joi, decembrie 8, 2022

CEDO obligă Turcia să plătească 16.000 de euro în cazul faimoasei jurnaliste, Nazli Ilicak


CEDO condamnă Turcia pentru încălcarea drepturilor libertate și securitate, precum și la libertatea de exprimare a faimoasei jurnaliste, Nazli Ilicak, închisă după gratii timp de trei ani sub acuzații de terorism, conform Stockholm Center for Freedome.

Curtea a decis că acuzațiile care au dus la închisoarea ei pentru mai mult de trei ani nu sunt plauzibile și a condamnat Turcia să plătească 16.000 de euro despăgubire.

Proeminenta jurnalistă, Nazlı Ilıcak, care a fost achitată după condamnarea pentru acuzații

 de terorism pentru că a lucrat anterior la instituții de presă considerate apropiate mișcării Gülen, s-a declarat „foarte mulțumită” de o hotărâre recentă a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO)

„Este o decizie foarte importantă pentru mine, deoarece am fost achitată. Sunt foarte fericit de această decizie. … Din nefericire, hotărârea a fost luată de cinci judecători, cu un vot contra de un judecător turc. Ei bine, am petrecut trei ani și patru luni în închisoare. Deci ceea ce s-a făcut este făcut. Ne-au condamnat pentru acuzații de terorism… Ce am făcut ca să devenim membru al organizației]teroriste?”, susține spuse Ilıcak.

Ilıcak și-a amintit că s-a simțit „foarte tristă” și „dezamăgită” atunci când cererea ei individuală la Curtea Constituțională a fost respinsă.

„Lucruri de genul acesta îl afectează pe cel aflat în închisoare. … De asemenea, este foarte greu pentru cineva de vârsta mea. N-am putut dormi zile întregi. Am căzut într-o depresie”, a povestit Ilıcak, în vârstă de 77 de ani.

Când a fost întrebat ce va face cu cei 16.000 de euro pe care instanța de la Strasbourg i-a obligat Turcia să-i plătească daune morale.

„Nu lucrez acum. Deci, dacă o primesc, o voi cheltui pentru mine.”, susține jurnalista.

Persecuțiile asupra jurnaliștilor continuă

Fostul directorul general al grupului Samanyolu Media, închisă de către guvernul turcesc, Hidayet Karaca încă se află după gratii din 2014, sub acuzații de afiliere cu o organizație teroristă.

Fiiul său, Sidki Karaca a scris într-o postare pe contul său de Twitter că tatăl său se află în izolare de 1.496 de zile.

„Gândurile întunecate nu pot capta lumina. A fost arestat și trimis la închisoare fără să arate nici măcar o probă. Până astăzi, el este reținut pentru 84 de luni (2.557 de zile).  El a fost ținut în izolare timp de 1.496 de zile”, a povestit Sidki.

În ultimii 8 ani, de la cel mai mare scandal de corupție din Turcia, în care familia și apropiații lui Erdogan au fost implicați, statul turc și-a intensificat presiunile asupra dizidenților.

Turcia care era clasată pe locul 100 dintre 139 de țări, când Reporterii fără frontiere (RSF) și-a publicat primul indice mondial în 2002, anul în care AKP a venit la putere. În 2021,  Turcia a fost clasată pe locul 153 din 180 de țări în World Press Freedom 2021 Index.

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.

VIDEO: Istanbul. Un tramvai și un autobuz s-au ciocnit: 33 persoane rănite ușor și 4 persoane rănite grav

Accidentul a avut loc, luni, în jurul orei 09:15, în Alibeyköy. Conform informațiilor obținute, autobuzul IETT cu placa TP 7116, cu pasageri a trecut prin fața tramvaiului.

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...

Carol Roman, decanul de vârstă al presei, a murit la vârsta de 90 de ani, după 73 de ani de activitate în presă

Roman a primit premiul jurnalistului anului cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înființarea Asociației Jurnaliștilor Profesionisti (UZP), a publicat în revista Balcanii și Europa.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

Fără scăpare! Grecia respinge victimele represiunii lui Erdogan. Turcia le arestează

Solicitanții de azil au fost reținuți imediat de soldații turci, care au arestat patru dintre ei pentru că au intrat într-o zonă militară interzisă și au eliberat în mod inexplicabil unul.

Imagini șocante! Bătaie în parlamentul din Turcia. Un deputat se află la terapie intensivă

În timpul discuțiilor pentru bugetele 2023 ale Parlamentului, a izbucnit o ceartă între deputatul Partidului IYI, Ümit Yılmaz și vicepreședintele Grupului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Bülent Turan.