marți, decembrie 7, 2021

Scandalul cu ambasadorii. Nu știe Erdogan ce înseamnă persoana non grata sau este „un semn al derivei autoritare”?


Președintele turc, Recep Erdogan a stârnit un val de critici după ce a ordonat ca  10 ambasadori străini care au cerut eliberarea filantropului Osman Kavala, să fie considerate persoana non grata.

Ambasadorii, inclusiv reprezentanții SUA,  Franța și Germania din Ankara, au emis o declarație la începutul acestei săptămâni prin care solicitau o rezoluție pentru cazul lui Osman Kavala, om de afaceri și filantrop deținut în închisoare din 2017, în ciuda faptului că nu a fost condamnat pentru o crimă.

Descriind declarația drept o „obrăznicie”, Erdogan a spus că a ordonat ministrului de externe să fie declarați persoana non grata.

„Kavala, Kavala, Kavala … El este doar un Soroș turc …Acesta este Turcia, nu un stat tribal. Asta este Turcia glorioasă! Nu ne poți da ordine . Așa că i-am dat ministrului meu de externe ordinul: ⟨Solicită-i să-i faci pe cei 10 ambasadori persona non grata ⟩ ”, a declarat Erdogan în timpul unui miting organizat sâmbătă, în provincia vestică, Eskişehir.

După această declarație, două zile nu s-a mai auzit nimic despre acest caz. Nici ministrul de externe nu a început un demers sau a făcut o declarație publică.

Ce s-a întâmplat?

Unii critici spun că Erdogan este prea bolnav și bătrân să mai realizeze ceea ce vorbește, iar alții susțin că ministrul de externe încearcă să negocieze situația.

Cu toate acestea, jurnalistul Fikret Bila, de la Halk TV s-a arătat îngrijorat de efectele pe care vorbele lui Erdogan le-ar putea avea asupra economiei, care deja are probleme grave.

„Să declari ambasadorii a 10 țări persona non grata și să crezi că acest lucru nu se va reflecta pe piață, nu există așa ceva!”, a afirmat Bila.

De asemenea, fostul deputat al partidului AKP, Mustafa Yeneroglu a subliniat faptul că Erdogan poate nu cunoaște înțelesul a termnului „persoan non grata.”

„Sper că consilierii președintelui i-au explicat corect ce inseamna persona non grata”, afirmă Yeneroglu.

Reacții din străinătate

Niciuna dintre țări nu au primit o notificare oficială din partea ministerului de externe al Turciei cu privire la faptul că ambasadorii lor erau etichetați cu statut de persona non grata.

„Cu toate acestea, pot afirma că suntem în contact strâns cu prietenii și aliații noștri în legătură cu acest caz”, a declarat ministrul danez de externe, Jeppe Kofod, conform Euronews.

De asemenea, Norvegia a declarat că ambasada nu a primit nicio notificare de la autoritățile turcești.

„Ambasadorul nostru nu a făcut nimic care să justifice expulzarea. Vom continua să cerem Turciei să respecte standardele democratice și statul de drept la care s-a angajat țara în temeiul Convenției europene privind drepturile omului”, susține Trude Maaseide, purtătorul de cuvânt al ministrului de externe.

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a declarat pe Twitter că mișcarea lui Erdogan „este un semn al derivei autoritare a guvernului turc”.

„Nu vom fi intimidați. Libertate pentru Osman Kavala”, a scris parlamentarul.

O declarație de persona non grata împotriva unui diplomat înseamnă de obicei că unei persoane îi este interzis să rămână în țara gazdă.

Reacții oficiale

Ambasada SUA din Turcia a făcut o declarație oficială pe contul de Twitter, în după-amiaza zilei de 25 octombrie.

„Ca răspuns la întrebările referitoare la Declarația din 18 octombrie, Statele Unite observă că se menține respectarea articolului 41 din Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice”, a scris pe Twitter, Ambasada SUA din Turcia.

Articolul 41 cuprinde respectarea legilor și reglementărilor statului de reședință și prevede că treburile interne ale statului menționat nu ar trebui să fie amestecate. Canada, Olanda și Noua Zeelandă au trimis fiecare un mesaj similar, în timp ce Norvegia și Finlanda au redistribuit mesajul pe Twitter.

10 foști cadeți au fost eliberați după cinci ani de la puciul eșuat. 24 sunt încă închiși

Zece foști cadeți militari care au fost închiși în renumita închisoare Silivri, din Istanbul de mai bine de cinci ani sub acuzații de lovitură de stat au fost eliberați printr-o decizie judecătorească

Erdogan vorbește din nou. Dolarul se apropie de 14 lire

Erdogan vorbește din nou. Dolarul se apropie de 14 lire

Faimosul sportiv turc a devenit cetățean american. Și-a schimbat nume în „Libertate”

Faimosul sportiv turc a devenit cetățean american. Și-a schimbat nume în „Libertate”

Val de critici, după ce președinția a cerut ca „Türkiye” să fie marcă internațională

Președinția Turciei urmărește să promoveze utilizarea cuvântului „Türkiye” în locul echivalentului său în limba străină în tranzacțiile internaționale, declanșând o dezbatere aprinsă pe rețelele sociale, conform Turkish Minutes.

Raport din Anglia: Armata din Trucia folosește un algoritm pentru a „persecuta” guleniștii

Raport din Anglia: Armata din Trucia folosește un algoritm pentru a „persecuta” guleniștii

Turcia: Nume la biscuiți schimbați din motive de discriminare rasială

Turcia: Nume la biscuiți schimbați din motive de discriminare rasială

2 sate din Turcia pe lista celor mai frumoase sate ale ONU

2 sate din Turcia pe lista celor mai frumoase sate ale ONU

Costul vieții s-a dublat în Istanbul, în raport cu anul trecut

Costul vieții s-a dublat în Istanbul, în raport cu anul trecut