miercuri, aprilie 17, 2024

Lira turcească se prăbușeste: Erdogan a anunțat creșterea salariului minim cu 50 la sută

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a anunțat, joi, că salariul minim va fi majorat cu aproximativ 50% luna viitoare, conform presei turce.

Într-o emisiune televizată de la Ankara, Erdogan a informat că salariul va crește la 4.250 de lire (272 de dolari) pe lună, de la 2.826 de lire (180 de dolari), în țară, unde peste 40% dintre lucrătorii au salariul minim pe economie.

„Creșterea salariului minim este de 50% și aceasta este cea mai mare creștere din ultimii 50 de ani. Cred că prin această creștere, ne-am arătat hotărârea de a nu permite cetățenilor noștri să fie zdrobiți de creșterea prețurilor. Există unele probleme în acest moment și vom depăși aceste probleme cât mai curând posibil”, a susținut Erdogan. 

Erdogan a adăugat că guvernul va elimina, de asemenea, atât impozitul pe venit, cât și impozitul de timbru pe salariul minim „pentru a ușura povara angajatorilor și pentru a elimina posibilele efecte asupra angajării”.

Banca Centrală reduce dobânzile. Lira în scădere continuă

Anunțul a venit în timp ce lira turcă a atins noi minime după ce Banca Centrală a redus ratele dobânzilor pentru a patra lună consecutivă, la cererea lui Erdogan.

Reducerea ratei principale de la 14 de la 15 la sută vine în fața unei rate anuale a inflației care a trecut de 20 la sută și este de așteptat să crească și mai mult în următoarele câteva săptămâni.

Lira și-a pierdut mai mult de jumătate din valoare de la începutul anului și aproape 40% de la începutul lunii noiembrie, în timp ce factorii de decizie se înclină în fața dorințelor lui Erdogan de a reduce costurile împrumuturilor, în ciuda inflației în creștere.

Datele oficiale arată că prețul produselor de bază, cum ar fi pastele și cartofi, a crescut cu aproximativ 50% din noiembrie 2020.

La ora locală 20.00, dolarul valorează 15.64 de lire, iar euro 17.73 de lire. Urmărește evoluția lirei: AICI

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești