Trei mașini parcate într-un teren în aer liber din Ankara au fost avariate luni, după ce o piesă dintr-un avion de luptă F-4 Phantom aparținând Forțelor Armate Turce (TSK) s-a prăbușit, conform Turkish Minutes.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării, nicio persoană nu a fost rănit în incidentul care a avut loc în cartierul Çankaya. Ministerul a spus că motivul pentru care partea s-a separat de aeronavă nu este cunoscut.
Rapoartele din presă explică faptul că rezervor extern de combustibil al unei aeronave care poate fi aruncat atunci când este gol, aceasta fiind partea avionului F-4 care a căzut.
Aeronava, dezvoltată de McDonnell Douglas, a efectuat o aterizare sigură după incidentul de la o bază aeriană militară din Eskişehir, în centrul Turciei, potrivit ministerului.
Potrivit jurnalistului Bülent Aydemir, aeronava fusese adusă la Ankara de la Eskişehir pentru a fi expusă la Festivalul Teknofest Aerospace and Technology. Acesta afirmă că rezervorul a fost separat de aeronavă într-o situație care nu era o urgență.
Aydemir a spus că lipsa întreținerii suficiente și deteriorarea unor părți ale avionului au fost cauza incidentului, deoarece toți piloții și oficialii militari știu că vârsta unei aeronave nu este un factor de siguranță, ci că nivelul său de întreținere este.
F-4 Phantom achizițonat în 1974
Turcia încă folosește F-4 Phantom, pe care le-a achiziționat pentru prima dată în 1974, și le va folosi cel puțin până în 2030. Fostul ministru al Apărării Hulusi Akar a anunțat în noiembrie 2021 că Forțele Aeriene Turce (TAF) au extins serviciul F-4 Fantome pentru a compensa eliminarea țării din programul F-35 Joint Strike Fighter.
Eforturile Turciei de a-și moderniza forțele aeriene prin achiziționarea de avioane de luptă F-35 au eșuat după ce președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan a intermediat un acord în valoare de 2,5 miliarde de dolari cu președintele rus, Vladimir Putin pentru sistemul de rachete S-400 în 2017, în ciuda avertismentelor din partea Statelor Unite și NATO.
Achiziționarea S-400 a supărat SUA
Turcia a început să primească primele S-400 în iulie 2019, în ciuda amenințării Washingtonului cu sancțiunile. Ca răspuns, Washington a scos Turcia din programul F-35 Joint Strike Fighter, în care Ankara era producător și cumpărător.
În prezent, în inventarul TAF există aproximativ 240 de avioane de luptă F-16 și peste 30 de avioane F-4.