duminică, martie 26, 2023

Scandalul cu ambasadorii. Nu știe Erdogan ce înseamnă persoana non grata sau este „un semn al derivei autoritare”?


Președintele turc, Recep Erdogan a stârnit un val de critici după ce a ordonat ca  10 ambasadori străini care au cerut eliberarea filantropului Osman Kavala, să fie considerate persoana non grata.

Ambasadorii, inclusiv reprezentanții SUA,  Franța și Germania din Ankara, au emis o declarație la începutul acestei săptămâni prin care solicitau o rezoluție pentru cazul lui Osman Kavala, om de afaceri și filantrop deținut în închisoare din 2017, în ciuda faptului că nu a fost condamnat pentru o crimă.

Descriind declarația drept o „obrăznicie”, Erdogan a spus că a ordonat ministrului de externe să fie declarați persoana non grata.

„Kavala, Kavala, Kavala … El este doar un Soroș turc …Acesta este Turcia, nu un stat tribal. Asta este Turcia glorioasă! Nu ne poți da ordine . Așa că i-am dat ministrului meu de externe ordinul: ⟨Solicită-i să-i faci pe cei 10 ambasadori persona non grata ⟩ ”, a declarat Erdogan în timpul unui miting organizat sâmbătă, în provincia vestică, Eskişehir.

După această declarație, două zile nu s-a mai auzit nimic despre acest caz. Nici ministrul de externe nu a început un demers sau a făcut o declarație publică.

Ce s-a întâmplat?

Unii critici spun că Erdogan este prea bolnav și bătrân să mai realizeze ceea ce vorbește, iar alții susțin că ministrul de externe încearcă să negocieze situația.

Cu toate acestea, jurnalistul Fikret Bila, de la Halk TV s-a arătat îngrijorat de efectele pe care vorbele lui Erdogan le-ar putea avea asupra economiei, care deja are probleme grave.

„Să declari ambasadorii a 10 țări persona non grata și să crezi că acest lucru nu se va reflecta pe piață, nu există așa ceva!”, a afirmat Bila.

De asemenea, fostul deputat al partidului AKP, Mustafa Yeneroglu a subliniat faptul că Erdogan poate nu cunoaște înțelesul a termnului „persoan non grata.”

„Sper că consilierii președintelui i-au explicat corect ce inseamna persona non grata”, afirmă Yeneroglu.

Reacții din străinătate

Niciuna dintre țări nu au primit o notificare oficială din partea ministerului de externe al Turciei cu privire la faptul că ambasadorii lor erau etichetați cu statut de persona non grata.

„Cu toate acestea, pot afirma că suntem în contact strâns cu prietenii și aliații noștri în legătură cu acest caz”, a declarat ministrul danez de externe, Jeppe Kofod, conform Euronews.

De asemenea, Norvegia a declarat că ambasada nu a primit nicio notificare de la autoritățile turcești.

„Ambasadorul nostru nu a făcut nimic care să justifice expulzarea. Vom continua să cerem Turciei să respecte standardele democratice și statul de drept la care s-a angajat țara în temeiul Convenției europene privind drepturile omului”, susține Trude Maaseide, purtătorul de cuvânt al ministrului de externe.

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a declarat pe Twitter că mișcarea lui Erdogan „este un semn al derivei autoritare a guvernului turc”.

„Nu vom fi intimidați. Libertate pentru Osman Kavala”, a scris parlamentarul.

O declarație de persona non grata împotriva unui diplomat înseamnă de obicei că unei persoane îi este interzis să rămână în țara gazdă.

Reacții oficiale

Ambasada SUA din Turcia a făcut o declarație oficială pe contul de Twitter, în după-amiaza zilei de 25 octombrie.

„Ca răspuns la întrebările referitoare la Declarația din 18 octombrie, Statele Unite observă că se menține respectarea articolului 41 din Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice”, a scris pe Twitter, Ambasada SUA din Turcia.

Articolul 41 cuprinde respectarea legilor și reglementărilor statului de reședință și prevede că treburile interne ale statului menționat nu ar trebui să fie amestecate. Canada, Olanda și Noua Zeelandă au trimis fiecare un mesaj similar, în timp ce Norvegia și Finlanda au redistribuit mesajul pe Twitter.

Prima zi de Ramadan: Erdogan a luat masa cu victimele cutremurelor 

Vorbind cu supraviețuitorii cutremurului care locuiesc în complexul de containere din districtul Karacasu, Erdoğan a spus că nu există nicio odihnă sau pauză până când provinciile afectate de cutremur sunt reconstruite .

Kılıçdaroğlu, discurs către popor din bucătăria lui, cu Mărțisor legat la mână: „ Învingerea lui Erdoğan este cea mai ușoară parte”

Candidatul la președinție al Alianței Națiunilor și liderul Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, a spus, pe 20 martie, că opoziția este unită nu numai pentru a-l învinge pe președintele Erdogan, ci mai ales pentru a reconstrui țara.

Jurnaliștii din Grecia dau în judecată Turcia! Echipamentul le-a fost distrus în timp ce raportau despre cutremure

Jurnaliștii vor lua măsuri legale nu numai pentru a solicita despăgubiri pentru echipamentul lor distrus, ci și pentru că au fost împiedicați să-și facă treaba.

Turcia: 140.000 de dolari amendă pentru WhatsApp și Meta pentru că nu a numit o persoană de contact locală

Autoritatea Turcia pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (KVKK) a impus o amendă de 2.650.000 de lire (aproximativ 140.000 dolari) pe WhatsApp și Meta pentru că nu s-a înregistrat la Sistemul de Informații al Registrului Operatorilor de Date (VERBIS), conform presei turce.

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

47 de persoane au reținute după ce au oferit ajutor victimelor represiunii guvernului turc

În cadrul unei anchete declanșate de Procuratura Generală din İzmir, poliția a percheziționat casele a 57 de suspecți și a reținut 47 dintre aceștia, confiscându-le economiile, bijuterii, telefoane mobile și computere.

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

Lista celor mai fericite țări din lume. Turcia în top 106 din 150

Turcia, care era pe locul 112 în 2022, a ajuns pe locul 106 în acest 2023.