miercuri, septembrie 20, 2023

Caz incredibil în Turcia! O piesă dintr-un avion de luptă F-4 a avariat 3 mașini

Trei mașini parcate într-un teren în aer liber din Ankara au fost avariate luni, după ce o piesă dintr-un avion de luptă F-4 Phantom aparținând Forțelor Armate Turce (TSK) s-a prăbușit, conform Turkish Minutes.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării, nicio persoană nu a fost rănit în incidentul care a avut loc în cartierul Çankaya. Ministerul a spus că motivul pentru care partea s-a separat de aeronavă nu este cunoscut.

Rapoartele din presă explică faptul că rezervor extern de combustibil al unei aeronave care poate fi aruncat atunci când este gol, aceasta fiind partea avionului F-4 care a căzut.

Aeronava, dezvoltată de McDonnell Douglas, a efectuat o aterizare sigură după incidentul de la o bază aeriană militară din Eskişehir, în centrul Turciei, potrivit ministerului.

Potrivit jurnalistului Bülent Aydemir, aeronava fusese adusă la Ankara de la Eskişehir pentru a fi expusă la Festivalul Teknofest Aerospace and Technology. Acesta afirmă că rezervorul a fost separat de aeronavă într-o situație care nu era o urgență.

Aydemir a spus că lipsa întreținerii suficiente și deteriorarea unor părți ale avionului au fost cauza incidentului, deoarece toți piloții și oficialii militari știu că vârsta unei aeronave nu este un factor de siguranță, ci că nivelul său de întreținere este.

F-4 Phantom achizițonat în 1974

Turcia încă folosește F-4 Phantom, pe care le-a achiziționat pentru prima dată în 1974, și le va folosi cel puțin până în 2030. Fostul ministru al Apărării Hulusi Akar a anunțat în noiembrie 2021 că Forțele Aeriene Turce (TAF) au extins serviciul F-4 Fantome pentru a compensa eliminarea țării din programul F-35 Joint Strike Fighter.

Eforturile Turciei de a-și moderniza forțele aeriene prin achiziționarea de avioane de luptă F-35 au eșuat după ce președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan a intermediat un acord în valoare de 2,5 miliarde de dolari cu președintele rus, Vladimir Putin pentru sistemul de rachete S-400 în 2017, în ciuda avertismentelor din partea Statelor Unite și NATO.

Achiziționarea S-400 a supărat SUA

Turcia a început să primească primele S-400 în iulie 2019, în ciuda amenințării Washingtonului cu sancțiunile. Ca răspuns, Washington a scos Turcia din programul F-35 Joint Strike Fighter, în care Ankara era producător și cumpărător.

În prezent, în inventarul TAF există aproximativ 240 de avioane de luptă F-16 și peste 30 de avioane F-4.

UE: Imposibil pentru turci să călătorească fără viză, din cauza legilor privind terorismul

Nacho Sanchez Amor a făcut declarații despre raportul recent al Parlamentului European privind Turcia și reacția președintelui turc la raport, subliniind că Turcia trebuie să îndeplinească șase criterii ca parte a cererii sale de aderare la UE pentru a călători fără viză în UE.

Judecat pentru insultă: Kılıçdaroğlu riscă să fie interzis din politică, plus 2 ani de închisoare

Kemal Kılıçdaroğlu, președintele Partidului Popular Republican (CHP), a fost obligat să se prezinte în instanță în calitate de inculpat într-o citație trimisă pe 11 septembrie.

COVID-19 în Turcia: Ministrul sănătății anunță 9 cazuri de variantă Eris

Primele nouă cazuri ale variantei Eris de coronavirus au fost detectate în Turcia, a declarat ministrul Sănătății, Fahrettin Koca.

Turcia: Prețul la motorină crește la nivel record! 105 la sută creștere după alegeri

Înainte de alegerile din 14 mai, prețul pe litri în Istanbul era de 19,81 de lire pentru benzină și 18,58 de lire pentru motorină.

Turcia: 3 salvatori au murit în lupta cu incendiile forestiere

Un elicopter s-a prăbușit în barajul Tahtalı, pe 16 septembrie, cu patru persoane la bord, în timp ce luau apă pentru a lupta împotriva incendiilor de pădure în provincia de vest a Turciei, İzmir.

Nou record! Turcii au cheltuit peste 190 de miliarde de lire în 7 zile, pe fondul crizei economice

O cheltuială record de 191,1 de miliarde de lire a fost făcută în prima săptămână a lunii septembrie, după ce cetățenii turci, a căror putere de cumpărare a scăzut, și-au folosit cardurile de credit.

Turcia: Pragul sărăciei depășește 41.000 de lire, de patru ori salariul minim

Datelor publicate de unitatea de cercetare a Sindicatului Muncitorilor Unite(BİSAM), o filială a Confederației Muncitorilor Revoluționari (DİSK) a arătat că turcii se luptă să se descurce cu un salariu minim de 11.402 de lire (422 de dolari).