vineri, ianuarie 7, 2022

Lira turcească se prăbușeste: Erdogan a anunțat creșterea salariului minim cu 50 la sută

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a anunțat, joi, că salariul minim va fi majorat cu aproximativ 50% luna viitoare, conform presei turce.

Într-o emisiune televizată de la Ankara, Erdogan a informat că salariul va crește la 4.250 de lire (272 de dolari) pe lună, de la 2.826 de lire (180 de dolari), în țară, unde peste 40% dintre lucrătorii au salariul minim pe economie.

„Creșterea salariului minim este de 50% și aceasta este cea mai mare creștere din ultimii 50 de ani. Cred că prin această creștere, ne-am arătat hotărârea de a nu permite cetățenilor noștri să fie zdrobiți de creșterea prețurilor. Există unele probleme în acest moment și vom depăși aceste probleme cât mai curând posibil”, a susținut Erdogan. 

Erdogan a adăugat că guvernul va elimina, de asemenea, atât impozitul pe venit, cât și impozitul de timbru pe salariul minim „pentru a ușura povara angajatorilor și pentru a elimina posibilele efecte asupra angajării”.

Banca Centrală reduce dobânzile. Lira în scădere continuă

Anunțul a venit în timp ce lira turcă a atins noi minime după ce Banca Centrală a redus ratele dobânzilor pentru a patra lună consecutivă, la cererea lui Erdogan.

Reducerea ratei principale de la 14 de la 15 la sută vine în fața unei rate anuale a inflației care a trecut de 20 la sută și este de așteptat să crească și mai mult în următoarele câteva săptămâni.

Lira și-a pierdut mai mult de jumătate din valoare de la începutul anului și aproape 40% de la începutul lunii noiembrie, în timp ce factorii de decizie se înclină în fața dorințelor lui Erdogan de a reduce costurile împrumuturilor, în ciuda inflației în creștere.

Datele oficiale arată că prețul produselor de bază, cum ar fi pastele și cartofi, a crescut cu aproximativ 50% din noiembrie 2020.

La ora locală 20.00, dolarul valorează 15.64 de lire, iar euro 17.73 de lire. Urmărește evoluția lirei: AICI

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută. 

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă