miercuri, noiembrie 29, 2023

CEDO obligă Turcia să plătească 16.000 de euro în cazul faimoasei jurnaliste, Nazli Ilicak


CEDO condamnă Turcia pentru încălcarea drepturilor libertate și securitate, precum și la libertatea de exprimare a faimoasei jurnaliste, Nazli Ilicak, închisă după gratii timp de trei ani sub acuzații de terorism, conform Stockholm Center for Freedome.

Curtea a decis că acuzațiile care au dus la închisoarea ei pentru mai mult de trei ani nu sunt plauzibile și a condamnat Turcia să plătească 16.000 de euro despăgubire.

Proeminenta jurnalistă, Nazlı Ilıcak, care a fost achitată după condamnarea pentru acuzații

 de terorism pentru că a lucrat anterior la instituții de presă considerate apropiate mișcării Gülen, s-a declarat „foarte mulțumită” de o hotărâre recentă a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO)

„Este o decizie foarte importantă pentru mine, deoarece am fost achitată. Sunt foarte fericit de această decizie. … Din nefericire, hotărârea a fost luată de cinci judecători, cu un vot contra de un judecător turc. Ei bine, am petrecut trei ani și patru luni în închisoare. Deci ceea ce s-a făcut este făcut. Ne-au condamnat pentru acuzații de terorism… Ce am făcut ca să devenim membru al organizației]teroriste?”, susține spuse Ilıcak.

Ilıcak și-a amintit că s-a simțit „foarte tristă” și „dezamăgită” atunci când cererea ei individuală la Curtea Constituțională a fost respinsă.

„Lucruri de genul acesta îl afectează pe cel aflat în închisoare. … De asemenea, este foarte greu pentru cineva de vârsta mea. N-am putut dormi zile întregi. Am căzut într-o depresie”, a povestit Ilıcak, în vârstă de 77 de ani.

Când a fost întrebat ce va face cu cei 16.000 de euro pe care instanța de la Strasbourg i-a obligat Turcia să-i plătească daune morale.

„Nu lucrez acum. Deci, dacă o primesc, o voi cheltui pentru mine.”, susține jurnalista.

Persecuțiile asupra jurnaliștilor continuă

Fostul directorul general al grupului Samanyolu Media, închisă de către guvernul turcesc, Hidayet Karaca încă se află după gratii din 2014, sub acuzații de afiliere cu o organizație teroristă.

Fiiul său, Sidki Karaca a scris într-o postare pe contul său de Twitter că tatăl său se află în izolare de 1.496 de zile.

„Gândurile întunecate nu pot capta lumina. A fost arestat și trimis la închisoare fără să arate nici măcar o probă. Până astăzi, el este reținut pentru 84 de luni (2.557 de zile).  El a fost ținut în izolare timp de 1.496 de zile”, a povestit Sidki.

În ultimii 8 ani, de la cel mai mare scandal de corupție din Turcia, în care familia și apropiații lui Erdogan au fost implicați, statul turc și-a intensificat presiunile asupra dizidenților.

Turcia care era clasată pe locul 100 dintre 139 de țări, când Reporterii fără frontiere (RSF) și-a publicat primul indice mondial în 2002, anul în care AKP a venit la putere. În 2021,  Turcia a fost clasată pe locul 153 din 180 de țări în World Press Freedom 2021 Index.

Ritualul Călușului dansat de tineri din Kenya pe scena IFLC 2023, din București

Festivalul, prezentat de îndrăgita actriță Tily Niculae, va începe joi, 23 noiembrie 2023, de la ora 18.30, la Lumina Sport Arena, fiind organizat de Lumina Instituții de Învățământ, în parteneriat cu Asociația pentru Dialog și Valori Universale.

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.

Cupa Turciei se va juca în Arabia Saudită, în ciuda dorinței fotbaliștii de a juca în țară

Președintele Galatasaray, Dursun Özbek, a anunțat anterior că echipa sa a cerut ca meciul să se joace în Turcia „la 100 de ani de la Republica noastră”, în timp ce Fenerbahçe a cerut ca meciul să fie jucat pe Stadionul Olimpic Atatürk sau pe Stadionul Samsun 19 Mai.