vineri, aprilie 8, 2022

Lira turcească se prăbușeste: Erdogan a anunțat creșterea salariului minim cu 50 la sută

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a anunțat, joi, că salariul minim va fi majorat cu aproximativ 50% luna viitoare, conform presei turce.

Într-o emisiune televizată de la Ankara, Erdogan a informat că salariul va crește la 4.250 de lire (272 de dolari) pe lună, de la 2.826 de lire (180 de dolari), în țară, unde peste 40% dintre lucrătorii au salariul minim pe economie.

„Creșterea salariului minim este de 50% și aceasta este cea mai mare creștere din ultimii 50 de ani. Cred că prin această creștere, ne-am arătat hotărârea de a nu permite cetățenilor noștri să fie zdrobiți de creșterea prețurilor. Există unele probleme în acest moment și vom depăși aceste probleme cât mai curând posibil”, a susținut Erdogan. 

Erdogan a adăugat că guvernul va elimina, de asemenea, atât impozitul pe venit, cât și impozitul de timbru pe salariul minim „pentru a ușura povara angajatorilor și pentru a elimina posibilele efecte asupra angajării”.

Banca Centrală reduce dobânzile. Lira în scădere continuă

Anunțul a venit în timp ce lira turcă a atins noi minime după ce Banca Centrală a redus ratele dobânzilor pentru a patra lună consecutivă, la cererea lui Erdogan.

Reducerea ratei principale de la 14 de la 15 la sută vine în fața unei rate anuale a inflației care a trecut de 20 la sută și este de așteptat să crească și mai mult în următoarele câteva săptămâni.

Lira și-a pierdut mai mult de jumătate din valoare de la începutul anului și aproape 40% de la începutul lunii noiembrie, în timp ce factorii de decizie se înclină în fața dorințelor lui Erdogan de a reduce costurile împrumuturilor, în ciuda inflației în creștere.

Datele oficiale arată că prețul produselor de bază, cum ar fi pastele și cartofi, a crescut cu aproximativ 50% din noiembrie 2020.

La ora locală 20.00, dolarul valorează 15.64 de lire, iar euro 17.73 de lire. Urmărește evoluția lirei: AICI

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.