marți, aprilie 23, 2024

Bulgarii se înghesuie la Edirne pentru cumpărături. 230.000 de membri s-au organizat într-un grup de Facebook

Cetățenii bulgari, a căror monedă valoreaza mai mult de 8 lire pe unitate, s-au înghesuit în provincia de la graniță, Edirne, pentru a face cumpărături, conform RomanyaHaber.

Bulgarii au înființat un grup de Facebook, numit „Piața Edirne” cu peste 230.000 de membri pentru a face cumpărături, odată cu scăderea la un nivel istoric a lirei turcești.

Împărtășind de unde și cu ce preț au cumpărat, membrii grupului împărtășesc bucuria cumpărăturilor lor profitabile prin imagini.

 „Schimbăm 500 de euro, dar nu-i putem cheltui pe toți, Mașina este plină.” a scris un cetățean bulgar, într-o postare.

„Am aflat de la grupurile de pe Facebook că Turcia este foarte ieftină și am mers pentru prima dată. Cumpărăturile sunt aproape cu 50% mai profitabile  în Turcia”, a  comentat un alt membru.

În grup, există întrebări și schimburi de experiență pe diverse subiecte, de la materiale de construcție la hrana pentru copii. Membrii grupului împărtășesc și mesaje de avertizare despre preț și calitatea produsului. Îmbrăcămintea, hainele și jucăriile pentru copii și tot felul de deserturi, în special baklava, se remarcă în cumpărături făcute de membrii grupului.

Cumpărături de Crăciun la Edirne

Mobila și produsele textile de casă sunt mai căutate înainte de sărbătoarea de Crăciun. Prețurile produselor de marcă în Turcia și livrarea produselor achiziționate online în Edirne sunt printre întrebările frecvente.

Pe de altă parte, comercianții turci care se alătură grupului încearcă să atragă clienți cu videoclipuri promoționale. Grupul include și reclame pentru autobuzele zilnice. Pentru cumpărături în Edirne, autobuzele pleacă nu numai din orașele apropiate graniței, ci și din orașele mari, inclusiv din capitala Sofia.

1 milion de bulgari vin în Turcia

1 milion de turiști bulgari au venit la Edirne de la Kapıkule și Poarta de Frontieră Hamzabeyli între 1 ianuarie și 27 noiembrie, conform atelor Direcției Regionale de Vamă.

Turiştii bulgari, care intră în oraş cu vehicule private şi autobuze, dintre care 700 mii sunt din Kapıkule şi 300 mii din Hamzabeyli, creează şi ei o densitate la porţile de frontieră.

Recep Zıpkınkurt a declarat că numărul turiștilor bulgari a ajuns la 12 mii în weekend-uri și au cheltuit 500 de euro de persoană.

În timp ce o levă bulgară era de 5,75 TL în urmă cu o lună, în prezent este de 8,02 TL.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.