vineri, noiembrie 22, 2024

Caz unic în Europa: Universitățile turcești fără autonomie. Erdogan deține controlul deplin asupra rectorilor

Asociația Europeană a Universităților (EUA) a publicat un raport care consideră că universitățile turcești sunt cele mai puțin autonome dintre instituțiile de învățământ superior din 35 de țări europene.

Potrivit raportului, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan deține controlul deplin asupra numirii rectorilor universităților. Anterior, președintele trebuia să numească o persoană din trei candidați care au fost aleși de personalul universitar și de Consiliul de Învățământ Superior al Turciei (YÖK).

Cu toate acestea, situația actuală s-a deteriorat până la punctul în care președintele acum selectează și numește rectori fără alegeri organizate în cadrul universităților.

Descriind această evoluție drept „îngrijorătoare”, raportul a adăugat că este un caz unic în Europa.

„Implicarea autorităților publice în guvernarea universității este extinsă și se remarcă ca o excepție în Europa, Turcia fiind singurul caz în care selecția rectorului nu este în mâinile universităților.”, se arată în raport.

Până în 2018, rectorii universităților turcești erau aleși printr-o procedură în două etape: personalul academic ar alege șase candidați, dintre care trei ar fi selectați de YÖK, ai cărui membri erau numiți și de președinte. Dintre acestea trei, președintele ar putea alege pe cine să numească.

Libertatea academică în Turcia este în scădere, mulți academicieni fiind în prezent în spatele gratiilor pentru critici la adresa guvernului turc și a președintelui.

Cel mai notoriu caz implică urmărirea penală a unui grup de academicieni este cunoscut sub numele „academicieni pentru pace”. Acești academicieni au semnat o declarație la începutul anului 2016 prin care cer guvernului să oprească operațiunile forțelor de securitate din sud-estul Turciei, să restabilească pacea în țară și să revină la masa negocierilor pentru a relua discuțiile amânate pentru a găsi o soluție pașnică la problema kurdă.

Mișcarea a atras critici pe scară largă din partea guvernului. Mulți dintre semnatari au fost concediați, condamnați la închisoare sau supuși interdicțiilor de călătorie în străinătate. După ce semnatarii inițiali au fost vizați de Erdoğan, mai mulți cadre universitare au semnat declarația de pace în solidaritate, numărul total depășind 2.000.

Mai mult, un total de 7.316 cadre universitare au fost demiși în urma unei tentative de lovitură de stat din 2016. Profesorii și lectorii din aproape toate universitățile din Turcia au fost vizați de represiunea guvernamentală după lovitura de stat.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.