menționat nu ar trebui să fie amestecate. Canada, Olanda și Noua Zeelandă au trimis fiecare un mesaj similar, în timp ce Norvegia și Finlanda au redistribuit mesajul pe Twitter.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii